Ποιος είναι ο Mr. LinkedIn που πούλησε την ιδέα του και έγινε ζάπλουτος -Τώρα ασχολείται με την τεχνητή νοημοσύνη

Ρέιντ Χόφμαν, ο δημιουργός του LinkedIn / Φωτογραφία: Shutterstock

Το LinkedIn αποτελεί το μεγαλύτερο επαγγελματικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο και είναι σχεδιασμένο για να συνδέει επαγγελματίες σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Μέσα από αυτό, ο καθένας μπορεί να παρουσιάσει τα εργασιακά επιτεύγματά του, να διαφημίσει τον εαυτό του και να χτίσει το προφίλ του που ίσως να ταιριάζει στον μελλοντικό του εργοδότη. Άλλωστε, όπως λέει και ένα ρητό της αγοράς, ο εργαζόμενος πάντοτε δουλεύει για τον... επόμενο εργοδότη του.

Ο Mr. LinkedIn

Ωστόσο ποιος είναι ο άνθρωπος πίσω από την ιδέα του LinkedIn. Ποιο το παρελθόν του και τι κάνει σήμερα; Ο λόγος για τον Ρέιντ Χόφμαν. Γεννημένος στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια και μεγαλωμένος στο Μπέρκλεϊ ο 57χρονος σήμερα Χόφμαν έχει καταφέρει με τις καινοτόμες κατά καιρούς ιδέες του -ανάμεσα σ' αυτές και το LinkedIn- να χτίσει μια περιουσία δισεκατομμυρίων.

Διαβάστε επίσης: Πώς θα πάρεις τον μισθό που θες μετά από μια «αιφνιδιαστική» προαγωγή -Οι 3 «χρυσοί» κανόνες της αγοράς

Όπως είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή του στο CNBC κάτι το οποίο έπαιξε καθοριστικό ρόλο για αυτό που είναι σήμερα είναι τα επιτραπέζια παιχνίδια που έπαιζε σε μικρή ηλικία του. Αυτά, όπως έχει πει, του άνοιξαν τον δρόμο για αποκαλύψει τις επιχειρηματικές του στρατηγικές. «Κατάλαβα ποια ήταν τα μοτίβα της στρατηγικής και τα μετέφρασα στον τρόπο με τον οποίο ίδρυσα εταιρείες και λειτούργησα ως στέλεχος και επενδυτής», είχε πει το 2018.

Ριντ Χόφμαν / Φωτογραφία AP
Ριντ Χόφμαν / Φωτογραφία AP

Ήθελε να γίνει φιλόσοφος, τον κέρδισε η τεχνολογία

Ο Χόφμαν φοίτησε σε δημόσια σχολεία του Μπέρκλεϊ μέχρι το γυμνάσιο, ενώ έπεισε τους γονείς του να τον γράψουν ιδιωτικό λύκειο κοντά στο σπίτι τους, στο Putney School στο Βερμόντ. Το Putney School έδινε έμφαση στη διεύρυνση των εμπειριών, δίνοντάς του την ευκαιρία να ασχοληθεί με τα πάντα, από την τέχνη μέχρι αγροτικές εργασίες. Απολαμβάνοντας ένα μέτρο ανεξαρτησίας στο σχολείο του Βερμόντ, ο Χόφμαν ένιωσε ικανοποιημένος να επιστρέψει στη γενέτειρά του, τη Βόρεια Καλιφόρνια προκειμένου να φοιτήσει στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ.

Έφυγε από το Στάνφορντ το 1990 με πτυχίο επιστημών στα συμβολικά συστήματα και τη γνωστική επιστήμη. Στη συνέχεια, κέρδισε την υποτροφία Marshall για μεταπτυχιακές σπουδές στην Οξφόρδη και το 1993 απέκτησε μεταπτυχιακό στη φιλοσοφία από το Wolfson College-Πανεπιστήμιο Οξφόρδης.

Διαβάστε επίσης: Η «τρελή» ιδέα που έκανε την Airbnb… χρυσωρυχείο - Αυτή είναι η ιστορία των ιδρυτών της

Ο ίδιος φιλοδοξούσε να ακολουθήσει καριέρα συγγραφέα ή καθηγητή, έχοντας παράλληλα το ρόλο του διανοούμενου, αλλά μετά τις σπουδές του στην Οξφόρδη, άρχισε να αναζητά έναν τρόπο να έχει πιο άμεσο αντίκτυπο στην κοινωνία από ό,τι πίστευε ότι θα μπορούσε να επιτύχει μέσω μιας ακαδημαϊκής σταδιοδρομίας.

