Το μεγάλο λάθος που κάνουν οι χρήστες των iPhones
Ο πρώην συνεργάτης της Apple Jony Ive γνωρίζει το iPhone καλύτερα από τον οποιονδήποτε. Και είναι σε θέση να περιγράψει το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι κάτοχοί του και χρήστες του.
Ποιο είναι αυτό το λάθος; Σύμφωνα με τον Jony Ive, πρώην επικεφαλής σχεδιαστή της Apple, το μεγάλο λάθος είναι ότι χρησιμοποιούμε τα τηλέφωνά μας πάρα πολύ.Και αυτό το λάθος το κάνουν οι περισσότεροι χρήστες.
Τα λεγόμενα του Ive μπορεί να αποτελούν έκπληξη, δεδομένου ότι είχε και έχει οικονομικό κίνητρο να θέλει τους ανθρώπους να έχουν συνεχώς κολλημένα τα χέρια τους στα iPhone κινητά τους. Αλλά στο συνέδριο του New Yorker Techfest, όταν ο δημοσιογράφος David Remnick ζήτησε από τον Ive να αξιολογήσει τον αντίκτυπο του iPhone στον κόσμο, ο Ives απάντησε ξεκάθαρα: «Όπως και κάθε εργαλείο, μπορείτε να δείτε ότι αρχικά γίνεται σωστή χρήση και ύστερα έρχεται η κακή χρήση». Όταν ο Remnick ζήτησε από τον Ives να ορίσει την κακή χρήση εκείνος απάντησε: «Ίσως, είναι η συνεχής χρήση».
Και τι εννοεί συνεχή χρήση; Αυτό που λένε και οι μελέτες. Οτι ο μέσος άνθρωπος περνάει 3,3 ώρες απασχολούμενος με το τηλέφωνό του, ελέγχοντας το κάθε 10 λεπτά για ενημερώσεις από social media, μηνύματα και άλλα παρόμοια.
Ο Ive δεν πιστεύει ότι θα έπρεπε να χρησιμοποιούμε τόσο πολύ τα τηλέφωνά μας και την ίδια άποψη πιθανότατα θα είχε και ο αείμνηστος Steve Jobs, «πατέρας» του iPhone. Σε μια ανάλυση του της παρουσίασης του iPhone από τον Jobs to 2007, ο δημοσιογράφος των New York Times Cal Newport έγραψε:
«Η παρουσίαση επιβεβαιώνει ότι ο κ. Jobs σχεδίαζε μια απλούστερη λειτουργία του iPhone από αυτήν που έχουμε στην πραγματικότητα μια δεκαετία αργότερα. Για παράδειγμα, δεν επικεντρώνεται πολύ στις εφαρμογές. Όταν το iPhone εισήχθη για πρώτη φορά δεν υπήρχε App Store, και αυτό ήταν θέμα σχεδιασμού. Όπως είπε ο Andy Grignon, ένα μέλος της αρχικής ομάδας του iPhone, ο Jobs δεν εμπιστευόταν τρίτους προγραμματιστές,, θεωρώντας ότι δεν θα μπορούσαν να προσφέρουν το ίδιο επίπεδο αισθητικής ευχάριστης και σταθερής εμπειρίας που οι προγραμματιστές της Apple παρήγαγαν. Ήταν πεπεισμένος ότι τα προσεκτικά σχεδιασμένα χαρακτηριστικά του τηλεφώνου ήταν αρκετά. Ήταν ένα iPod που έκανε και κλήσεις, μου είπε ο κ. Grignon».
Όπως όλοι γνωρίζουμε, το iPhone είναι κάτι περισσότερο από ένα τηλέφωνο που παίζει μουσική. Πλέον κάνει τα πάντα. Χρησιμοποιούμε τα τηλέφωνά μας για επικοινωνία, ψυχαγωγία, πλοήγηση, τραπεζικές συναλλαγές, κοινωνικά μέσα και ο κατάλογος είναι ατελείωτος. Μερικοί ειδικοί προειδοποιούν για τον ψηφιακό εθισμό, ιδιαίτερα για τους εφήβους, στους οποίοι μπορεί να προκληθεί κατάθλιψη, άγχος και μειωμένη επιθυμία αλληλεπίδρασης με ανθρώπους, μεταξύ πολλών άλλων ανεπιθύμητων ενεργειών.
Η Victoria L. Dunckley, ψυχίατρος που ασχολείται με τις επιπτώσεις της χρήσης κινητών, υποστηρίζει ότι η μείωση του χρόνου που περνάμε πάνω από μια συσκευή μπορεί να επηρεάσει θετικά τον ύπνο, τη δημιουργικότητα και τη συνολική ευτυχία μας.