Ξηρογιάννης (ΣΕΒ): Οι ελληνικές επιχειρήσεις θα πρέπει να 19πλασιάσουν τις ψηφιακές τους αποδόσεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη

NEWSROOM
Ο Γιώργος Ξηρογιάννης
Ο Γιώργος Ξηρογιάννης

«Είναι γεγονός πως οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν επιδείξει ανθεκτικότητα σε διαδοχικές κρίσεις: οικονομική, υγειονομική, ενεργειακή, γεωπολιτική».

«Πραγματικό άλμα πρέπει να κάνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, προκειμένου να πιάσουν τους ψηφιακούς στόχους που έχουν τεθεί έως το 2030» υποστήριξε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Ξηρογιάννης γενικός διευθυντής ΣΕΒ μιλώντας στο 2nd CIO Summit Costa Navarino που διοργανώνει η Boussias events.

«Η συνολική εικόνα, μας λέει πως οι ελληνικές επιχειρήσεις καλούνται να επιταχύνουν την προσαρμοστικότητα στο περιβάλλον Industry 4.0. Παρατηρώντας τα στοιχεία διαπιστώνεται ότι καλούνται να πολλαπλασιάσουν τις προσπάθειές τους» ανέφερε ο κ. Ξηρογιάννης, «οι επιχειρήσεις σε σχέση με το Cloud πρέπει να πενταπλασιάσουν τα αποτελέσματα, μεγαλύτερη προσπάθεια χρειάζεται για την τεχνητή νοημοσύνη, καθώς τα αποτελέσματα πρέπει να βελτιωθούν 19 φορές και 6 φορές στα big data» εξήγησε ο κ. Ξηρογιάννης. «Ο μέσος όρος σε σχέση με την ΕΕ υιοθέτησης πρακτικών  ΤΝ από τις ελληνικές επιχειρήσεις είναι 50%, ενώ το 66% δηλώνει ότι το θέμα δεν τις αφορά» συμπλήρωσε ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒ. 

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο κ.Ξηρογιάννης, τα πράγματα είναι καλύτερα στη ελληνική βιομηχανία, καθώς διαπιστώνεται υψηλότερη διείσδυση. «Συγκριτικά με το μέσο όρο της ΕΕ η ελληνική βιομηχανία έχει υιοθετήσει στο 78% λύσεις ΤΝ» ανέφερε ο κ. Ξηρογιάννης. «Υπάρχει επίσης μεγάλο ενδιαφέρον για λύσεις ΤΝ σε predictive maintenance και έλεγχο ποιότητας» πρόσθεσε ο ίδιος.

Είναι γεγονός πως οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν επιδείξει ανθεκτικότητα σε διαδοχικές κρίσεις: οικονομική, υγειονομική, ενεργειακή, γεωπολιτική. Ήδη ο ΣΕΒ έχει εγκαινιάσει διάφορες δράσεις ώστε να στηρίξει τις ελληνικές επιχειρήσεις στα «τεχνολογικά τους βήματα» . Μεταξύ άλλων έχει συντάξει πρακτικό οδηγό για λύσεις ΤΝ, λειτουργεί κλειστά εργαστήρια για θέματα συμμόρφωσης στο AI Act, έχει εγκαινιάσει συνεργασία  με την Εθνική Επιτροπή για την Τεχνητή Νοημοσύνη, όπως και δράσεις για την ενίσχυση των δεξιοτήτων σε συνεργασία με τη Google.

Η μεγαλύτερη διείσδυση των επιχειρήσεων στην τεχνολογία έχει μεγάλες ωφέλειες όπως:

  • Βελτίωση παραγωγικότητας και αποδοτικότητας με ~2h καθημερινή εξοικονόμηση χρόνου ανά εργαζόμενο 
  • 20% Αύξηση πωλήσεων και κερδών, 
  • 80% Ουσιαστική μείωση ατυχημάτων
  • 44% ταχύτερη περαίωση εργασιών ρουτίνας
  • 55% μείωση ελαττωματικών προϊόντων
ΣΧΕΤΙΚΑ