Πώς η διασκέδαση στη δουλειά αυξάνει την παραγωγικότητα

NEWSROOM
Φωτο: Shutterstock
Φωτογραφία: Shutterstock

Η ιδρύτρια και διευθύνων σύμβουλος της Bogg Bag, Kim Vaccarella, Kim Vaccarella Μερικά αφεντικά βλέπουν την ισχυρή εργασιακή ηθική ή την προθυμία για μάθηση ως το τοπ χαρακτηριστικό που αναζητούν στους υπαλλήλους.

Το νούμερο ένα πράγμα που πρέπει να έχετε για την Kim Vaccarella ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλο της Bogg Bag είναι λίγο λιγότερο συμβατικό: Πρέπει να είστε διασκεδαστικοί αν θέλετε να συνεργαστείτε με την δημιουργό του viral Bogg Bag.

Η Vaccarella είναι η 54χρονη ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της Bogg Bag, η οποία φτιάχνει αδιάβροχες τσάντες και αξεσουάρ παραλίας. Ξεκίνησε αρχικά το 2008, η επιχείρηση έχει πουλήσει πάνω από 3 εκατομμύρια τσάντες συνολικά και προβλέπεται να αποφέρει έσοδα 100 εκατομμυρίων δολαρίων φέτος, λέει στο CNBC Make It.

Πριν να διευθύνει την εταιρεία της η Vacarella εργαζόταν ως ελεγκτής σε μια εταιρεία δανεισμού ακινήτων για περισσότερα από 20 χρόνια, αλλά συχνά έκανε  δύο ή περισσότερες δουλειές για να βγάλει επιπλέον εισόδημα - συμπεριλαμβανομένης της εργασίας της ως κλόουν σε πάρτι γενεθλίων.

Μόνο όταν ίδρυσε τη Bogg Bag μπόρεσε πραγματικά να βρει ικανοποίηση στη δουλειά, λέει η Vacarella. Πιστώνει την επιτυχία της στους 50 υπαλλήλους της. Συχνά συζητούν και κάνουν αστεία ενώ εργάζονται, λέει, και συμμετέχουν στις τάσεις του TikTok για τους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης της μάρκας.

Όλα αυτά παίζουν ρόλο στην ενίσχυση της συναδελφικότητας και στη βελτίωση της συνολικής κουλτούρας γραφείου, σύμφωνα με την Vaccarella. Το προσωπικό συχνά συνεργάζεται για να κάνει τις εργασίες πιο αποτελεσματικά. «Αν δεν ταιριάζεις σε αυτήν την κουλτούρα, αυτό είναι μια κόκκινη σημαία για μένα», επισημαίνει, προσθέτοντας ότι «γενικά μπορώ να καταλάβω αν το έχεις μέσα σε λίγα λεπτά. Θέλω να είσαι αισιόδοξος όσο είσαι εδώ».

«Θα δουλέψουμε, αλλά θα διασκεδάσουμε»

Εάν δείχνετε ότι είστε ζωηροί και απαντάτε σε ερωτήσεις με θετική στάση κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης για δουλειά, η Vaccarella είναι πιο πιθανό να έλκεται σε εσάς παρά σε κάποιον που δίνει την εντύπωση ότι θέλει απλώς να έχει σκυμμένο το κεφάλι, υποστηρίζει.

«Το να ρωτάς για την προηγούμενη δουλειά και το κλίμα ανοίγει πάντα μια καλή συζήτηση και δίνει μια εξαιρετική ιδέα για το αν ο υποψήφιος είναι ομαδικός ή αυτόνομος υπάλληλος», λέει. «Θα δουλέψουμε, αλλά θα διασκεδάσουμε».

Οι εργαζόμενοι με αυτή τη νοοτροπία μπορούν να δουν θετικές επιπτώσεις στη δημιουργικότητα, τις σχέσεις, την παραγωγικότητα και την ψυχολογική ευεξία, σύμφωνα με μια μελέτη του 2023 από το Εθνικό Κεντρικό Πανεπιστήμιο της Ταϊβάν, η οποία εξέτασε 508 εργαζόμενους.

Με άλλα λόγια, τα αισιόδοξα αφεντικά που διασκεδάζουν συχνά αξιοποιούν στο έπακρο τους υπαλλήλους τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο και άλλοι CEOs και ηγέτες επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένης της Barbara Corcoran, έχουν την ίδια γνώμη.

«Βάζω τη διασκέδαση στη δουλειά πάνω από οτιδήποτε», είπε σε ένα βίντεο του TikTok που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο. Όταν οι άνθρωποι γελούν μαζί, έρχονται με νέες ιδέες [γιατί] χαλαρώνουν», πρόσθεσε.

Αυτό το είδος νοοτροπίας δεν πρέπει να συγχέεται με την τοξική θετικότητα, που είναι όταν οι άνθρωποι αισθάνονται πίεση να βγάζουν πάντα μια αισιοδοξία.

Κανείς δεν πρόκειται να είναι ο «πιο ευτυχισμένος άνθρωπος κάθε μέρα», λέει η Vaccarella. Το να προσποιείσαι ότι είσαι ενθουσιώδης και χαρούμενος όλη την ώρα μπορεί να οδηγήσει σε άγχος, κατάθλιψη και αισθήματα ανεπάρκειας με την πάροδο του χρόνου, σύμφωνα με έρευνα.

Η Vacarella θέλει υπαλλήλους που μπορούν να τη βοηθήσουν να καλλιεργήσει μια αφοσιωμένη και ευχάριστη αλλά παραγωγική εταιρική κουλτούρα.

Όταν οι εργαζόμενοι αισθάνονται άνετα να μιλούν για ένα θέμα που τους ενοχλεί ή όταν δυσκολεύονται να συνεργαστούν με συναδέλφους, μπορεί να επιτρέψει σε έναν διευθυντή να προσφέρει υποστήριξη και να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος προτού αυτό επιδεινωθεί, σύμφωνα με ένα άρθρο του 2023 του Harvard Business Review που γράφτηκε από τον εμπειρογνώμονα ηγεσίας Dr. Timothy Clark.

Για τη Vacarella, η γρήγορη επίλυση αυτών των προβλημάτων διευκολύνει την επιστροφή στην ουσία της κουλτούρας της εταιρείας της, την οποία περιγράφει με τρεις λέξεις: «Συνέχισε να διασκεδάζεις».

ΣΧΕΤΙΚΑ