Τι λάθος κάνετε στη φόρτιση του κινητού σας

Φώτο: Shutterstock

Ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που απασχολούν τους χρήστες smartphones πλέον είναι η διάρκεια της μπαταρίας. Οι εφαρμογές, η συνεχής σύνδεση στο διαδίκτυο καταναλώνουν μεγάλο μέρος της μπαταρίας, την οποία δεν μεταχειριζόμαστε και πάρα πολύ καλά.

Πόσο χρειάζεται όμως να φορτίζεται η μπαταρία σας με στόχο την όσο μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της. Πολλοί έχουν την συνήθεια να βάζουν το κινητό στη φόρτιση το βράδυ όταν πέφτουν για ύπνο, με αποτέλεσμα αφού η μπαταρία φτάσει το 100% να παραμένει στη φόρτιση. Μια κακή συνήθεια που πολλοί υποστηρίζουν πως μειώνει την διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Ο Ντομινικ Σούλτε, επιχειρησιακός διευθυντής της γερμανικής εταιρείας BatterieIngeniuneure που ειδικεύεται στα θέματα μπαταρίας δήλωσε στο Business Insider: «Αν πρόκειται να θέλετε η μπαταρία σας να φορτίζεται πραγματικά στο 100% και να το διατηρεί, τότε να θυμάστε πως να αφήνετε να φορτίζει όλο το βράδυ, έχει αρνητικές συνέπειες στη διάρκεια ζωής της μπαταρίας».

Καθώς η μπαταρία ιόντων λιθίου «γερνάει», τα χημικά μέσα της αλλάζουν και γίνεται λιγότερο αποδοτική στην αποθήκευση και απόδοση ενέργειας στη συσκευή σας. Όλες οι μπαταρίες ιόντων λιθίου έχουν περιορισμένο εύρος ζωής το οποίο μειώνεται όσο χρησιμοποιείτε την συσκευή σας. Αλλά μπορείτε να επηρεάσετε το πόσο γρήγορα γερνάει η μπαταρία σας.

Στο ενδιάμεσο, οι εταιρείες που κατασκευάζουν smartphones δεν δείχνουν να τους απασχολεί αν αφήνετε το κινητό σας να φορτίζει για περισσότερη ώρα από όσο πρέπει. Συνήθως οι περισσότερες εταιρείες απλά παραπέμπουν σε ιστοσελίδες όπου δίνονται πληροφορίες για τις μπαταρίες του κάθε μοντέλου, ενώ δεν προειδοποιούν για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η ολονύκτια φόρτιση.

Η Apple αναφέρεται στη φόρτιση όλο το βράδυ στις σελίδες της, αλλά δεν αναφέρει αν αυτό είναι πράγματι καλή ιδέα. Η Google από την πλευρά της σημειώνει πως μια τέτοια ανησυχία είναι ιδιαίτερα «ξεπερασμένη».

Ο Ρόναλντ Χο, διευθυντής παραγωγής της Google δήλωσε στο Business Insider πως: «γενικά αυτός ο τρόπος σκέψης πως η υπερφόρτωση είναι κακή ή το να φορτίζει η συσκευή πολύ συχνά είναι λάθος είναι αρκετά ξεπερασμένη με τις σύγχρονες μπαταρίες που κατασκευάζονται όπως και οι τεχνολογίες φόρτισης που διαθέτουν οι συσκευές».

Συμπλήρωσε επίσης πως «όταν η μπαταρία φτάνει στο 100%, ο εσωτερικός φορτιστής που βρίσκεται στο κινητό, σταματάει να φορτίζει με σκοπό να αποφευχθεί η υπερφόρτωση» Οι μπαταρίες των συσκευών δέχονται ρεύμα από τους φορτιστές μόνο όταν βρίσκονται κάτω από το όριο του 100%.

Ο Σούλτε σημειώνει πως οι μπαταρίες ιόντων λιθίου διατηρούνται περισσότερο όταν βρίσκονται κάπου μεταξύ 30% και 50%. Αυτό είναι και το όριο που οι περισσότεροι κατασκευαστές smartphone προτείνουν να βρίσκεται η μπαταρία του κινητού σας που πρόκειται να μην το χρησιμοποιήσετε για κάποιο διάστημα.

Αυτό δεν μπορεί να είναι πάντα ο κανόνας στην καθημερινότητα καθώς οι περισσότεροι βρισκόμαστε συνεχώς εν κινήσει και δεν έχουμε την δυνατότητα ενός φορτιστή οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Το κλειδί εξάλλου είναι να μην κρατάτε την μπαταρία του κινητού σας συνέχεια στο 100%. Όπως τονίζει ο κ. Σούλτε «Είναι καλύτερο να φορτίζετε το κινητό σας το πρωί μέχρι το 100%, παρά να το αφήνετε στη φόρτιση όλο το βράδυ».

Καθώς οι περισσότεροι χρήστες αλλάζουν συσκευές αρκετά σύντομα πλέον, είναι δύσκολο να καθοριστεί πόσο επηρεάζει τη ζωή της μπαταρίας η ολονύκτια φόρτιση.

Αν συνηθίζετε να αγοράζετε καινούρια συσκευή επειδή η μπαταρία σας τελειώνει πολύ γρήγορα, ενώ δεν είναι τόσο παλιό το smartphone, τότε θα πρέπει να ξανασκεφτείτε να το αφήνετε όλο το βράδυ στη φόρτιση.

Όλες οι μπαταρίες κάποτε πεθαίνουν, όμως αν είστε προσεκτικός στο θέμα της φόρτισης τότε θα δείτε αργότερα την επίδραση του «γήρατος» στην μπαταρία σας.

Υπάρχουν επίσης και μερικά ακόμα πράγματα που συμφωνούν όλοι για τις μπαταρίες των smartphone. Ένα από τα βασικά είναι να μην αφήνετε την συσκευή σας να αποφορτιστεί πλήρως πριν την φορτίσετε ξανά. Όπως και το να αποφεύγετε ακραίες θερμοκρασίες όσο μπορείτε.

Αξίζει πάντως να προσπαθήσετε να αλλάξετε συνήθειες. Δοκιμάστε μια φορά να βάλετε το κινητό σας να φορτίσει το πρωί και δείτε πόσο μπορεί να διαρκέσει η μπαταρία. Παρατηρείστε τους χρόνους και τις ανάγκες και δείτε πότε είναι καλύτερο να φορτίζετε το κινητό σας και διασφαλίστε την όσο δυνατόν μακροζωία του.

ΣΧΕΤΙΚΑ