Πώς να αναγνωρίσετε μια επιχείρηση «πυραμίδα» πριν πέσετε θύμα απάτης

NEWSROOM
pyramid scheme
pyramid scheme / Φωτογραφία shutterstock

Οι εταιρείες τύπου «πυραμίδα» εξακολουθούν να παρασύρουν χιλιάδες ανυποψίαστους επενδυτές, υποσχόμενες γρήγορο και εύκολο κέρδος.

Αν και συχνά μεταμφιέζονται σε «νόμιμες» επιχειρηματικές ευκαιρίες, ακολουθούν μια κοινή συνταγή: απαιτούν από τα νέα μέλη να στρατολογούν άλλα άτομα, δημιουργώντας μια ασταθή δομή που τελικά καταρρέει, αφήνοντας τα περισσότερα μέλη με ζημίες.

Ακολουθούν τα βασικά σημεία που πρέπει να προσέξετε για να αναγνωρίσετε έγκαιρα μια πυραμιδική απάτη:

1.Το κύριο προϊόν είναι η στρατολόγηση, όχι οι πωλήσεις

Οι νόμιμες εταιρείες μάρκετινγκ βασίζονται στην πώληση προϊόντων ή υπηρεσιών. Αντίθετα, σε μια πυραμίδα, η έμφαση δίνεται στη στρατολόγηση νέων μελών, καθώς η εισροή νέων κεφαλαίων είναι αυτή που τροφοδοτεί το σύστημα.

Αν σας ζητούν να πληρώσετε ένα μεγάλο αρχικό ποσό και σας διαβεβαιώνουν ότι τα πραγματικά κέρδη θα έρθουν από την ένταξη άλλων μελών, είναι ισχυρή ένδειξη απάτης.

2. Υποσχέσεις για μεγάλα κέρδη με ελάχιστη προσπάθεια

Οι περισσότερες πυραμίδες προωθούν την ιδέα ότι μπορείτε να κερδίσετε μεγάλα ποσά χωρίς να εργαστείτε ουσιαστικά. Υπόσχονται «παθητικό εισόδημα» ή «χρήματα στον ύπνο σας».

Στην πραγματικότητα, όμως, μόνο τα ανώτερα επίπεδα της πυραμίδας αποκομίζουν κέρδη, ενώ οι νεοεισερχόμενοι αργά ή γρήγορα χάνουν τα χρήματά τους.

3. Υποχρεωτικές ή συνεχείς αγορές προϊόντων

Σε ορισμένα προγράμματα, τα μέλη αναγκάζονται να αγοράζουν προϊόντα σε τακτική βάση για να διατηρήσουν τη θέση τους ή να ανέβουν επίπεδο. Συχνά τα προϊόντα αυτά είναι υπερτιμημένα, κακής ποιότητας ή δεν έχουν πραγματική ζήτηση στην αγορά.

4. Έλλειψη διαφάνειας και έλεγχος από ρυθμιστικές αρχές

Οι σοβαρές εταιρείες παρέχουν σαφή πληροφόρηση για το επιχειρηματικό τους μοντέλο, τα έσοδα και τη δομή τους. Αντίθετα, οι εταιρείες πυραμίδας συνήθως αποφεύγουν τις λεπτομέρειες, έχουν ασαφείς όρους και αποφεύγουν τον έλεγχο από τις ρυθμιστικές αρχές.

Πριν επενδύσετε ή συμμετάσχετε σε κάποιο πρόγραμμα, αναζητήστε αν υπάρχει επίσημη καταγγελία από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, την Τράπεζα της Ελλάδος ή άλλες εποπτικές αρχές.

5. Πίεση για γρήγορη απόφαση

Οι πυραμίδες εκμεταλλεύονται την ψυχολογία του κατεπείγοντος, πιέζοντας τα θύματα να εγγραφούν άμεσα, με τον φόβο ότι θα «χάσουν την ευκαιρία». Αυτός ο τακτικός εκφοβισμός είναι ένα κλασικό...red flag.

Πώς να προστατευθείτε

  • Ερευνήστε προσεκτικά: Αναζητήστε πληροφορίες για την εταιρεία, τις κριτικές από άλλους χρήστες και την παρουσία της σε εποπτικές αρχές.
  • Ρωτήστε πώς προκύπτουν τα κέρδη: Αν η απάντηση εστιάζει στη στρατολόγηση και όχι στην πώληση προϊόντων ή υπηρεσιών, απομακρυνθείτε.
  • Αποφύγετε επενδύσεις που ακούγονται πολύ καλές για να είναι αληθινές

Η συμμετοχή σε μια πυραμίδα μπορεί να μην σημαίνει μόνο οικονομική απώλεια, αλλά και νομικές συνέπειες αν θεωρηθεί ότι συμβάλλετε στη διάδοση μιας απάτης. Όταν μια επένδυση μοιάζει πολύ εύκολη και προσοδοφόρα, η καλύτερη επιλογή είναι να κρατήσετε αποστάσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