Google: Βάζει την Τεχνητή Νοημοσύνη στην αιολική ενέργεια

NEWSROOM
Google: Βάζει την Τεχνητή Νοημοσύνη στην αιολική ενέργεια
Φώτο: Shutterstock

Στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής μπαίνει και η Google που μέσα από το δικό της λογισμικό Τεχνητής Νοημοσύνης κατάφερε να αυξήσει την αξία της αιολικής ενέργειας που παράγεται στις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις της ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις ΗΠΑ κατά 20%.

Η Google από την πλευρά της επιβεβαίωσε πως το νέο σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης της DeepMind αποδίδει καθώς οι αλγόριθμοι, που αναπτύχθηκαν επιτρέπουν στην Google να προβλέψει την παραγωγή ενέργειας ενός αιολικού πάρκου 36 ώρες νωρίτερα, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως τις προβλέψεις του καιρού και τις διακυμάνσεις στην αγορά ενέργειας.

Το σύστημα Deepmind αποτελείται από νευρωνικά δίκτυα – συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών με πρότυπο τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Η Google έχει εκπαιδεύσει αυτά τα δίκτυα για να προβλέπουν τη μεταβλητότητα της εξόδου αιολικής ενέργειας και των διακυμάνσεων των τιμών της αγοράς ενέργειας.

Μόλις ολοκληρωθούν αυτές οι προβλέψεις, η τεχνολογία συνιστά τις ενέργειες που πρέπει να αναλάβει το προσωπικό της Google για την επίτευξη βέλτιστων παραδόσεων ανά ώρα, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη σταθερότητα του δικτύου αλλά και το ότι η εταιρεία λαμβάνει την υψηλότερη δυνατή τιμή για την καθαρή της ενέργεια.

«Δεν μπορούμε να εξαλείψουμε τη μεταβλητότητα του ανέμου αλλά τα πρώιμα αποτελέσματα μας δείχνουν ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη μηχανική μάθηση για να κάνουμε την αιολική ενέργεια αρκετά πιο προβλέψιμη και πολύτιμη», δήλωσε ο διευθυντής του προγράμματος DeepMind, Sims Witherspoon.

«Η ελπίδα μας είναι ότι αυτή η προσέγγιση μηχανικής μάθησης μπορεί να ενισχύσει το επιχειρησιακό μοντέλο για την αιολική ενέργεια και να οδηγήσει στην περαιτέρω υιοθέτηση ενέργειας – χωρίς – άνθρακα σε ηλεκτρικά δίκτυα παγκοσμίως».

Η Google τροφοδοτεί το 100% των δραστηριοτήτων της με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από τον Απρίλιο του 2018. Πέρσι, το 99% των εσόδων της Alfabet Inc ύψους 111 δισ. δολ. αντιστοιχούσε σε καθαρή ενέργεια και άλλες τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

ΣΧΕΤΙΚΑ