Έρευνα: Η επιστροφή στα γραφεία μετά την πανδημία προκάλεσε ένα κύμα φυγής υψηλόβαθμων στελεχών από τις Big Tech

NEWSROOM
Φωτογραφία: Shutterstock
Φωτογραφία: Shutterstock

Την εντολή για επιστροφή στα γραφεία σε ορισμένες από τις πιο ισχυρές τεχνολογικές εταιρείες -Apple, Microsoft και SpaceX, ή αλλιώς Big Tech- ακολούθησε μια έξαρση αποχωρήσεων από υψηλόβαθμα, δύσκολα να αντικατασταθούν ταλέντα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σικάγο και του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα The Washington Post, οι ερευνητές βασίστηκαν σε δεδομένα από βιογραφικά σημειώματα από την People Data Labs για να κατανοήσουν τον αντίκτυπο που είχαν οι αναγκαστικές επιστροφές στα γραφεία στη παραμονή των εργαζομένων σε μια εταιρεία ή στη μετακίνησή τους σε άλλη. Αυτό που διαπίστωσαν ήταν μια ισχυρή συσχέτιση στις αποχωρήσεις των εργαζομένων μετά την επιστροφή τους στα γραφεία, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι πολιτικές αυτές «είχαν αρνητική επίδραση στη διάρκεια και την παραμονή του αντίστοιχου εργατικού δυναμικού». Σύμφωνα με την έρευνα, οι υψηλόβαθμοι εργαζόμενοι παρέμειναν αρκετούς μήνες λιγότερο απ' ό,τι θα μπορούσαν να είχαν μείνει χωρίς την εντολή επιστροφής στα γραφεία. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις, πήγαν να εργαστούν σε άμεσους ανταγωνιστές.

Η Tesla η μεγάλη χαμένη

Στη Microsoft, το μερίδιο των εργαζομένων σε ανώτερες θέσεις ως ποσοστό του συνολικού εργατικού δυναμικού της εταιρείας μειώθηκε περισσότερο από 5% μετά την επιστροφή στα γραφεία, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές. Στην Apple, η μείωση ήταν τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, ενώ στη SpaceX -τη μόνη εταιρεία από τις τρεις που απαιτεί από όλους τους εργαζομένους να επιστρέψουν στα γραφεία- το μερίδιο των μειώθηκε κατά 15%.

«Διαπιστώνουμε ότι οι έμπειροι εργαζόμενοι που επηρεάζονται από αυτές τις πολιτικές στις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες αναζητούν εργασία αλλού, παίρνοντας μαζί τους μερικές από τις πιο πολύτιμες επενδύσεις σε ανθρώπινο κεφάλαιο και εργαλεία παραγωγικότητας», δήλωσε ο Austin Wright, επίκουρος καθηγητής δημόσιας πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης. «Οι ηγέτες των επιχειρήσεων θα πρέπει να σταθμίζουν προσεκτικά τις προτιμήσεις των εργαζομένων και τις ευκαιρίες που υπάρχουν στην αγοράς,όταν αποφασίζουν πότε ή αν θα δώσουν εντολή για επιστροφή στο γραφείο».

Η τεχνολογία είναι ένας κλάδος «όπου η συζήτηση για την επιστροφή στο γραφείο ήταν πιο έντονη», δήλωσε ο David Van Dijcke, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν που εργάστηκε στη μελέτη. Η Microsoft, η Apple και η SpaceX διαδραματίζουν έναν υπέρμετρο ρόλο στον κλάδο -συνολικά αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 2% του εργατικού δυναμικού στον τομέα της τεχνολογίας και το 30% των εσόδων του κλάδου, σύμφωνα με τους ερευνητές- και η πολιτική τους για επιστροφή «δημιουργεί ένα προηγούμενο για την ευρύτερη συζήτηση σχετικά με την επιστροφή στο γραφείο», έγραψαν οι συντάκτες της μελέτης.

