Οι Έλληνες αγκαλιάζουν το κινητό διαδίκτυο
Την κατακόρυφη αύξηση στη χρήση των δεδομένων μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας και τη σαφή υποχώρηση του ρόλου των γραπτών μηνυμάτων -δηλαδή των γνωστών SMS-, διαπιστώνει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) στην έκθεσή της για τις επιδόσεις των ελληνικών εταιρειών τηλεπικοινωνιών το 2017.
Ειδικότερα, ένας οικιακός συνδρομητής με συμβόλαιο «κατανάλωσε» μέσω των κινητών δικτύων 899 ΜΒ σε κάθε μήνα του 2017, έναντι 491 ΜΒ το 2016. Πρόκειται για αύξηση 83% σε ετήσια βάση, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι οι επαγγελματίες χρήστες εμφανίζονται να κάνουν μικρότερη κατανάλωση σε σχέση με τους οικιακούς χρήστες, 630 ΜΒ έναντι 393 ΜΒ το 2016. Βεβαίως αυτό μπορεί να είναι και αποτέλεσμα «μαγικής εικόνας», αφού οι οικιακοί χρήστες μπορεί να χρησιμοποιούν την κινητή τους σύνδεση και για επαγγελματικούς λόγους. Τέλος, οι συνδρομητές καρτοκινητής «έκαψαν» 538 ΜΒ έναντι 238 ΜΒ.
Συνολικά, το 2017 διακινήσαμε 96,5 δισ. MB, όγκος δεδομένων που αν για κάποιο λόγο θέλαμε να τον αποθηκεύσουμε θα θέλαμε 137 εκατ. δίσκους DVD. Αντίστοιχα το 2010, μόλις επτά χρόνια πριν, η συνολική κίνηση ήταν μόλις 7,7 δισ. ΜΒ. Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό πως το 2013 περίπου 2 εκατ. άνθρωποι στη Ελλάδα είχαν κάνει χρήση υπηρεσίας πρόσβασης στο διαδίκτυο μέσω κινητών δικτύων, ενώ τον Δεκέμβριο του 2017 έφτασε τα 5,78 εκατ. δηλαδή σχεδόν τριπλασιάστηκαν μέσα σε μία τετραετία.
Για την εξέλιξη αυτή υπάρχουν αρκετοί παράγοντες με μικρότερο ή μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης. Η εξέλιξη των smartphones και των tablets είναι ένας λόγος, καθώς στα χρόνια από το 2010 έως το 2017 η γκάμα των συσκευών έγινε μεγαλύτερη και πιο προσιτή σε περισσότερους καταναλωτές σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.
Το γεγονός ότι η περίοδος 2010 – 2017 συμπίπτει με την κατακόρυφη άνοδο των ασιατικών εταιρειών που έχουν τη βιομηχανική «δύναμη πυρός» για να διαθέτουν ποικιλία συσκευών σε προσιτές τιμές έχει επίσης παίξει ρόλο.
Σημαντικό ρόλο έχει παίξει και η εξέλιξη των εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα και tablets, που έχουν κάνει ευκολότερη τη χρήση online υπηρεσιών και την πρόσβαση σε περιεχόμενο που βρίσκονται στο διαδίκτυο.
Τέλος, στο διάστημα αυτό, οι ταχύτητες που υποστηρίζουν τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας έχουν αυξηθεί σημαντικά, καθώς έχει επεκταθεί σημαντικά η κάλυψη στα δίκτυα 4G τα οποία πλέον καλύπτουν το 98% του πληθυσμού.
Όποια και αν είναι η αιτία το βέβαιο είναι πως τα κινητά δεδομένα ανεβαίνουν, ενώ τα SMS που κάποτε ήταν κύρια μέθοδος επικοινωνίας κυρίως μεταξύ των νέων ετοιμάζονται να πάρουν σιγά σιγά τη θέση τους σε κάποιο μουσείο τηλεπικοινωνιακής ιστορίας. Από τα 9,8 δισ. SMS που ανταλλάξαμε το 2010 φτάσαμε πέρυσι στα 2,4 δισ. και όλα δείχνουν πως το 2020 θα πέσουν κάτω από το όριο του ενός δισ.