Αυτό το χωριό στην Ισπανία αναγεννήθηκε χάρη στους ψηφιακούς νομάδες
Μακριά από την πολυκοσμία της Βαρκελώνης, ένα χωριό χρησιμοποίησε τα ελαιόδεντρα για να προσελκύσει ψηφιακούς νομάδες που αναζητούν έναν πιο ήρεμο τρόπο ζωής.
Οι κάτοικοι του Oliete στην απομακρυσμένη περιοχή Teruel της ανατολικής Ισπανίας, περίπου τρεις ώρες με το αυτοκίνητο από τη Βαρκελώνη, κατέληξαν στην ιδέα να χρησιμοποιήσουν τον «υγρό χρυσό» του χωριού για να σώσουν τη μικρή κοινότητα από το να εξαφανιστεί για πάντα, σημειώνει το Euronews.
«Τα ακίνητα και το κόστος ζωής είναι πολύ λογικά εδώ. Περνάμε εδώ τον περισσότερο χρόνο και πηγαίνουμε στην Ιρλανδία το καλοκαίρι», λέει ο Mark Rawdon, ένας Ιρλανδός καπετάνιος που ζει στο Oliete για τέσσερις εβδομάδες κάθε φορά και στη συνέχεια εργάζεται για ένα μήνα στη θάλασσα. Η φίλη του Carolina Sema, η οποία κατάγεται από τη Βενεζουέλα, βρήκε επίσης δουλειά στο Oliete.
Αντιμέτωπο με τη γήρανση του πληθυσμού και την προοπτική να κλείσει το τοπικό σχολείο, το χωριό ξεκίνησε το ApadrinaUnOliva.org - ή «υιοθετήστε ένα ελαιόδεντρο» στα ισπανικά. Στόχος του ήταν να ενθαρρύνει ανθρώπους από όλο τον κόσμο να γίνουν χορηγοί ενός από τα ελαιόδεντρα με μόνο 60 ευρώ ετησίως - ή και λιγότερο αν ζείτε στην Ισπανία λόγω των φορολογικών εκπτώσεων των ΜΚΟ.
Στη συνέχεια, η ΜΚΟ χρησιμοποίησε 71.000 ευρώ που συγκέντρωσε από αυτούς τους χορηγούς για να μετατρέψει ένα στάβλο αγελάδων σε έναν έξυπνο χώρο συνεργασίας στο χωριό για να προσελκύσει ψηφιακούς νομάδες, με τη στήριξη 75.000 ευρώ από εθνικές και περιφερειακές κυβερνήσεις και επιχειρηματικούς ομίλους. Κατά τη διαδικασία αυτή, δημιουργήθηκαν 43 νέες θέσεις εργασίας.
Οι νέες αφίξεις στο χωριό προέρχονται από όλη την Ισπανία αλλά και από μακριά. Ορισμένοι έρχονται για λίγες εβδομάδες, ενώ άλλοι μένουν για πάντα.
Η γοητεία του Oliete, ίσως, είναι η απομόνωσή του
Πρόκειται για αγροτική περιοχή, όπου οι άνθρωποι ζουν από τη γη και εκτρέφουν πρόβατα και χοίρους.
Είναι ένας κόσμος μακριά από τον ήλιο, τη θάλασσα και την άμμο των ισπανικών ακτών. Για μερικούς, αυτό το χωριό είναι η «πραγματική Ισπανία».
Το Oliete βρίσκεται στο Πολιτιστικό Πάρκο Rio Martin, όπου περιφέρονται γύπες, χρυσαετοί και γεράκια.
Φυσικά, η αιμοδοσία κάθε χωριού είναι τα παιδιά του. Αυτοί οι «μετανάστες» στο Oliete έχουν σώσει το σχολείο από το κλείσιμο. Όταν ξεκίνησε το Apadrinaunoliva.org, υπήρχαν μόνο τρεις μαθητές, αλλά τώρα είναι 27, ηλικίας από τριών έως 11 ετών.
Οι νέοι ψηφιακοί νομάδες του Oliete προσελκύονται από τους πιο αργούς ρυθμούς
Με σημερινό πληθυσμό μόλις 249 κατοίκων, το Oliete βρισκόταν στα πρόθυρα της εγκατάλειψης - αλλά οι νέοι κάτοικοι φέρνουν ελπίδα. Μόνο τον τελευταίο χρόνο, η κοινότητα απέκτησε 19 νέα μέλη.