Αυτές οι τρεις εταιρείες ήταν επίσης μεταξύ των πρώτων εκ των Big Tech που έδωσαν εντολή για επιστροφή στα γραφεία το 2022, επιτρέποντας στους ερευνητές να διαχωρίσουν τις επιπτώσεις των εντολών από τις εκτεταμένες απολύσεις που συγκλόνισαν τον κλάδο αργότερα μέσα στο έτος, σύμφωνα με τον ο Van Dijcke.

Αντιδρούν οι Big Tech

Η Amy Coleman, αντιπρόεδρος ανθρώπινου δυναμικού και εταιρικών λειτουργιών της Microsoft, αντέτεινε σε δήλωσή της προς την Washington Post ότι τα εσωτερικά της δεδομένα «δεν ευθυγραμμίζονται με αυτά τα ευρήματα». Είναι «ανακριβές» να πλαισιώνεται η πολιτική υβριδικής εργασίας της εταιρείας ως εντολή επιστροφής στο γραφείο, πρόσθεσε η ίδια.

«Έχουμε έναν υβριδικό χώρο εργασίας ο οποίος περικλείεται γύρω από την ευελιξία και τον συνδυασμό διάφορων στυλ εργασίας σε όλους τους χώρους εργασίας, την τοποθεσία και τις ώρες εργασίας», πρόσθεσε η Coleman.

Ο εκπρόσωπος της Apple, Josh Rosenstock, επέκρινε τη μελέτη ως ένα έργο που εξάγει «ανακριβή συμπεράσματα» και «δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα της επιχείρησής μας».

«Στην πραγματικότητα, η φθορά βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα», δήλωσε ο Rosenstock.

Η SpaceX από τη μεριά της δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα της The Washington Post για κάποιο σχόλιο.

Οι Apple, Microsoft και SpaceX διαφέρουν «αισθητά» ως προς την εταιρική κουλτούρα και τους επιχειρηματικούς τους κλάδους, σημείωσαν οι ερευνητές και ως εκ τούτου υιοθέτησαν διαφορετικές προσεγγίσεις στις πολιτικές τους για την επιστροφή στα γραφεία. Ωστόσο, οι παρόμοιες επιπτώσεις από την εντολή για επιστροφή στο γραφείο που διαπιστώθηκαν στη μελέτη, υποδηλώνουν ότι «οι επιπτώσεις καθοδηγούνται από κοινές υποκείμενες δυναμικές», έγραψαν οι συγγραφείς.

Κόστος για τις εταιρείες

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι εντολές κοστίζουν στην εταιρεία περισσότερο από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως», δήλωσε ο Van Dijcke. «Αυτά τα ποσοστά φθοράς δεν είναι απλώς κάτι που μπορεί να διαχειριστεί μακριά».

Το μεγάλο ζήτημα για επιστροφή στα γραφεία έχει βρεθεί σε αδιέξοδο εδώ και περίπου ένα χρόνο: Τα στοιχεία για την πληρότητα των γραφείων από την Kastle Systems, δείχνουν ότι ο εθνικός μέσος όρος στις κορυφαίες μητροπολιτικές περιοχές των ΗΠΑ -συμπεριλαμβανομένης της Νέας Υόρκης, της Ουάσινγκτον και του Σαν Φρανσίσκο- κυμαίνεται πεισματικά πέριξ του 50% των προ πανδημίας επιπέδων από τις αρχές του 2023.

Η έξαρση των αποχωρήσεων των ανώτερων στελεχών μετά τις εντολές για επιστροφή στα γραφεία θα μπορούσε να αντανακλά το «διπλό πονοκέφαλο» που προκαλούν στους μάνατζερ, οι οποίοι πρέπει να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πολιτικής που εφαρμόζουν στις ομάδες που ηγούνται και στη δική τους ζωή, δήλωσε ο Christopher Myers, αναπληρωτής καθηγητής διοίκησης και υγείας οργανισμών στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη. Το παρομοίασε με το να ηγείσαι υπαλλήλων εν μέσω απολύσεων ή μισθολογικής στασιμότητας.

