Εφαρμογές ιχνηλάτησης Covid 19: Πανευρωπαϊκή διασύνδεση από τον επόμενο μήνα
Τον επόμενο μήνα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία θα συνδέει όλες τις εθνικές εφαρμογές ιχνηλάτησης επαφών μέσω κινητών τηλεφώνων για τον Covid – 19 που έχουν αναπτυχθεί σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη.
Η πύλη διαλειτουργικότητας όπως ονομάζεται, αποτελεί μία ψηφιακή υποδομή η οποία εξασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ των εθνικών εφαρμογών που έχουν αναπτυχθεί τους τελευταίους μήνες με την έγκριση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.
Όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν, πρόσφατα ξεκίνησαν οι δοκιμές για την ασφαλή ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των επίσημων εφαρμογών που λειτουργούν στη Γερμανία, τη Δανία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, τη Λετονία και την Τσεχία.
Ορισμένες από τις εφαρμογές ιχνηλάτησης επαφών οι οποίες είναι διαθέσιμες μέσω κινητών τηλεφώνων τους τελευταίους μήνες έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά δημοφιλείς.
Στη Γερμανία για παράδειγμα, περίπου 20 εκατομμύρια πολίτες έχουν εγκαταστήσει στα κινητά τους τηλέφωνα την επίσημη εφαρμογή Corona Warn App της γερμανικής κυβέρνησης. Η εφαρμογή σχεδιάστηκε από την Deutsche Telecom και τον επίσης γερμανικό όμιλο λογισμικού SAP. Οι ίδιοι όμιλοι έχουν αναλάβει και την υλοποίηση της ψηφιακής πύλης διαλειτουργικότητας της Κομισιόν, δεδομένου ότι η εφαρμογή έχει αναπτυχθεί από τη θυγατρική της Deutsche Telecom, T-Systems και την SAP, ενώ θα λειτουργεί από το κέντρο δεδομένων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Λουξεμβούργο.
Ακόμα πιο επιτυχημένη είναι η εθνική εφαρμογή της Ιρλανδίας η οποία ονομάζεται Covid Tracker, δεδομένου ότι έχει εγκατασταθεί σε περισσότερα από 1,7 εκατομμύρια κινητά τηλέφωνα. Ο αριθμός είναι εντυπωσιακός λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον πληθυσμό της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, ο οποίος είναι σχεδόν πέντε εκατομμύρια.
Η εθνική εφαρμογή της Ιταλίας ονομάζεται Immuni και είναι διαθέσιμη από την πρώτη Ιουνίου. Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια πολίτες εγκατέστησαν την εφαρμογή στα κινητά τους τηλέφωνα έως τα μέσα Ιουνίου, με το Immuni να έχει «κατέβει» έως τώρα σε σχεδόν 5,5 εκατομμύρια συσκευές.
Οι εφαρμογές ιχνηλάτησης δεν έχουν βρει πρόσφορο έδαφος σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. H εφαρμογή StopCovid της γαλλικής κυβέρνησης για παράδειγμα, η οποία είναι διαθέσιμη από τον περασμένο Ιούνιο, έχει εγκατασταθεί σε 2,3 εκατομμύρια συσκευές. Η γαλλική εφαρμογή έχει διαφορετικές προδιαγραφές από εκείνες που έχει εγκρίνει η Κομισιόν και είναι πιθανό να μην είναι λειτουργική σε άλλες χώρες.
Τον περασμένο Μάιο, τα κράτη μέλη κατέληξαν σε συμφωνία για τις τεχνικές προδιαγραφές των εφαρμογών ιχνηλάτησης έπειτα από μήνες διαβουλεύσεων. Από την αρχή της πανδημίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στήριξε τις προσπάθειες ανάπτυξης εφαρμογών ιχνηλάτησης επαφών μέσω του δικτύου eHealth, το οποίο συνδέει τις εθνικές αρχές που είναι αρμόδιες για την ψηφιακή παροχή υπηρεσιών υγείας.
Οι εφαρμογές ιχνηλάτησης λειτουργούν σε εθελοντική βάση. Σε περίπτωση που νοσήσουν από κορωνοϊό, οι πολίτες που τις χρησιμοποιούν μπορούν να καταχωρήσουν το αποτέλεσμα της διαγνωστικής τους εξέτασης στην εφαρμογή μέσω της δημόσιας υγειονομικής αρχής στην οποία υπάγονται.
Όταν ολοκληρωθεί η καταχώρηση του αποτελέσματος, η ηλεκτρονική ιχνηλάτηση επαφών ενεργοποιεί την αποστολή ειδοποιήσεων στα άτομα με τα οποία έχει έρθει σε επαφή ο χρήστης που είναι φορέας του ιού. Για να λάβει κάποιος ειδοποίηση, θα πρέπει να έχει βρεθεί για χρονικό διάστημα άνω των 15 λεπτών και σε απόσταση μικρότερη των δύο μέτρων από τον φορέα του Covid – 19.
Τα άτομα αυτά λαμβάνουν ειδοποίηση ότι ενδεχομένως έχουν εκτεθεί στον ιό και ενημερώνονται για τα μέτρα που πρέπει να λάβουν, όπως για παράδειγμα να επικοινωνήσουν με την αρμόδια υγειονομική αρχή, να παραμείνουν σε απομόνωση στο σπίτι τους ή να υποβληθούν σε διαγνωστικό έλεγχο.
Σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Κομισιόν, οι εφαρμογές ιχνηλάτησης επαφών λειτουργούν με τρόπο ο οποίος δεν παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών, καθώς η ειδοποίηση γίνεται με τη χρήση κωδικών οι οποίοι ανταλλάσσονται μέσω Bluetooth σε μικρή απόσταση.
Για την προστασία προσωπικών δεδομένων, οι εφαρμογές δεν χρησιμοποιούν γεωεντοπισμό και δεδομένα μετακίνησης, ενώ θα απενεργοποιούνται αυτόματα στο τέλος της πανδημίας. Η λειτουργία των εφαρμογών ιχνηλάτησης βασίζεται στην τεχνολογία που δημιούργησαν από κοινού η Google και η Apple (Exposure Notifications System), προκειμένου να συνδράμουν στην προσπάθεια περιορισμού του κορωνοϊού.