Σοφία Βέμπο: Η μεταμφίεση σε καλόγρια, η τεράστια δωρεά και τα τραγούδια της νίκης

Σοφία Βέμπο

Ένα πρόσωπο συνυφασμένο με τον ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940 είναι η αξέχαστη Σοφία Βέμπο.

Η αποκαλούμενη «Τραγουδίστρια της Νίκης», γεννημένη το 1910 στην Καλλίπολη της Ανατολικής Θράκης εμψύχωνε με τα τραγούδια της τους Έλληνες στρατιώτες στο πεδίο της μάχης.

Το «Παιδιά της Ελλάδος παιδιά», το «Βάζει ο Ντούτσε τη στολή του» και πολλά άλλα έχουν μείνει στην ιστορία και ακούγονται μέχρι σήμερα, κυρίως ανήμερα της Εθνικής Επετείου.

Η μεγάλη μας τραγουδίστρια και ηθοποιός έδινε κουράγιο σε ένα ολόκληρο έθνος μέσα από τις παραστάσεις που έδινε, εμψυχώνοντας τα παλικάρια μας στο μέτωπο και σατιρίζοντας τον εχθρό. Ήταν η εποχή που η επιθεώρηση στην Ελλάδα προσάρμοσε το περιεχόμενό της στον πόλεμο.

Δώρισε 2.000 λίρες στο Πολεμικό Ναυτικό

Μια ιστορία που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι η εθνική μας τραγουδίστρια δεν συνέβαλε μόνο ψυχικά στον αγώνα της νίκης κατά του εισβολέα.

Λίγο μετά την έναρξη του ελληνοϊταλικού πολέμου η Σοφία Βέμπο δώρισε στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό ένα τεράστιο ποσό για την εποχή. Ενίσχυσε λοιπόν και οικονομικά την πατρίδα, δωρίζοντας 2000 χρυσές λίρες.

Μεταμφιεσμένη καλόγρια

Μετά την είσοδο των Γερμανικών κατοχικών δυνάμεων στην Αθήνα τον Απρίλιο του 1941, η Βέμπο, μισητό πρόσωπο για τους Γερμανούς φυγαδεύτηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου μεταμφιεσμένη σε καλόγρια, από όπου εξακολουθούσε να ενισχύει το ηθικό των Ελλήνων.

Η ιστορία του «Παιδιά της Ελλάδος παιδιά»

Το Παιδιά της Ελλάδος παιδιά είναι το πιο εμβληματικό τραγούδι του πολέμου του 1940.

Στην πραγματικότητα, το τραγούδι είναι η Ζεχρά του 1938, σε στίχους Αιμίλιου Σαββίδη και μουσική Μιχάλη Σουγιούλ, το οποίο διασκεύασε το 1940 ο Μίμης Τραϊφόρος για να το φέρει στα μέτρα της εποχής.

Τα τραγούδια της νίκης

Τέσσερα χρόνια πριν τον θάνατό της το 1978, κυκλοφορεί από την Κολούμπια ο δίσκος «Η Σοφία Βέμπο στα τραγούδια του '40» που περιλαμβάνει τα εξής 12 τραγούδια:

1. Στης Αλβανίας τα βουνά

2.Μας χωρίζει ο πόλεμος

3.Στον πόλεμο βγαιν' ο Ιταλός

4.Βάζει ο Ντούτσε τη στολή του

5.Το τραγούδι της λευτεριάς

6. Παιδιά της Ελλάδος παιδιά

7.Πω πω τι έπαθε ο Μουσολίνι

8.Τα παιδιά μας που τ' αρπάξαν

9.Το τραγούδι του Μωριά

10.Κάνε κουράγιο Ελλάδα μου

11.Αγγλοελληνική συμμαχία

12.Όχι καινούργιο πόλεμο

ΣΧΕΤΙΚΑ