Ο Μπιλ Γκέιτς εκπλήσσεται που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν του κάνουν αυτές τις ερωτήσεις
Ο Μπιλ Γκέιτς ερωτάται συνεχώς για τις σκέψεις του για μεγάλα θέματα όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η κλιματική αλλαγή και οι πανδημίες.
Αλλά υπάρχουν και άλλα θέματα που ο συνιδρυτής της Microsoft και δισεκατομμυριούχος βρίσκει εξίσου ενδιαφέροντα και σημαντικά – και είναι «έκπληκτος» που περισσότεροι άνθρωποι δεν ρωτούν για αυτά, σημειώνει το CNBC.
Όταν είπα για πρώτη φορά, «Από τι πεθαίνουν τα παιδιά;» δυσκολεύτηκα να το μάθω και σκεφτόμουν: «Δεν θα έπρεπε να ρωτάμε όλοι κάτι τέτοιο;», είπε ο 69χρονος Γκέιτς στο LinkedIn κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου του podcast "Possible". «Είναι πιο σημαντικό από το ΑΕΠ», τόνισε.
Οι ερωτήσεις που δεν του κάνουν
Ομοίως, είπε ο Γκέιτς, σκέφτεται συχνά ερωτήσεις όπως «Πώς λειτουργεί ο υποσιτισμός;» και «Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να κατανοήσουμε τις ασθένειες;» — παρόλο που τέτοιου είδους θέματα δεν είναι πάντα στο μυαλό των περισσότερων Αμερικανών.
Ο Γκέιτς είναι ένας μακροχρόνιος υποστηρικτής της βελτίωσης της παγκόσμιας υγείας, ιδιαίτερα σε θέματα όπως ο υποσιτισμός. Πριν από σχεδόν τρεις δεκαετίες, διάβασε ένα άρθρο των New York Times σχετικά με το μη ασφαλές πόσιμο νερό που συμβάλλει σε εκατομμύρια θανάτους ετησίως, κυρίως παιδιών — και σκέφτηκε το ερώτημα γιατί τα παιδιά πεθαίνουν «κυριολεκτικά κάθε μέρα από τότε», έγραψε σε ένα blog το 2022.
Τα χαμηλά ποσοστά βρεφικής θνησιμότητας συχνά θεωρούνται βασικός δείκτης της συνολικής υγείας οποιασδήποτε κοινωνίας, σύμφωνα με το CDC, καθώς αποτελούν ένδειξη οικονομικής ισχύος και διαθέσιμων πόρων. Και η κακή διατροφή κοστίζει στην παγκόσμια οικονομία 3,5 τρισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο σε χαμένη παραγωγικότητα, υποστηρίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Είναι ναι «ένα από τα πιο σημαντικά ερωτήματα ποτέ», έγραψε ο Γκέιτς. Ο υποσιτισμός πιθανότατα δεν είναι η κύρια ανησυχία για τον μέσο άνθρωπο που ζει σε μια περιοχή που είναι σχετικά ανεπηρέαστη από το θέμα, είπε ο Γκέιτς.
Και μπορεί να αντιμετωπιστεί με μόλις 1% έως 2% των προϋπολογισμών των πλούσιων εθνών, που σημαίνει ότι είναι ακριβώς το είδος του «βαρετού» ζητήματος που θα πρέπει να λυθεί, πρόσθεσε.
«Με εκπλήσσει που οι άνθρωποι δεν είναι πιο περίεργοι», κατέληξε.