Πώς ένας δισεκατομμυριούχος ισορροπεί καριέρα και προσωπική ζωή: «Δουλεύω μέχρι και 20 ώρες τη μέρα»
Η κατασκευή και εκτόξευση πυραύλων στο διάστημα είναι μια διαδικασία που απαιτεί συνεχή και αδιάκοπη προσήλωση. Αυτό το γνωρίζει καλά ο Πίτερ Μπεκ.
Πρόκειται για τον ιδρυτή και διευθύνων σύμβουλο της αεροδιαστημικής εταιρείας Rocket Lab, με έδρα το Λονγκ Μπιτς της Καλιφόρνια, ο οποίος εργάζεται συχνά 12 έως και 20 ώρες την ημέρα, ιδιαίτερα σε περιόδους εντατικών προετοιμασιών πριν από τις εκτοξεύσεις, σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας.
Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει ο ίδιος, η έντονη επαγγελματική του δραστηριότητα καθιστά δύσκολη την επίτευξη ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. «Δεν πρόκειται να πάρω κανένα βραβείο σε αυτόν τον τομέα», παραδέχεται ο 47χρονος δισεκατομμυριούχος.
Διαβάστε επίσης: Ο «αφεντικό» της Apple ξυπνάει στις 4 το πρωί -Αυτή είναι η καθημερινή ρουτίνα του στο δρόμο για την επιτυχία
Οραματιστής χωρίς πανεπιστημιακό πτυχίο και χωρίς ουσιαστικές επαφές στον κλάδο, ο Μπεκ ίδρυσε τη Rocket Lab το 2006. Σχεδόν δύο δεκαετίες αργότερα, η εταιρεία του αποτιμάται περίπου στα 12,93 δισεκατομμύρια δολάρια. Η εντυπωσιακή αυτή πορεία συνδέεται άμεσα με την προσωπική του περιουσία, η οποία εκτιμήθηκε πέρυσι από το Forbes στα 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο παράγοντας οικογένεια
Κατά τη διάρκεια των πιο απαιτητικών εργάσιμων ημερών του, ο Πίτερ Μπεκ αναζητά τρόπους προκειμένου να αφιερώνει χρόνο στην οικογένειά του. Όπως δηλώνει ο ίδιος, φροντίζει να επιστρέφει στο σπίτι για να δειπνήσει με τα παιδιά του, πριν επιστρέψει στο γραφείο ή συνεχίσει τη δουλειά από το σπίτι, «μέχρι αργά το βράδυ».
«Προσπαθώ να τρώω βραδινό με τα παιδιά. Αυτό είναι σίγουρο. Υπάρχουν μικρά πράγματα σαν κι αυτό», λέει ο Μπεκ. «Αν ταξιδεύω στο εξωτερικό για δουλειά, προσπαθούμε όσο καλύτερα μπορούμε να το προγραμματίζουμε μέσα στις σχολικές διακοπές, ώστε να έρχεται μαζί μου και η οικογένεια.»
Ο Μπεκ αυτοχαρακτηρίζεται ως «χρόνια εργασιομανής» και «παρανοϊκός με τα πάντα». Ξυπνά καθημερινά πριν τις 5 το πρωί και περνά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας στο γραφείο, ανησυχώντας για την πορεία της επιχείρησής του και για τις τεχνικές λεπτομέρειες κάθε πυραύλου που εκτοξεύει η εταιρεία του στο διάστημα.
«Αυτό απαιτεί η δουλειά», σχολιάζει. «Αυτό είναι το... πακέτο», σημειώνει. «Ή όλα θα πάνε σωστά, ή θα γίνει διεθνής είδηση. Δεν υπάρχει ενδιάμεσο», εξηγεί. «Γι’ αυτό πρέπει να ελέγχεις τα πάντα τρεις και τέσσερις φορές».