Τα πρώτα βήματα, η αποτυχία και η απογείωση

Επιστρέφοντας στη Βόρεια Καλιφόρνια, απευθύνθηκε σε φίλους του από το Στάνφορντ για να αναζητήσει επαγγελματικές ευκαιρίες στον αναπτυσσόμενο τεχνολογικό τομέα της περιοχής. Έπιασε αρχικά μια περιστασιακή δουλειά στην Apple Computer, η οποία αργότερα τον οδήγησε, ως νεαρό, στο ρόλο του διευθυντή προϊόντων.

Στην Apple, εργάστηκε στο eWorld, μια πρώιμη προσπάθεια δημιουργίας ενός κοινωνικού δικτύου. Αν και το έργο δεν εξελίχθηκε σε βιώσιμη επιχείρηση, ο Χόφμαν πείστηκε ότι το μέλλον ανήκε στην αξιοποίηση της δύναμης του διαδικτύου για την ενίσχυση των ανθρώπινων σχέσεων και της κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Χόφμαν αποχώρησε από την Apple το 1996 και συνέχισε την εξερεύνησή του στη βιομηχανία της νέας τεχνολογίας στην Fujitsu. Ο ίδιος είχε αποφασίσει να ιδρύσει σύντομα τη δικιά του εταιρεία εάν και γνώριζε πως το ποσοστό αποτυχίας θα ήταν μεγάλο. Έτσι, το 1997 -λιγότερο από τρία χρόνια αφότου εισήλθε στον κλάδο της τεχνολογίας- αποχώρησε από τη Fujitsu και ίδρυσε την πρώτη του εταιρεία, την SocialNet.com. Αρχικά, είχε συλλάβει την ιδέα του ως μια διαδικτυακή υπηρεσία γνωριμιών, αλλά σύντομα συνειδητοποίησε ότι η νέα τεχνολογία μπορούσε να εφαρμοστεί στη δημιουργία κάθε είδους σχέσεων, συμπεριλαμβανομένων των επαγγελματικών.

Την ίδια περίοδο, ο φίλος του από το Στάνφορντ, Πίτερ Τιλ, τον προσέγγισε για να συμμετάσχει στο διοικητικό συμβούλιο της δικής του νεοφυούς εταιρείας. Η εταιρεία του, η οποία επικεντρωνόταν στην επεξεργασία συναλλαγών μέσω του Διαδικτύου, εξελίχθηκε στην PayPal. Η εμπειρία του Χόφμαν στην SocialNet του επέτρεψε να βοηθήσει τον καλό του φίλο και τους συνεργάτες του να επαναπροσδιορίσουν το εγχείρημά τους, μετατρέποντάς το από μια υπηρεσία πληρωμών μεταξύ ατόμων σε μια πλατφόρμα που διευκόλυνε πληρωμές από πελάτες προς εμπόρους.

Μέχρι το 2000, είχε γίνει σαφές ότι η SocialNet δεν θα εκπλήρωνε τις φιλοδοξίες του Χόφμαν, ενώ η PayPal απαιτούσε την πλήρη προσοχή του. Έτσι αποφάσισε να διακόψει τη λειτουργία του πρώτου του «παιδιού», της SocialNet, να επιστρέψει το αρχικό κεφάλαιο στους επενδυτές του, και αναλάβει τη θέση του Εκτελεστικού Αντιπροέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου (COO) της PayPal. Δύο χρόνια αργότερα, η PayPal εξαγοράστηκε από την eBay έναντι 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Το μερίδιο του Χόφμαν από την πώληση του επέτρεψε να επενδύσει σε άλλες υποσχόμενες ιδέες, ενώ ταυτόχρονα επιδίωκε τη δική του.

Διαβάστε επίσης: Ποιος είναι ο Mr Temu -Ο «μυστικοπαθής αρχιτέκτονας» πίσω από τον κινεζικό διαδικτυακό κολοσσό

Οι εμπειρίες του τόσο στην SocialNet όσο και στην PayPal ανέδειξαν τη σημασία της επαγγελματικής ταυτότητας ενός ατόμου στον ψηφιακό κόσμο, και ήταν πλέον έτοιμος να δοκιμάσει αυτή την ιδέα στη δεύτερη επιχειρηματική του προσπάθεια. Ίδρυσε το LinkedIn στο σαλόνι του τον Δεκέμβριο του 2002, και η πλατφόρμα τέθηκε σε λειτουργία τον Μάιο του 2003. Στο τέλος του πρώτου μήνα, το LinkedIn είχε ήδη 4.500 μέλη στο δίκτυό του. Σύντομα, εξελίχθηκε στη σημαντικότερη διαδικτυακή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης με επαγγελματικό προσανατολισμό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2014 εκτιμάται ότι το LinkedIn προσέθετε περισσότερα από δύο νέα μέλη κάθε δευτερόλεπτο!