Η Sandra Mairal, 50 ετών, είναι μία από τους ψηφιακούς νομάδες που μένει στο Oliete όποτε μπορεί για να ξεφύγει από την απαιτητική δουλειά της στη Βαρκελώνη, όπου εργάζεται ως διοργανώτρια εκδηλώσεων.
«Μου αρέσει ο πιο αργός ρυθμός ζωής. Μπορείς απλά να αλλάξεις το τσιπ σου. Μπορώ να εργάζομαι στον χώρο συνεργασίας και να κοιτάζω έξω στο χωριό, το οποίο είναι πάντα πολύ πιο γαλήνιο», λέει.
Η Teresa Sancho, 31 ετών, κατάγεται από το κοντινό χωριό Ariño, το οποίο φημίζεται για τα υπαίθρια λουτρά του. Βρήκε δουλειά στο Oliete με το Apadrinaunoliva.org που, δέκα χρόνια μετά, έχει «δέντρο-υιοθέτες» από 28 χώρες.
«Υπάρχουν περίπου 8.000 χορηγοί», λέει η ίδια. «Έχουν έρθει από όλη την Ευρώπη, τη Βρετανία και την Αμερική. Οι περισσότεροι από αυτούς έρχονται και επισκέπτονται τα δέντρα τους».
Κάθε χορηγός μπορεί να δώσει στο δικό του δέντρο ένα όνομα, αν το επιθυμεί. Σε αντάλλαγμα, λαμβάνουν δύο λίτρα ελαιόλαδο ετησίως και μπορούν να δημιουργήσουν δεσμούς ζωής με το χωριό.
Ένα ισπανικό πρόγραμμα υποστηρίζει τα χωριά του για να γίνουν παράδεισοι ψηφιακών νομάδων
Οι άνθρωποι που προσελκύει η Oliete ποικίλλουν. Πέρυσι, μια ομάδα 18 επιχειρηματιών από όλη την Ευρώπη εργάστηκε στο χωριό στο πλαίσιο μιας επιχειρηματικής υποτροφίας, ενώ ένα αμερικανικό σχολείο έφερε τους μαθητές του για να δουν από πρώτο χέρι πώς η Oliete προσπαθεί να προσελκύσει ταλέντα από το εξωτερικό.
Και πώς μαθαίνουν όλοι αυτοί οι επισκέπτες για αυτό το φιλόξενο αγροτικό χωριό;
Το Oliete, όπως και άλλα 30 «ετοιμοθάνατα» χωριά σε όλη την Ισπανία, εντάχθηκε στο «Red Nacional de Pueblos», ένα εθνικό δίκτυο που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τις μικρές κοινότητες να προσελκύσουν ψηφιακούς νομάδες.
Μεταξύ των 8.131 δήμων της Ισπανίας, 1.840 χαρακτηρίζονται ως δήμοι που κινδυνεύουν να εκλείψουν, σύμφωνα με το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, το οποίο έχει μελετήσει την ερήμωση των αγροτικών περιοχών.
Ο Κάρλος Μπλάνκο, 42χρονος πατέρας τεσσάρων παιδιών, μετακόμισε στο χωριό από τη Βαρκελώνη το 2017 και εργάζεται σε μια αποθήκη που δέχεται παραγγελίες ελαιολάδου. Όταν η Καταλονία ανακήρυξε την ανεξαρτησία της, η επιχείρησή του με τα ενυδρεία κατέρρευσε αφού ακυρώθηκαν όλες οι παραγγελίες του από την Ισπανία.
«Μετακομίσαμε εδώ και δεν κοιτάξαμε πίσω. Είναι πολύ πιο ήσυχα, υπάρχει καλύτερη ποιότητα ζωής και είναι πολύ καλύτερα για τα παιδιά», σημειώνει. «Αν θέλετε τη μεγάλη πόλη, είναι μόνο μια ώρα οδήγησης μακριά, στη Σαραγόσα».
Στα στενά δρομάκια του Oliete, τα ψηλά τείχη του οποίου κάποτε φυλάσσονταν από τους εισβολείς, δεν υπάρχουν τουριστικά μπαρ και ελάχιστοι άνθρωποι μιλούν αγγλικά. Υπάρχει όμως μια φιλόξενη στάση - η κοινότητα είναι πραγματικά ανοιχτή σε νεοφερμένους από οπουδήποτε.