Πώς να επιλέξετε βιβλία, ταινίες, σειρές και μουσική με «βοηθό» την τεχνητή νοημοσύνη
Η διαδικασία της επιλογής μιας ταινίας ή ενός βιβλίου περνάει σε άλλη διάσταση
Στη σημερινή εποχή αν μη τι άλλο, υπάρχει ένας «κατακλυσμός» επιλογών για βιβλία, ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, παιχνίδια, μουσικά άλμπουμ και podcasts. Οι επιλογές πολλές οι προτάσεις επίσης, ωστόσο όταν έρθει η ώρα της κρίσης την τελική απόφαση θα την πάρουμε εμείς οι ίδιοι.
Όπως επισημαίνει η αμερικανική εφημερίδα The Wall Street Journal σε δημοσίευμά της στην ιστοσελίδα της, οι κριτικές μπορούν να δώσουν μια εικόνα τι είναι γενικά καλό ή όχι και τόσο καλό, όμως σε καμία περίπτωση δεν δύνανται να βοηθήσουν όταν κάποιος επιθυμεί για παράδειγμα να παρακολουθήσει ένα συγκεκριμένο είδος ταινίας σε μια συγκεκριμένη στιγμή.
Και κάπου εδώ σύμφωνα με τη συντάκτρια του άρθρου έρχεται η βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.
Διαβάστε επίσης: Οι «γάμοι» ίσως να μην είναι η λύση για τα προβλήματα στον χώρο του θεάματος
Με μια εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης η οποία κάνει χρήση της συνομιλίας όπως το ChatGPT ή το Claude.ai, μπορεί κάποιος να έχει στη διάθεσή του προτάσεις που θα είναι αποκλειστικά προσαρμοσμένες στις προτιμήσεις του και κυρίως αποκλείοντας ότι δεν του αρέσει. Η διαδικασία της επιλογής μιας ταινίας ή ενός βιβλίου περνάει σε άλλη διάσταση, καθώς πλέον δεν χρειάζεται να βασιζόμαστε σε αυτά που προτείνουν οι κριτικοί ή οι υπηρεσίες streaming, οι οποίες ναι μεν έχουν μια καλύτερη εικόνα τι προτιμούν οι χρήστες τους, εντούτοις προτείνουν αυστηρά και μόνο ταινίες ή σειρές από τους δικούς τους καταλόγους.
Ο τηλεθεατής ή ο αναγνώστης αντί να χαθεί σε μια «πλημμύρα» κριτικών για την ταινία που θέλει να δει ή το βιβλίο που θέλει να διαβάσει στη διάρκεια των διακοπών του, έχει μπροστά στην οθόνη του τις προτάσεις οι οποίες βασίζονται αποκλειστικά στα δικά του γούστα.
Το κλειδί, όπως επισημαίνεται, είναι να γνωρίζετε τον καλύτερο τρόπο για να ζητήσετε προτάσεις και μετά από πολλούς μήνες πειραματισμών, ιδού μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους η δημοσιογράφος χρησιμοποίησε την τεχνητή νοημοσύνη για να λάβει προτάσεις για τον ελεύθερο χρόνο της.
Σαφείς οδηγίες για τις προτιμήσεις
Σύμφωνα με τη συντάκτρια ο πιο βασικός παράγοντας είναι οι σαφείς οδηγίες. Απλώς ζητήστε από την εφαρμογή να σας δώσει ιδέες για το τι θα θέλατε να παρακολουθήσετε, να διαβάσετε ή να ακούσετε, με όσες περισσότερες λεπτομέρειες για τις προτιμήσεις σας και τι δεν σας αρέσει.
Έτσι, αντί να πείτε κάτι γενικό όπως: «Πρότεινε πέντε ιστορικά δράματα που μπορώ να παρακολουθήσω στο Netflix», πείτε στην τεχνητή νοημοσύνη τι σας έχει αρέσει στο παρελθόν, πώς αισθάνεστε τη δεδομένη τη στιγμή και το ρόλο που θέλετε να παίξει η τεχνητή νοημοσύνη.
Η δημοσιογράφος έγραψε στο ChatGPT: «Είσαι ένας τηλεοπτικός σύμβουλος που ειδικεύεται στην εύρεση της τέλειας σειράς. Πρότεινε 10 λιγότερο γνωστές ιστορικές δραματικές σειρές που θα άρεσαν σε κάποιον που του λείπει απεγνωσμένα ένας νέος κύκλος του «The Crown». Όταν έκανε αυτό το αίτημα, η τεχνητή νοημοσύνη πρότεινε κάποιες από τις αγαπημένες της σειρές του παρελθόντος (όπως «Victoria», «Downton Abbey» και «Wolf Hall»), οπότε εμπιστεύτηκε την πρόταση να δει την ιστορική σειρά «Versailles».