Ο Ριντ Χόφμαν, στο κέντρο, ιδρυτής του LinkedIn, και στελέχη της εταιρείας γιορτάζουν την εισαγωγή του LinkedIn στο χρηματιστήριο την Πέμπτη, 19 Μαΐου 2011, στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης / Φωτογραφία AP/Mark Lennihan
Ο Ριντ Χόφμαν, στο κέντρο, ιδρυτής του LinkedIn, και στελέχη της εταιρείας γιορτάζουν την εισαγωγή του LinkedIn στο χρηματιστήριο την Πέμπτη, 19 Μαΐου 2011, στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης / Φωτογραφία AP/Mark Lennihan

Καθώς το LinkedIn αναπτυσσόταν, ο Χόφμαν δέχθηκε πρόταση να ηγηθεί του πρώτου γύρου χρηματοδότησης του Facebook, όπως είχε κάνει νωρίτερα για τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Friendster. Όπως έχει πει εντυπωσιάστηκε από το πλάνο του Facebook και συμφώνησε να κάνει μια σημαντική επένδυση, αλλά θεώρησε ότι η ανάληψη πιο ηγετικού ρόλου στο Facebook θα δημιουργούσε σύγκρουση συμφερόντων με τη θέση του στο LinkedIn. Έτσι, σύστησε τον ιδρυτή του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, στον φίλο του Πίτερ Τιλ, ο οποίος συμφώνησε να παρέχει την αρχική «angel» επένδυση ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Χόφμαν έχει χαρακτηρίσει αυτή την απόφαση ως «την πιο ακριβή» της επιχειρηματικής του καριέρας, ωστόσο η μικρότερη επένδυσή του στο Facebook, καθώς και οι επενδύσεις του σε άλλες εταιρείες, του απέφεραν μια σημαντική περιουσία. Έχει πραγματοποιήσει angel επενδύσεις σε περισσότερες από 80 νεοφυείς τεχνολογικές επιχειρήσεις, όπως οι Airbnb, Groupon, Zynga και Flickr.

Μέχρι το 2016, το LinkedIn είχε εξελιχθεί στο μεγαλύτερο επαγγελματικό δίκτυο στον κόσμο στο Διαδίκτυο, με περισσότερα από 400 εκατομμύρια μέλη σε πάνω από 200 χώρες και περιοχές. Τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς, η Microsoft Corporation ανακοίνωσε τα σχέδιά της να εξαγοράσει το LinkedIn έναντι 26,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, την μεγαλύτερη εξαγορά στην ιστορία της Microsoft.

Η συγχώνευση απαιτούσε ρυθμιστική έγκριση στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες χώρες όπου δραστηριοποιούνται οι δύο εταιρείες, ενώ την ίδια ώρα η μετοχή του LinkedIn σημείωσε σημαντική άνοδο με την ανακοίνωση της προτεινόμενης συμφωνίας. Ο Xόφμαν, ο οποίος παρέμεινε ο μεγαλύτερος μεμονωμένος μέτοχος του LinkedIn, ενέκρινε το σχέδιο εξαγοράς, και η περιουσία του εκτοξεύτηκε.

Από τα τέλη του 2009, ο Χόφμαν εντάχθηκε στην επενδυτική ομάδα της Greylock Partners, όπου διαχειρίζεται το Discovery Fund, αξίας 20 εκατομμυρίων δολαρίων. Η σημερινή του καθαρή περιουσία ανέρχεται σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με το Forbes.

Τώρα ασχολείται και με την Τεχνητή Νοημοσύνη

Έχοντας εξασφαλίσει τα... προς το ζην ο Χόφμαν ακολουθεί από κοντά τις τεχνολογικές εξελίξεις και πλέον εισέρχεται στον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης, τον οποίο χαρακτηρίζει ως «θαυμαστό και τρομακτικό», με τη νέα του startup, τη Manas AI.

Ο Χόφμαν και ο Δρ. Σιντάρτα Μουχέρτζι, ογκολόγος και βραβευμένος με Πούλιτζερ συγγραφέας, παρουσίασαν στις αρχές του Φεβρουαρίου το νέο τους εγχείρημα. Όπως είπαν η Manas AI θα χρησιμοποιήσει τεχνητή νοημοσύνη για να επιταχύνει τη διαδικασία ανακάλυψης φαρμάκων, αρχικά εστιάζοντας σε νέες θεραπείες για επιθετικούς καρκίνους, όπως ο καρκίνος του προστάτη.

«Η τρέχουσα προτεραιότητά μου είναι η επένδυση και η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης (AI) προς όφελος της ανθρωπότητας», γράφει ο ίδιος στο σύντομο βιογραφικό του στο LinkedIn.

ΣΧΕΤΙΚΑ