Το «καταστροφικό» Brexit στοίχισε στο City του Λονδίνου 40.000 θέσεις εργασίας
Η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση έκοψε περίπου 40.000 θέσεις εργασίας από το οικονομικό κέντρο του Λονδίνου, σύμφωνα με το δήμαρχο του City, που μίλησε στο Reuters για τη χειρότερη του αναμενόμενου επίπτωση του Brexit.
Μάλιστα, ο Μάικλ Μαϊνέλλι πρόσθεσε ότι την ίδια ώρα το Δουβλίνο ήταν το πιο κερδισμένο, καθώς προσέλκυσε τις 10.000 θέσεις εργασίας από αυτές που χάθηκαν στο City, ενώ ακολουθούν άλλες πόλεις όπως το Μιλάνο, το Παρίσι και το Άμστερνταμ που επίσης επωφελήθηκαν σημαντικά.
«Το Brexit ήταν μία καταστροφή», δήλωσε ο Μαϊνέλλι, ο δήμαρχος μίας πολύ μικρής σε έκταση περιοχής, στην οποία εδρεύει επίσης η Τράπεζα της Αγγλίας, διάφορες διεθνείς τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες. «Είχαμε 525.000 εργαζομένους το 2016. Εκτιμώ ότι χάσαμε περίπου 40.000 θέσεις εργασίας».
Οι υπολογισμοί του Μαϊνέλλι, που έχει περάσει χρόνια καταγράφοντας τις συνέπειες από το Brexit, είναι αισθητά υψηλότεροι από τις 7.000 θέσεις εργασίας που υπολόγιζαν άλλες εταιρείες ότι θα εγκαταλείψουν το City όταν το Λονδίνο θα έφευγε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Βέβαια, ο δήμαρχος του City είπε στο Reuters ότι η περιοχή αναπτύσσεται σε τομείς πέραν των οικονομικών, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας που καλύπτουν το κενό που άφησε το Brexit. Συνολικά, ο αριθμός των εργαζομένων έχει αυξηθεί στις 615.000, λόγω των προσλήψεων σε ασφαλιστικές εταιρείες και σε επιχειρήσεις ανάλυσης δεδομένων.
Παρόλα αυτά, η εκτίμηση για τις απώλειες στον οικονομικό τομέα αναδεικνύει το μέγεθος της αποτυχίας του Brexit, σε μία στιγμή που η Βρετανία επιχειρεί να ξαναχτίσει σχέσεις με την ηπειρωτική Ευρώπη.
«Το City ψήφισε 70 – 30 να μείνουμε στην ΕΕ. Δεν το θέλαμε», είπε ο Μαϊνέλλι, προσθέτοντας ότι αυξάνει τις προσπάθειές του να βελτιώσει τις σχέσεις με την Ευρώπη, πραγματοποιώντας εννέα επισκέψεις σε ευρωπαϊκές χώρες φέτος.
Οι προσπάθειες αυτές του Μαϊνέλλι γίνονται σε μία στιγμή που επιβραδύνεται η βρετανική οικονομία, γεγονός που αποδίδεται στις σημαντικές διαφωνίες σχετικά με τους όρους αποχώρησής της από την ΕΕ.
Και παρότι πολλοί ήλπιζαν ότι το Brexit θα έδινε την ελευθερία στο Λονδίνο να μειώσει τις μεταναστευτικές ροές, να απαλλαγεί από τους σφικτούς ευρωπαϊκούς κανονισμούς και να δώσει ώθηση στην οικονομία, στην πραγματικότητα συνέβη το ακριβώς αντίθετο: οι ροές αυξήθηκαν, οι κανονισμοί είναι δύσκολο να ξεπεραστούν και η οικονομία επιβραδύνθηκε.
Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ, προσπαθεί να ξαναχτίσει τις σχέσεις του Λονδίνου με την ηπειρωτική Ευρώπη, που έχουν διαρραγεί μετά από χρόνια διαπραγματεύσεων για το Brexit.
Ο πρωθυπουργός από το κόμμα των Εργατικών επιθυμεί να άρει κάποιους περιορισμούς με τις χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και μίας αναγνώρισης ευρωπαίων επαγγελματιών, ωστόσο έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο επιστροφής της χώρας του στην ενιαία αγορά.