«Είναι μια αλλαγή στη δομή της εργασίας, σίγουρα, αλλά είναι επίσης απλώς ένα πλήγμα στο ηθικό», δήλωσε ο Myers, ο οποίος είναι επίσης μελετητής της Ακαδημίας Διοίκησης. Ίσως οι μάνατζερ να φεύγουν λίγο μετά τις εντολές, υποστήριξε, «επειδή είναι ευκολότερο να διαχειριστείς μια ομάδα που είναι ευτυχισμένη».

Υπέρ της επιστροφής και οι διευθύνοντες σύμβουλοι

Τα στελέχη στον κλάδο της τεχνολογίας έχουν εκθειάσει τις αξίες για την διά ζώσης εργασία, επικαλούμενα οφέλη για τη σύνδεση και την καινοτομία. Διευθύνοντες σύμβουλοι όπως ο Sam Altman της OpenAI, ο Mark Zuckerberg της Meta και ο Elon Musk της Tesla έχουν επικρίνει τις επιπτώσεις της απομακρυσμένης εργασίας στην εταιρική κουλτούρα και την παραγωγικότητα. Σε συνέντευξή του τον Απρίλιο στο CNBC, ο διευθύνων σύμβουλος της Nike John Donahoe απέδωσε την επιβράδυνση της καινοτομίας στην εταιρεία στην απομακρυσμένη εργασία, λέγοντας ότι «είναι πραγματικά δύσκολο να καταφέρεις τολμηρή, ανατρεπτική καινοτομία, να αναπτύξεις ένα τολμηρά ανατρεπτικό παπούτσι στο Zoom».

Τα στελέχη δεν έχουν αποδείξει ότι η επιστροφή στο γραφείο ωφελεί πραγματικά το εργατικό δυναμικό τους, δήλωσε ο Robert Ployhart, καθηγητής διοίκησης και διαχείρισης επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει τίποτα που να υποδεικνύει μια ευρείας κλίμακας πτώση της παραγωγικότητας καθώς αυξάνεται η υβριδική εργασία, σύμφωνα με τον ίδιο.

«Σε εκείνους που βρίσκονται στις κορυφαίες θέσεις μπορεί να μην αρέσει ο τρόπος με τον οποίο θεωρούν ότι διοικείται μια επιχείρηση, όμως αν δεν φέρουν δεδομένα για την άποψη αυτή, είναι πραγματικά δύσκολο να επιχειρηματολογήσουν γιατί οι άνθρωποι θα πρέπει να επιστρέφουν συχνότερα στον εργασιακό χώρο», δήλωσε ο Ployhart.

Ο εργαζόμενοι σε ανώτερες θέσεις, είναι «εκείνοι που φροντίζουν για την κουλτούρα μιας εταιρείας» και η αντικατάστασή τους μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο ηθικό και την παραγωγικότητα της ομάδας.

«Μπούμερανγκ»

«Απομακρύνοντας αυτούς τους εργαζόμενους, στην πραγματικότητα ενισχύουν και επιταχύνουν αυτό ακριβώς που προσπαθούσαν να σταματήσουν», δήλωσε ο Ployhart.

Αν και η μελέτη επικεντρώθηκε σε τρεις εταιρείες, τα ευρήματά της αντικατοπτρίζουν σε γενικές γραμμές τον αντίκτυπο από την απόφαση για επιστροφής στο γραφείο στα εργατικά δυναμικά σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με τον Ployhart, ο οποίος είναι επίσης μελετητής της Ακαδημίας Διοίκησης. Οι εταιρείες εξακολουθούν να παλεύουν να προσαρμοστούν σε ένα τοπίο που έχει αλλάξει ριζικά από την υβριδική εργασία.

«Έχουμε πραγματικά έναν πολύ κατακερματισμένο κόσμο, και αυτές οι πολιτικές που ταιριάζουν σε όλους, τείνουν να δυσκολεύονται να επιτύχουν, όταν υπάρχουν τόσες πολλές αποχρώσεις στον τρόπο που εργαζόμαστε», δήλωσε ο Ployhart

ΣΧΕΤΙΚΑ