Ο Mr Huawei μιλά για τον Τζομπς και... την κατασκοπεία

Φωτό: AP Images

Ο πρόεδρος και ιδρυτής της Huawei, Ρεν Ζενγκφέι, δεν μίλησε δημόσια για τη δύσκολη χρονιά που πέρασε η εταιρεία του το 2018, όταν απαγορεύτηκαν ή υπήρχαν προειδοποιήσεις για προϊόντα της στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Μεγάλη Βρετανία, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Δεν μίλησε ούτε όταν η κόρη του, Οικονομική Διευθύντρια της εταιρείας, Μενγκ Γουανζού, συνελήφθη στον Καναδά. Όμως, λίγες μέρες μετά τη σύλληψη ανώτερου στελέχους της εταιρείας στην Πολωνία με την κατηγορία της κατασκοπείας, έσπασε τη σιωπή του, υπερασπίστηκε την εταιρεία και έπλεξε το εγκώμιο του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Ρεν Ζενγκφέι θέλει να μιμηθεί την Apple και τον Στιβ Τζομπς. Όταν ερωτήθηκε αν θα παρέδιδε ποτέ μυστικά στην κυβέρνηση της χώρας του, έφερε το παράδειγμα της Apple που αρνήθηκε αντίστοιχο αίτημα από το FBI. «Δε θα κάνουμε ποτέ κάτι που να πλήττει τους πελάτες μας», τόνισε και απέρριψε τις ανησυχίες ότι τα προϊόντα της Huawei θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια, ενώ πρόσθεσε ότι η εταιρεία ανήκει κυρίως στους υπαλλήλους της.

Όπως είπε, ο ίδιος κατέχει το 1,14% της Huawei, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι θα ακολουθήσει το παράδειγμα του Στιβ Τζομπς που μείωσε σε διάφορες περιστάσεις το μερίδιο του στην Apple τη δεκαετία του ’80, όταν έφυγε από την εταιρεία και τη δεκαετία του ’90, που διαφωνούσε με τις επιλογές του διοικητικού συμβουλίου. «Το ποσοστό του Στιβ Τζομπς στην Apple ήταν 0,58%. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει περιθώριο για μένα να μειώσω το ποσοστό μου. Έχω πολλά να μάθω από τον Στιβ Τζομπς», τόνισε.

Ο Ρεν επένδυσε πολλά χρόνια στο να φτιάξει τη Huawei τον κολοσσό των δισεκατομμυρίων που είναι σήμερα, όμως όπως είπε προτιμά να κλείσει την επιχείρησή του παρά να υποχωρήσει σε ενδεχόμενες απαιτήσεις της κινεζικής κυβέρνησης να κατασκοπεύει τους πελάτες της. «Προτιμώ να κλείσω την Huawei παρά να κάνω οτιδήποτε που θα μπορούσε να πλήξει τα συμφέροντα των πελατών μας ώστε να αποκομίσω κέρδη», είπε.

Ερωτηθείς για την κόρη του, η οποία βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό στον Καναδά, είπε ότι του λείπει πάρα πολύ, όμως ήταν σχετικά διφορούμενη η απάντησή του για τη σχέση τους: «Είναι μία στενή σχέση από κάποιες απόψεις και όχι και τόσο στενή από κάποιες άλλες», είπε. Όπως εξήγησε, όσο εκείνη ήταν παιδί, ο ίδιος ήταν στον στρατό, πράγμα που σημαίνει ότι έλειπε από το σπίτι 11 μήνες το χρόνο και περνούσε μόνο ένα μήνα με την οικογένειά του. Αργότερα, δούλευε 16 ώρες τη μέρα για να στήσει την εταιρεία του, οπότε δεν ανέπτυξε στενή σχέση με τα τρία παιδιά του, στα οποία όμως αισθάνεται υποχρεωμένος.

Όταν ερωτήθηκε για το πότε θα φύγει από την εταιρεία, ο 74χρονος Ρεν απάντησε ότι ο χρόνος της συνταξιοδότησής του θα εξαρτηθεί από το πότε η Google θα φτιάξει ένα φάρμακο που θα μας επιτρέπει να ζούμε για πάντα. «Περιμένω αυτό το φάρμακο», είπε.

ΣΧΕΤΙΚΑ