Apple: Νέα ρύθμιση που κάνει ασφαλέστερα τα iPhones από τις κλοπές χρημάτων και φωτογραφιών [αναλυτικές οδηγίες]
Η Apple δίνει ένα νέο εργαλείο στους χρήστες και μεγαλώνει την ασφάλεια του iPhone.
Θέλετε να προστατέψετε τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τις φωτογραφίες για την υπόλοιπη ψηφιακή σας ζωή ; Αν είστε κάτοχοςiPhone τότε το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ενεργοποιήσετε μια επιλογή μέσα από τις ρυθμίσεις της συσκευής σας.
Τη Δευτέρα η Apple έκανε διαθέσιμη στο κοινό την αναβάθμιση λογισμικού iOS 17.3. Εκτός από μερικές επιδιορθώσεις σφαλμάτων, η εταιρεία πρόσθεσε άλλο ένα επίπεδο ασφαλείας με σκοπό να κάνει τους κλέφτες να μην μπορούν να χρησιμοποιήσουν το iPhone σε περίπτωση κλοπής.
Σύμφωνα με την Wall Street Journal αυτή η προσθήκη θα μπορούσε να θεωρηθεί και μια απάντηση της Apple στην εφημερίδα για ρεπορτάζ όλα αυτά τα χρόνια για τα κλεμμένα iPhones. Μέχρι πριν από λίγο καιρό ένας κλέφτης χρειαζόταν μόνο τον κωδικό ξεκλειδώματος για να πάρει τον πλήρη έλεγχο της συσκευής.
Στο ρεπορτάζ της η WSJ κάνει αναφορά σε έναν φυλακισμένο στη Μινεσότα που ομολόγησε ότι απέσπασε εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια από τραπεζικούς λογαριασμούς από κλεμμένα iPhones. Πλέον η ζωή ενός κλέφτη γίνεται ακόμα πιο δύσκολη, με απαραίτητη προϋπόθεση το θύμα να έχει ενεργοποιήσει την νέα επιλογή που δίνει η Apple.
Τι μπορεί να κάνει ένας κλέφτης αν γνωρίζει τον κωδικό μας ;
Ο κωδικός πρόσβασης είναι συνήθως ένας συνδυασμός 4 ή 6 αριθμών. Αυτός ο κωδικός φαντάζει κάτι απλό αλλά στην περίπτωση του iPhone είναι πανίσχυρος. Ακόμα και αν έχετε ενεργοποιημένο το Face ID ή το Touch ID μετά από ορισμένες αποτυχημένες προσπάθειες θα σας ζητηθεί να χρησιμοποιήσετε τον κωδικό, αν ο κλέφτης τον γνωρίζει τότε αποκτά πρόσβαση στη συσκευή σας.
Αν γνωρίζουν τον κωδικό σας οι κλέφτες μπορούν:
- Να αλλάξουν τον κωδικό πρόσβασης του Apple ID σας και να σας αποκλείσουν από αυτόν.
- Να απενεργοποιήσουν την επιλογή Find My iPhone και έτσι το κινητό θα σταματήσει να δίνει «στίγμα» της τοποθεσίας σας.
- Να αποκτήσουν πρόσβαση στους αποθηκευμένους κωδικούς πρόσβασης της συσκευής σας. Τράπεζες, Social Media και άλλα.
- Να διαγράψουν τα πάντα από τη συσκευή σας προκειμένου να την πουλήσουν.
Τι ακριβώς κάνει η νέα ρύθμιση της Apple
Αν ενεργοποιήσετε την επιλογή «Stolen Device Protection» (στα ελληνικά θα το βρείτε «Προστασία κλεμμένης συσκευής»), δίνετε λιγότερη «δύναμη» στον απλό κωδικό πρόσβασης, για ορισμένες ρυθμίσεις όταν βρίσκεστε μακριά από την τοποθεσία που το iPhone γνωρίζει ότι επισκέπτεστε συχνά, όπως για παράδειγμα το σπίτι ή η εργασία σας.
Αν για παράδειγμα βρίσκεστε σε κάποιο μπαρ και σας κλέψουν τη συσκευή, ο κλέφτης θα χρειαστεί αρκετά περισσότερα από τον κωδικό πρόσβασης για να πάρει τον έλεγχο του iPhone. Πλέον υπάρχουν δυο επίπεδα προστασίας.
