Κυβερνοεπίθεση με στόχο τις εκλογές φοβούνται οι Έλληνες

NEWSROOM
Κυβερνοεπίθεση με στόχο τις εκλογές φοβούνται οι Έλληνες
Φωτό: Shutterstock

Σχετική έρευνα του αμερικανικού κέντρου Pew Research που πραγματοποιήθηκε σε 26 χώρες συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας δείχνει πως υπάρχει αυξημένη ανησυχία για το ενδεχόμενο κυβερνοεπιθέσεων. Το 58% των Ελλήνων που μετείχαν στην έρευνα δηλώνουν πως η χώρα δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο ενός περιστατικού κυβερνοεπίθεσης, το οποίο είναι το δεύτερο υψηλότερο μεταξύ των δυτικών χωρών που μετείχαν στην έρευνα. Περισσότερο ανήσυχοι από τους Έλληνες εμφανίζονται οι Σουηδοί με 61%, ενώ ο μέσος όρος στις δυτικές χώρες (όπου οι ερευνητές κατέταξαν και την Ελλάδα) βρίσκεται στο 49%.

Το 52% των ερωτηθέντων από τη χώρα μας δήλωσε πως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μιας εξωτερικής παρέμβασης στην εκλογική διαδικασία, ποσοστό που είναι πολύ κοντά στον μέσο όρο του 53% για τις δυτικές χώρες.

Η έξωθεν παρέμβαση σε μια εκλογική αναμέτρηση, προφανώς στον απόηχο των όσων αποκαλύπτονται για τη δράση ρωσικών παραγόντων στις εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ, θεωρείται πολύ πιθανή από τους Βρετανούς (69%), την Ισπανία (68%), αλλά και τις ΗΠΑ (78%).

Το 70% των Ελλήνων θεωρεί ότι οι κρίσιμες υποδομές εθνικής ασφάλειας της χώρας μας μπορεί να αποτελέσουν στόχο κυβερνοεπίθεσης και, μάλιστα, το 31% χαρακτηρίζει ως πολύ πιθανό ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Σύμφωνα με το κέντρο Pew σε πολλές δυτικές χώρες οι νέοι εμφανίζονται να ανησυχούν λιγότερο για τον κίνδυνο των κυβερνοεπιθέσεων σε σχέση με όσους είναι άνω των 50 ετών. Στη Σουηδία, μάλιστα, το ποσοστό των νέων που ανησυχεί για μια κυβερνοεπίθεση είναι 53% ενώ στους άνω των 50 ετών Σουηδούς το ποσοστό εκτοξεύεται στο 82%. Ενα άλλο εύρημα που αναδεικνύουν οι ερευνητές είναι η διάσταση απόψεων μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών στις ΗΠΑ όσον αφορά το ενδεχόμενο μιας «ψηφιακής επιχείρησης» που θα έχει ως στόχο τις εκλογές.

Το 66% των Ρεπουμπλικανών θεωρεί πως υπάρχει ένα τέτοιο ενδεχόμενο ενώ στους Δημοκρατικούς το αντίστοιχο ποσοστό εκτοξεύεται στο 82%. Προφανώς οι δεύτεροι θεωρούν πώς όντως υπήρξε ρωσική παρέμβαση υπέρ της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ και είναι πολύ πιο καχύποπτοι σε σχέση με τους συμπατριώτες τους που ψηφίζουν το Ρεπουμπλικανικό κόμμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