Γαλοπούλα, κράνμπερι, κάστανα: Η κλιματική κρίση θέτει σε κίνδυνο το μενού των Χριστουγέννων
Η άνοδος της θερμοκρασίας, η ξηρασία και το αυξανόμενο κόστος ενέργειας θέτουν σε κίνδυνο τα αγαπημένα φαγητά στο μενού των Χριστουγέννων.
Εκατομμύρια οικογένειες σε όλο τον κόσμο θα καθίσουν μαζί για το χριστουγεννιάτικο γεύμα στις 25 Δεκεμβρίου με παραδοσιακά πιάτα όπως ψητή γαλοπούλα και σάλτσα cranberry.
Αλλά κάποιοι μπορεί να παρατηρήσουν ότι το κόστος για αυτά τα παραδοσιακά τρόφιμα είναι λίγο υψηλότερο φέτος ή ίσως το απόθεμα να φαίνεται πιο σπάνιο, σημειώνει το Euronews.
Πολλά βασικά συστατικά για ένα χριστουγεννιάτικο δείπνο έχουν πληγεί από την κλιματική αλλαγή, καθώς οι αποδόσεις μειώνονται ή αναγκάζουν τους αγρότες να εισαγάγουν προσαρμογές.
Οι γαλοπούλες είναι «αγχωμένες» από την άνοδο της θερμοκρασίας
Τα πιο ζεστά καλοκαίρια στη Βρετανία έχουν οδηγήσει σε όλο και πιο αγχωμένα πουλιά. Αυτό κάνει τα ζώα να ιδρώνουν περισσότερο - με αποτέλεσμα να χάσουν βάρος και να αυξάνουν το κόστος του κρέατος.
Οι τιμές για τις γαλοπούλες επηρεάζονται επίσης έμμεσα από την αύξηση των λογαριασμών φυσικού αερίου, γεγονός που καθιστά ακριβότερη τη λειτουργία θερμοκοιτίδων για νεοσσούς.
Στις ΗΠΑ, οι πληθυσμοί της άγριας γαλοπούλας μειώθηκαν κατά περίπου 18% μεταξύ 2014 και 2019.
Όπως και στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι εκτρεφόμενες γαλοπούλες υποφέρουν επίσης από τη ζέστη - και οι τιμές των ζωοτροφών αυξάνονται.
Τα cranberries «επηρεάζονται» από τη ζέστη
Η παραγωγή cranberry έχει πληγεί από την άνοδο της θερμοκρασίας. Ο Steve Ward, παραγωγός cranberries δεύτερης γενιάς στη Μασαχουσέτη, είπε ότι οι αγρότες πρέπει να προσαρμοστούν σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα.
H Masachusetts cranberries ανέφερε ότι αυτό μπορεί να οδήγησε σε χαμηλότερη συγκομιδή φέτος.
«Είχαμε κάποιες προκλήσεις με κάποιες από τις ζεστές καιρικές συνθήκες και είχαμε μια από τις μεγαλύτερες περιόδους ξηρασίας που έχουμε δει ποτέ», είπε ο Ward.
Έχουμε περισσότερες συνεχόμενες ημέρες 32 βαθμών Κελσίου. Στα cranberrys απλά δεν τους αρέσει αυτός ο καιρός. Οι μέσες θερμοκρασίες μας, ειδικά τη νύχτα, είναι υψηλότερες. Τα κράνμπερι χρειάζονται πιο κρύες θερμοκρασίες τη νύχτα».
Τα ζεστά καλοκαίρια έχουν ως αποτέλεσμα το «ζεμάτισμα των μούρων», γεγονός που καθιστά τον καρπό πιο ευαίσθητο σε μυκητιασικές ασθένειες και προκαλεί σήψη, σύμφωνα με μια έκθεση από το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν.
Mειώνονται τα λαχανάκια Βρυξελλών
Η παραγωγή σε λαχανάκια Βρυξελλών του Ηνωμένου Βασιλείου απειλείται ομοίως από την κλιματική αλλαγή. Οι υψηλές θερμοκρασίες ανοίγουν την πόρτα σε παράσιτα που μπορούν να αποδεκατίσουν ή να καταστρέψουν εντελώς μια σοδειά.
Αυτό συνέβη το 2016, όταν οι σκώροι με αδαμαντοφόρα κατέστρεψαν τις καλλιέργειες βλαστών, με αποτέλεσμα την απώλεια έως και 60 τοις εκατό για ορισμένους αγρότες.
Τα κάστανα είναι ευάλωτα στη ζέστη και την ξηρασία
Τα ψητά κάστανα είναι ένα κλασικό χριστουγεννιάτικο φαγητό σε όλη την Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Αλλά οι υψηλές θερμοκρασίες και η ξηρασία βλάπτουν τις σοδειές.
Στην Ελλάδα, η ζέστη και η έλλειψη βροχοπτώσεων εμποδίζουν τα κάστανα να ωριμάσουν και μειώνουν τις αποδόσεις έως και 90%.
Η σοδειά της χώρας αναμένεται να πέσει σε περίπου 15.000 τόνους το 2024 - το ήμισυ του μέσου όρου των τελευταίων πέντε ετών - σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Είναι μια παρόμοια ιστορία με την Ισπανία, τη Γαλλία και την Πορτογαλία, όπου η κλιματική αλλαγή έχει επίσης οδηγήσει σε μερικούς από τους θερμότερους χειμώνες και καλοκαίρια που έχουν καταγραφεί.