Επίπεδο ένα: Βιομετρικά στοιχεία. Για να αποκτήσει κάποιος πρόσβαση σε αποθηκευμένους κωδικούς πρόσβασης στο Safari ή αποθηκευμένες μεθόδους πληρωμής απαιτείται πλέον η χρήση του Face ID ή του Touch ID. Σε αντίθεση με το παρελθόν ο κωδικός πρόσβασης δεν αποτελεί πλέον εναλλακτική λύση.
Επίπεδο δυο: Βιομετρικά στοιχεία και...αντίστροφη μέτρηση. Για να γίνουν αλλαγές σε σημαντικές ρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα αλλαγή κωδικού στο Apple ID ή στο Find My, θα απαιτούνται δυο επιπλέον βήματα. Το iPhone θα ζητήσει χρήση του Face ID ή Touch ID και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση μιας ώρας. Μόλις αυτή ολοκληρωθεί θα ζητηθεί νέα σάρωση του Face ID ή Touch ID. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτά τα βήματα είναι απαραίτητα για να απενεργοποιηθεί η ρύθμιση κλεμμένης συσκευής.
Πώς το iPhone γνωρίζει τις συχνές τοποθεσίες μου ;
Σε μια τοποθεσία που θα θεωρηθεί οικεία, όπως για παράδειγμα το σπίτι σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον κωδικό πρόσβασης αν η σάρωση του προσώπου ή του δαχτυλικού αποτυπώματος αποτύχει.
Μπορείτε να μάθετε ποιες τοποθεσίες είναι αποθηκευμένες ως οικείες από μια ρύθμιση που ονομάζεται «Σημαντικές τοποθεσίες» και κατά πάσα πιθανότητα είναι ήδη ενεργοποιημένη στη συσκευή σας. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ανοίξετε τις ρυθμίσεις, στη συνέχεια πηγαίνετε στο «απόρρητο και ασφάλεια» και μετά στην επιλογή, «υπηρεσίες τοποθεσίας». Αν φτάσετε στο τέλος θα δείτε την επιλογή «υπηρεσίες συστήματος» πατώντας εκεί θα βρείτε τις «σημαντικές τοποθεσίες».
Στα αρνητικά τις συγκεκριμένης ρύθμισης είναι ότι δεν μπορείτε να πείτε εσείς στο iPhone ποιες είναι οι οικείες, άρα και ασφαλείς, τοποθεσίες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της WSJ μπορεί να χρειαστεί να περάσουν μέχρι και 2 εβδομάδες για να θεωρηθεί ασφαλής μια περιοχή που επισκέπτεστε καθημερινά.
Πώς μπορείτε να το ενεργοποιήσετε
Το να έχετε αναβαθμίσει τη συσκευή σας στο iOS 17.3 δεν είναι από μόνο του αρκετό καθώς η επιλογή «προστασία κλεμμένης συσκευής» είναι αρχικά απενεργοποιημένη. Θα πρέπει να μεταβείτε στις ρυθμίσεις και στο μενού «Face ID & κωδικός πρόσβασης». Πληκτρολογώντας τον κωδικό σας θα μετακινηθείτε προς τα κάτω και θα βρείτε την σχετική επιλογή ενεργοποίησης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι θα έπρεπε να έχετε ενεργοποιήσει τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων και το Find My για προχωρήσετε.
Τι μένει απροστάτευτο
Σε περίπτωση που ο κλέφτης γνωρίζει τον κωδικό και ξεκλειδώσει τη συσκευή, ακόμα και αν η νέα ρύθμιση είναι ενεργοποιημένη, μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε ορισμένες πληροφορίες. Οι εφαρμογές τρίτων, όπως για παράδειγμα το Gmail δεν είναι προστατευμένες. Για την ώρα και το Apple Pay μπορεί να λειτουργήσει με τον κωδικό πρόσβασης.
Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάτε και ορισμένες χρήσιμες συμβούλες:
- Να βάζετε κωδικό που δύσκολα θα μαντέψει κάποιος.
- Να χρησιμοποιείτε πάντα κωδικό σε εφαρμογές που έχουν πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες.