Βύρων Νικολαΐδης: «Νέα εποχή στον εργασιακό χώρο»
Στο σύγχρονο ιδιαίτερα ανταγωνιστικό επιχειρησιακό περιβάλλον, η τεχνολογία αποτελεί βασικό παράγοντα που ανοίγει τον δρόμο στην εξωστρέφεια, την καινοτομία και την αποδοτικότητα. Ωστόσο, σε πολλές παγκόσμιες οικονομίες και ιδιαίτερα στην ελληνική, αν και η ζήτηση εργαζομένων με σχετικές ψηφιακές δεξιότητες αυξάνεται, η προσφορά δεν καταφέρνει να ικανοποιήσει την εν λόγω ζήτηση.
Όπως τονίζει σε συνέντευξή του στο economistas.gr, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της PeopleCert και πρόεδρος, εκλεγμένος από 33 χώρες της Ε.Ε., των Ευρωπαίων Πληροφορικών (CEPIS) Βύρων Νικολαΐδης, μπαίνουμε σε μια νέα εποχή στον εργασιακό χώρο. Η νέα εποχή, υπογραμμίζει, επιτάσσει εξειδίκευση και επιβάλλει την ανάγκη για ψηφιακές δεξιότητες: Όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως ηλικίας, έχουν ανάγκη από προσωπική ανάπτυξη, εκπαίδευση αλλά και πιστοποίηση σε ψηφιακές δεξιότητες, ώστε να παραμείνουν ανταγωνιστικοί στην αγορά εργασίας. Η αναβάθμιση γνώσεων πρέπει να είναι συνεχής για να ανταποκρίνεται σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Το έλλειμμα δεξιοτήτων έρχεται να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το διεθνούς φήμης πιστοποιητικό ψηφιακών γνώσεων ECDL που έχει εμπλουτιστεί με 20 νέα προγράμματα ECDL, όπως Ψηφιακό Μάρκετινγκ (Digital Marketing), Ανάλυση Δεδομένων (ECDL Data Analytics), Προστασία Δεδομένων (ECDL Data Protection) και Προγραμματισμός (ECDL Computing).
Πολλαπλά είναι τα οφέλη και για τις επιχειρήσεις που απασχολούν στελέχη με πιστοποιημένες γνώσεις και δεξιότητες. Μειώνουν το λειτουργικό τους κόστος και βελτιώνουν τους δείκτες παραγωγικότητας και αποτελεσματικότητας. Έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, υπογραμμίζει ο κ. Νικολαΐδης, ενώ και οι εργαζόμενοι προσθέτει, αποκτούν αυτοπεποίθηση επειδή διευρύνονται οι ευκαιρίες απασχόλησης που διαθέτουν.
-- Γιατί είναι σημαντικό ένας υποψήφιος που εισέρχεται στην αγορά εργασίας ή ένας επαγγελματίας που θέλει να ενισχύσει τις γνώσεις του να επενδύσει σε προγράμματα απόκτησης και αναβάθμισης των ψηφιακών γνώσεων;
- Η επένδυση στη γνώση σήμερα είναι αναγκαία όσο ποτέ. Οι εξελίξεις στον χώρο της τεχνολογίας είναι ραγδαίες. Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), σύμφωνα με ανάλυση αναφορικά με τα «επαγγέλματα του μέλλοντος» (Future Jobs), εκτίμησε ότι τα επόμενα πέντε χρόνια θα χαθούν 7,1 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και αντίστοιχα θα δημιουργηθούν 2 εκατομμύρια θέσεις για εργαζόμενους στην ψηφιακή τεχνολογία, καθώς η ρομποτική και η πληροφορική «αφανίζουν» παραδοσιακά επαγγέλματα. Οι νέοι σήμερα πρέπει να εφοδιαστούν με τις ψηφιακές δεξιότητες που απαιτούνται για να αποκτήσουν πρόσβαση στις νέες ευκαιρίες που προσφέρει ο ψηφιακός μετασχηματισμός της οικονομίας. Οι δε εργαζόμενοι πρέπει να αναβαθμίσουν τις ψηφιακές τους γνώσεις για να ενισχύσουν τη θέση τους στην αγορά εργασίας.
Η πραγματικότητα έχει δύο όψεις: το υψηλό ποσοστό ανεργίας αναδεικνύει την αδυναμία της οικονομίας και της αγοράς, αλλά ταυτόχρονα και το έλλειμμα «ψηφιακών δεξιοτήτων» όσων αναζητούν εργασία. Πολλά άτομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορούν να βρουν εργασία επειδή δεν διαθέτουν τις κατάλληλες δεξιότητες και το 40% των εργοδοτών δεν μπορεί να βρει άτομα με κατάλληλα προσόντα για την πλήρωση των κενών θέσεων εργασίας. Όλες οι ευρωπαϊκές έρευνες αποτυπώνουν το πρόβλημα: 169 εκατομμύρια Ευρωπαίοι (44%) και 86 εκατομμύρια άνθρωποι στο εργατικό δυναμικό της ΕΕ (37%) διαθέτουν ανεπαρκείς ψηφιακές δεξιότητες (DESI, 2017). Κάτι πρέπει να κάνουμε γι αυτό, ως ΕΕ, ως κοινωνία αλλά κυρίως ως άτομα. Πρέπει όλο και περισσότεροι άνθρωποι να αποκτήσουν προσόντα, της ψηφιακής εποχής!
-- Είστε ο άνθρωπος που έφερε το ECDL στην Ελλάδα και μέχρι σήμερα έχετε πιστοποιήσει χιλιάδες νέους. Γιατί να πιστοποιηθεί με ECDL ένας νέος ή ένας επαγγελματίας;
-Η απόκτηση πιστοποίησης για προσόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας πρέπει να είναι βασική επιλογή. Το ECDL είναι συνώνυμο με τις ψηφιακές δεξιότητες. Είναι διεθνώς αναγνωρισμένο, έχει παγκόσμιο κύρος και αδιαμφισβήτητα τη μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα και ισχύ στη διεθνή αγορά εργασίας. Δεν είναι μόνο ένα πιστοποιητικό που αναγνωρίζει το ΑΣΕΠ. Αποτελεί ένα διεθνώς αποδεκτό επαγγελματικό προσόν. Στην Ελλάδα, μέχρι σήμερα, έχουμε πιστοποιήσει σε βασικές και προχωρημένες γνώσεις χρήσης υπολογιστών (ECDL) περισσότερους από 650.000 νέους από 23 έως 35 χρονών. Ένας στους τρεις νέους έχει στα χέρια του το ECDL. Αυτή είναι η γενική η αναγνώριση της αξίας του ECDL.
-- Ποιους τομείς καλύπτουν τα νέα προγράμματα ECDL;
Το ECDL έχει εμπλουτιστεί με 20 νέα προγράμματα, όπως το Ψηφιακό Μάρκετινγκ (Digital Marketing), η Ανάλυση Δεδομένων (ECDL Data Analytics), η Προστασία Δεδομένων (ECDL Data Protection) και ο Προγραμματισμός (ECDL Computing). Το ECDL Computing επιτρέπει στον υποψήφιο να χτίσει υπολογιστική σκέψη (computational thinking) και γνώσεις προγραμματισμού.
To ECDL Digital Marketing βοηθά ένα νέο επαγγελματία ή επιχειρηματία να επωφεληθεί από τη ραγδαία αναπτυσσόμενη ψηφιακή οικονομία.
Το ECDL Data Analytics,είναι μια νέα εξαιρετικά επίκαιρη ενότητα κατάλληλη για την ανάλυση δεδομένων (DA) που θα είναι σύντομα διαθέσιμη. Μέσα από τη διαδικασία εξέτασης συνόλων δεδομένων μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα για τις επιχειρήσεις.
-- Και για τις επιχειρήσεις, ποια είναι τα οφέλη;
Η ικανότητα των επιχειρήσεων να είναι ανταγωνιστικές και να εξελίσσονται σήμερα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την καινοτόμο και αποτελεσματική χρήση των νέων τεχνολογιών. Με δεδομένο ότι στις προκλήσεις της νέας εποχής, οι γνώσεις του ανθρώπινου δυναμικού αποτελούν το άυλο κεφάλαιο, την ικανή συνθήκη για την αποτελεσματική λειτουργία της επιχείρησης, δημιουργείται μία αναγκαιότητα. Η ανεύρεση, των ανθρώπων - ταλέντων που ταιριάζουν στο προφίλ και τις απαιτήσεις κάθε προσφερόμενης θέσης
Η συνεργασία κάθε σύγχρονης επιχείρησης με τον Όμιλο PeopleCert είναι το κλειδί για οφέλη σε τομείς που συνήθως οι επιχειρήσεις δεν δίνουν την δέουσα σημασία.. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι σημαντικό μέρος από το –μη αποτελεσματικό -κόστος λειτουργίας πολλών εταιρειών οφείλεται στην αναποτελεσματική χρήση των σύγχρονων μέσων τεχνολογίας. Στον αντίποδα, οι πιστοποιημένες γνώσεις ECDL εξασφαλίζουν: βελτίωση των δεικτών παραγωγικότητας και αποτελεσματικότητας, μείωση του λειτουργικού κόστους και των χαμένων εργατοωρών και καλύτερη και ταχύτερη απόδοση του κεφαλαίου που έχει επενδυθεί.