Οι βαθμολογίες σε ιστοσελίδες όπως οι IMDb ή οι JustWatch (για ταινίες και τηλεόραση), το Goodreads (για βιβλία) βοηθούν. Μπορείτε να πάρετε τις βαθμολογίες από εκεί (εφόσον συνάδουν με τα γούστα σας) και να εισάγετε στην εφαρμογή: «Εδώ είναι μερικά από τα βιβλία στα οποία έχω δώσει πέντε αστέρια»). Το Netflix και το Goodreads σας επιτρέπουν ακόμη και να εξάγετε το ιστορικό των όσων έχετε παρακολουθήσει ή διαβάσει ως αρχείο που μπορείτε να ανεβάσετε στο GPT.
Το αιώνιο πρόβλημα. Τι θα δω με τη/τον σύντροφό μου;
Μία από τις πιο συνήθεις πηγές αντιδικιών σε κάθε σχέση. Τι θα παρακολουθήσει ένα ζευγάρι μαζί.
Ξεκινήστε δίνοντας στην ΤΝ μια βασική ιδέα για το τι αρέσει και στους δύο και στη συνέχεια βελτιώστε αυτές τις προτάσεις μέσα από τη συζήτηση. Για παράδειγμα, η δημοσιογράφος ξεκίνησε ρωτώντας: «Θέλω να παρακολουθήσω μια τηλεοπτική σειρά με τον σύζυγό μου. Του αρέσουν οι σειρές κατασκοπείας και ληστειών, οι κωμωδίες και τα stand-up, σε μένα αρέσουν πράγματα που είναι πιο αφηγηματικά και επικεντρωμένα στους χαρακτήρες. Τι μπορούμε να δούμε μαζί;».
Οι αρχικές προτάσεις σε αυτήν την ερώτηση ήταν οι σειρές «Barry» και το «Killing Eve», ωστόσο η δημοσιογράφος είπε στην τεχνητή νοημοσύνη ότι δεν θέλει να δει κάτι τόσο βίαιο. Όταν πρότεινε τις «Jane the Virgin» και «Younger», απάντησε ότι αυτές ήταν σειρές που της άρεσαν αλλά όχι σειρές που θα ενδιέφεραν τον σύζυγό της. Μετά από μηνύματα όπου διευκρίνισε τι τους είχε αρέσει στο παρελθόν και τι όχι, η τεχνητή νοημοσύνη ήταν σε θέση να κάνει λιγότερο προφανείς και πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις, όπως οι βρετανικές σειρές «Endeavour» και «A Touch of Frost».
Προτάσεις για όλη την οικογένεια
Η ίδια στρατηγική θα βοηθήσει σε μια επιλογή για όλη την οικογένεια. Δεδομένου ότι ζητάτε από την τεχνητή νοημοσύνη να λάβει υπόψη τα γούστα πολλών ανθρώπων -πιθανώς με πολύ διαφορετικά ενδιαφέροντα- μπορεί να είναι χρήσιμο να δημιουργήσετε μια προσαρμοσμένη εργασία στο ChatGPT, η οποία είναι ουσιαστικά μια συγκεκριμένη εργασία και θυμάται τις παραμέτρους που έχετε ορίσει από ερώτημα σε ερώτημα.
Αφού το κάνετε αυτό, εισαγάγετε κάποια βασικά στοιχεία για την οικογένειά σας (όπως ονόματα και ηλικίες) και τις ατομικές τους προτιμήσεις σε ταινίες, βιβλία ή παιχνίδια, καθώς και τι δεν προτιμάται (για παράδειγμα, αν σε κάποιον στην οικογένεια δεν του αρέσουν οι κωμωδίες ή η βία). Στη συνέχεια, δοκιμάστε ερωτήσεις όπως:
- «Πρότεινε ένα παιχνίδι που οι έφηβοι μας θα απολαύσουν να παίξουν μαζί, έστω και για μια ώρα».
- «Ποιο είναι ένα ανάλαφρο πρόσφατο μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στην Καλιφόρνια και που όλη η οικογένειά μας θα μπορούσε να απολαύσει ως audiobook κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στην Καλιφόρνια; Πρότεινε 10».
- «Πρότεινε πέντε σειρές μυστηρίου που μπορεί να απολαύσει όλη η οικογένεια».
