Η ηλεκτρονική πλατφόρμα που σώζει τον πολιτισμό
Ένα σοκάκι σε νησί των Κυκλάδων, ένα εγκαταλειμμένο ναυπηγείο στη Μάλαγα, ένα ξεχασμένο άγαλμα στο Λονδίνο μπορούν να κρύβουν μια ιστορία που μέχρι χθες παρέμενε άγνωστη.
«Γι αυτό και το Pluggy, η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης προσφέρει καινοτόμα εργαλεία στους πολίτες για να δημιουργούν και να δημοσιεύουν τις δικές τους ιστορίες τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς να τις μοιράζονται με τους φίλους τους με τους γνωστούς τους με όλο το κοινωνικό δίκτυο το οποίο είναι μέλος της πλατφόρμας και με αυτόν τον τρόπο να τις προωθούν ευρέως και να γίνονται οι ίδιοι κοινωνοί της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου τους» δηλώνει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Νίκος Φραγκάκης, επιστημονικός υπεύθυνος του ευρωπαϊκού έργου. Ήδη, οι πρώτες ιστορίες του Pluggy αφορούν σε πόλεις στην Ισπανία, ενώ έχουν αναρτηθεί και ιστορίες από τη Δημητσάνα και την Τήνο.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «η εφαρμογή δεν αφορά μόνο σε Έλληνες αλλά απευθύνεται σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, χωρίς βέβαια να περιορίζεται η χρήση του από πολίτες άλλων χωρών».
Η Ευρώπη, με την πολυπολιτισμική της σύνθεση και τη συνεχή εσωτερική μετακίνηση των πολιτών της αποτελεί τον ιδανικό τόπο για την ανάπτυξη μιας πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης, που θα επιτρέπει στον οποιοδήποτε να μοιράζεται ιστορίες και εμπειρίες σχετικές με τον πολιτισμό και την πολιτιστική κληρονομιά.
«Μπορεί ο καθένας μας να μπει στο Betapluggy.eu όπου υπάρχει ένα απλό συγγραφικό εργαλείο και δίνει τη δυνατότητα στον καθένα να ανεβάσει τις φωτογραφίες του με ένα κειμενάκι-ιστορία που τις συνοδεύει», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Φραγκάκης.
Όπως εξηγεί «βασική μας επιδίωξη είναι να υπάρχει ένα φόρουμ συζήτησης στο οποίο θα ακούγονται ιστορίες που δεν έχουν καταγραφεί επίσημα. Ο χρήστης θα μπορεί να ενεργεί ως εξειδικευμένος αφηγητής, να δημιουργεί τις δικές του, συναρπαστικές ιστορίες. Έτσι, θα συμβάλλει σημαντικά στη διατήρηση της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και στη μετάδοση των πολιτιστικών αξιών και της ταυτότητας της πολιτιστικής οργάνωσης, της κοινωνικής ομάδας και του τόπου του. Εμείς παρακινούμε τους πολίτες να μην είναι απλοί καταναλωτές και παρατηρητές της πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά να είναι κι οι ίδιοι συμμέτοχοι. Υπάρχει τόση πολλή γνώση στις τοπικές κοινωνίες που πρέπει να προβληθεί και να μην χαθεί».
Το επόμενο διάστημα η εφαρμογή θα εμπλουτιστεί με νέα τεχνολογικά εργαλεία που θα δίνουν τη δυνατότητα στους «αφηγητές» να ζωντανεύουν τις ιστορίες τους.
Το έργο έχει χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με 2.374.437,50 ευρώ.