Οι ψηφιακές συσκευές διάδοχοι του smartphone
Τα κινητά τηλέφωνα με αναδιπλούμενες οθόνες θα κυριαρχήσουν στην ειδησεογραφία φέτος, αλλά το τι επακολουθεί δεν είναι καθόλου καθησυχαστικό για τις συσκευές που έχουμε συνηθίσει να έχουμε μαζί μας όπου και αν πηγαίνουμε. Σήμερα ένα smartphone μπορεί να είναι, εκτός από τηλέφωνο, ηλεκτρονικό πορτοφόλι, ατζέντα, ημερολόγιο, συσκευή αναπαραγωγής μουσικής και βίντεο, GPS και, βέβαια, μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Με τη χρήση εφαρμογών και επιπλέον εξαρτημάτων μπορεί να γίνει επίσης συσκευή μέτρησης των καρδιακών παλμών. Όμως όλα αυτά σε λίγα χρόνια ίσως να έχουν ελάχιστη σημασία, καθώς μια νέα γενιά ψηφιακών συσκευών φιλοδοξεί να περιορίσει σημαντικά (ή ακόμα και να μηδενίσει) τον ρόλο των smartrphones.
Σχεδόν ταυτόχρονα με την εκπνοή του 2018 η αμερικανική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών ενέκρινε δοκιμές για ένα νέο chip που έχει σχεδιάσει η Google. Πρόκειται για το Soli, ένα chip με ενσωματωμένο μικροραντάρ το οποίο ανιχνεύει κινήσεις του χεριού. Για παράδειγμα, με ένα chip Soli στην πόρτα θα μπορούσατε να μιμηθείτε την κίνηση του ξεκλειδώματος ώστε να την ανοίξετε. Αντί για φυσικό κλειδί το Soli θα μπορούσε να σας ταυτοποιήσει «μιλώντας» με ένα chip που θα βρίσκεται τοποθετημένο κάτω από το δέρμα σας. Σε άλλες περιπτώσεις, πιέζοντας τον δείκτη με τον αντίχειρα θα μπορούσατε να πατήσετε έναν διακόπτη ή να απαντήσετε σε μία τηλεφωνική κλήση. Σε ένα άλλο σενάριο, με μία κίνηση του χεριού θα μπορείτε να πληρώνετε χωρίς να αγγίξετε πορτοφόλι, κάρτα ή το smartphone σας.
Πολύ αθόρυβα η Apple κατοχύρωσε μία ευρεσιτεχνία για ένα ύφασμα που αντιλαμβάνεται ανεπαίσθητες κινήσεις. Φανταστείτε ένα λεπτό γάντι που θα μετρά τους παλμούς σας ή την πίεση του αίματος.
Τεχνολογίες «έξυπνων» υφασμάτων θα μπορούν να συνεργαστούν με μία ευρεία γκάμα συσκευών και να ενημερώνουν εγκαίρως για μια αύξηση των καρδιακών παλμών ή της πίεσης. Συσκευές που κάνουν ακριβώς αυτό το πράγμα υπάρχουν βεβαίως σήμερα, όμως σκεφτείτε ένα καθημερινό ρούχο με τμήματα «έξυπνου» υφάσματος που θα μπορεί να καταγράφει βασικές ζωτικές λειτουργίες και, ενδεχομένως, να τις μεταδίδει σε μία συσκευή στον οικογενειακό σας γιατρό.
Ένα από τα προβλήματα του ηλεκτρονικού εμπορίου είναι πως δεν έχει... δοκιμαστήρια. Το πρόβλημα λύνεται με το λεγόμενο υβριδικό εμπόριο, όπου πηγαίνετε σε ένα φυσικό κατάστημα, δοκιμάζετε το ρούχο που σας ενδιαφέρει αλλά για να το αγοράσετε επισκέπτεστε το online κατάστημα που το προσφέρει στη χαμηλότερη τιμή. Μία μεγάλη σειρά εταιρειών καταναλωτικών προϊόντων και ειδών καλλυντικών πειραματίζεται με διάφορες προσεγγίσεις, ενώ η Amazon έχει σχεδιάσει έναν καθρέφτη που σας δείχνει πώς θα είστε με τα ρούχα που έχετε επιλέξει. Άλλες προσεγγίσεις χρησιμοποούν τον καθρέφτη ως προέκταση του smartphone ή αλληλεπιδρούν με αυτόν, αποδεικνύοντας πως η φαντασία των μηχανικών και των ερευνητών είναι ανεξάντλητη.
Ουσιαστικά, το κοινό σημείο όλων αυτών των καινοτομιών και πειραμάτων είναι πως θα μας κάνουν να σηκώσουμε (επιτέλους) το κεφάλι από το smartphone που θα πάψει να αποτελεί το κέντρο του ψηφιακού μας κόσμου. Επίσης, όλες αυτές οι προσεγγίσεις δημιουργούν ένα οικοσύστημα δικτυωμένων συσκευών και υπηρεσιών που θα βασιστούν βέβαια στο 5G και θα δημιουργήσουν νέες αγορές αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων ή ευρώ. Η εμπειρία έχει δείξει πως όταν είσαι σε θέση να διαμορφώσεις το πρόσωπο της νέας αγοράς είσαι και σε προνομιακότερη θέση από τους ανταγωνιστές σου...