Σε αυτή την ερώτηση η τεχνητή νοημοσύνη πρότεινε σειρές όπως το «Father Brown» και το «The Mysterious Benedict Society», οι οποίες σύμφωνα με τη συντάκτρια έδειχναν πολλά υποσχόμενες.
Ζητήστε μουσική βάσει της διάθεσής σας
H τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να δημιουργήσει ένα soundtrack για ερωτήσεις όπως:
- «Φτιάξε μια δίωρη λίστα αναπαραγωγής με μουσική hip-hop όσο καθαρίζω, εστιάζοντας σε τραγούδια που περιλαμβάνουν αναφορές στην καθαριότητα, ή τη χαρά του να είσαι στο σπίτι».
- «Μόλις χώρισα. Φτιάξτε μια τρίωρη playlist με τραγούδια που θα με παρηγορήσουν, αλλά όχι αποκλειστικά με τραγούδια που θα αναφέρονται στον χωρισμό».
- «Πρέπει να φτιάξω την φορολογική μου δήλωση. Φτιάξτε μια πεντάωρη playlist με τραγούδια από το μουσικό θέατρο που σχετίζονται με τα χρήματα και τα οποία θα μπορώ να ακούω ενώ δουλεύω».
Μία «μπόνους» συμβουλή: Δείτε πώς μπορείτε να μεταφέρετε τη λίστα που έφτιαξε η τεχνητή νοημοσύνη στην αγαπημένη σας μουσική υπηρεσία streaming. Αρχικά, ζητήστε να σας δώσει την προτεινόμενη λίστα αναπαραγωγής με τη μορφή πίνακα, με μία στήλη για τον τίτλο του τραγουδιού, μία στήλη για τον καλλιτέχνη και μία για το άλμπουμ. Στη συνέχεια επικολλήστε αυτόν τον πίνακα σε ένα κενό φύλλο εργασίας και αποθηκεύστε τον ως αρχείο CSV. Σχεδόν οποιοδήποτε πρόγραμμα για υπολογισμούς όπως το Excel μπορεί να αποθηκεύσει σε μορφή CSV. Από εκεί, μεταβείτε σε μια διαδικτυακή υπηρεσία όπως το TuneMyMusic.com και ανεβάστε το CSV. Η υπηρεσία θα συγχρονίσει τη λίστα με την μουσική υπηρεσία streaming που έχετε συνδρομή, η οποία θα συλλέξει αυτόματα όλα τα τραγούδια.
Προσαρμόστε τα μέσα στον τρόπο ζωής σας
Αν υπάρχουν συγκεκριμένες ώρες που παρακολουθείτε τηλεόραση ή ακούτε podcasts, ζητήστε από την τεχνητή νοημοσύνη τη μουσική, τα podcasts, τις εκπομπές και τα audiobooks που ταιριάζουν στα χρόνο που παρακολουθείτε ή ακούτε κάτι. Αν ακούτε περισσότερο κατά τη διάρκεια που μετακινήστε, για παράδειγμα, ζητήστε audiobooks ή podcasts που χωρίζονται σε 30λεπτα κομμάτια. Αν παρακολουθείτε τηλεόραση ενώ υπάρχουν μικρά παιδιά στο δωμάτιο, ζητήστε προτάσεις που δεν θα περιλαμβάνουν περιεχόμενο ακατάλληλο για ανηλίκους.
Όταν η συντάκτρια ζήτησε από το ChatGPT πρόσφατες ταινίες με διαλόγους που θα μπορούσε να παρακολουθήσει ενώ πλέκει (κάτι που σημαίνει ότι κοιτάζει την οθόνη κατά διαστήματα), πρότεινε τις ταινίες «The French Dispatch», «Palm Springs» και «Let Them All Talk».
Δημιουργήστε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα
Αν θέλετε να διαβάζετε έναν συγκεκριμένο αριθμό βιβλίων κάθε εβδομάδα ή μήνα, ζητήστε από την ΤΝ να καταρτίσει ένα πρόγραμμα για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Αν διαβάζετε πολλά βιβλία ταυτόχρονα, μπορείτε να ζητήσετε να καθορίσει πόσες σελίδες από κάθε βιβλίο θα πρέπει να διαβάζετε κάθε μέρα, αν θέλετε να παρακολουθείτε περισσότερες ταινίες αλλά ποτέ δεν διαθέτετε περισσότερα από 40 λεπτά, ζητήστε από την τεχνητή νοημοσύνη να σας πει το σωστό σημείο για να διακόψετε την ταινία σας, ώστε να μπορείτε να την τελειώσετε σε δύο ή τρεις βραδιές.