Στα 194 δισ. ευρώ η αξία των δημόσιων data το 2030
Τα θεμέλια για μια νέα δυναμική αγορά, αυτήν των δημόσιων δεδομένων, των data, δηλαδή, που παράγουν οι επιχειρήσεις και οι φορείς του Δημοσίου, προσπαθεί να βάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τον Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ). Η αγορά των δημοσίων δεδομένων αποκτά σημαντικό μέγεθος: η άμεση οικονομική αξία των πληροφοριών του Δημοσίου και των δεδομένων, που προέρχονται από δημόσιες επιχειρήσεις, ανήλθε σε €52 δις το 2018 και θα φθάσει τα €194 δις το 2030. Το δρόμο για ανοιχτά δεδομένα στο δημόσιο τομέα στην Ευρώπη ανοίγει Οδηγία, που ενέκρινε χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η Οδηγία διευκολύνει τη διαθεσιμότητα και την περαιτέρω χρήση των δεδομένων του δημόσιου τομέα, όπως, για παράδειγμα, νομικά data, δεδομένα κίνησης, μετεωρολογικά και οικονομικά δεδομένα. Η Οδηγία για τα ανοικτά δεδομένα του δημόσιου τομέα σε πραγματικό χρόνο, τα οποία μπορεί να είναι, για παράδειγμα, ανωνυμοποιημένα δεδομένα για την κατανάλωση ενέργειας από νοικοκυριά ή πληροφορίες σχετικά με την εθνική παιδεία ή τα επίπεδα αλφαβητισμού, πρακτικά επικαιροποιεί τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες τα δεδομένα αυτά καθίστανται διαθέσιμα προς περαιτέρω χρήση. Με την Οδηγία, τα δεδομένα του δημόσιου τομέα, καθώς και δεδομένα οργανισμών, που διεξάγουν έρευνα θα καταστούν ευκολότερα διαθέσιμα και θα μπορούν, επίσης, να χρησιμοποιούνται ευκολότερα τόσο από μηχανές όσο και από τον άνθρωπο.
“Τα δεδομένα αποτελούν την κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης πολλών ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών. Η ευρεία και δωρεάν διάθεση δεδομένων υψηλής ποιότητας και υψηλής αξίας αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την επιτάχυνση της ευρωπαϊκής καινοτομίας σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικούς τομείς, όπως η τεχνητή νοημοσύνη”,αναφέρει σχετικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Εφαρμογή
Σε πρακτικό επίπεδο, προκειμένου να τεθεί η Οδηγία σε εφαρμογή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ε.Ε. θα πρέπει πλέον να εγκρίνουν επισήμως τους αναθεωρημένους κανόνες. Τα κράτη-μέλη θα πρέπει στη συνέχεια να εφαρμόσουν τους κανόνες εντός δύο ετών προτού αυτοί τεθούν σε ισχύ. Η Επιτροπή θα αρχίσει να διαβουλεύεται με τα κράτη-μέλη με στόχο την ταυτοποίηση των συνόλων δεδομένων υψηλής αξίας, τα οποία θα καθοριστούν σε εκτελεστική πράξη. Η επικείμενη εκτελεστική πράξη θα προβεί σε επιλογή ορισμένων συνόλων δεδομένων ιδιαίτερης κοινωνικοοικονομικής σημασίας (σύνολα δεδομένων υψηλής αξίας) διαθέσιμων δωρεάν και ελεύθερα σε ολόκληρη την Ε.Ε. μέσω διεπαφών προγραμματισμού εφαρμογών (API).
Να σημειωθεί ότι η νέα Οδηγία βρίσκεται σε απόλυτη σύμπλευση με το νέο Γενικό Κανονισμό για την Προστασία των Δεδομένων. Έτσι, κάθε περαιτέρω χρήση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, δυνάμει της Οδηγίας σχετικά με τα ανοικτά δεδομένα και τις πληροφορίες του δημόσιου τομέα, πρέπει να σέβεται πλήρως τις υποχρεώσεις, που προβλέπονται στο γενικό κανονισμό.