Το παιδί σας δυσκολεύεται να κάνει φίλους; Υπάρχει τρόπος να το βοηθήσετε

NEWSROOM
Το παιδί σας δυσκολεύεται να κάνει φίλους; Υπάρχει τρόπος να το βοηθήσετε
Φωτογραφία: Shutterstock

Σχεδόν το ένα πέμπτο, το 19%, των γονέων λέει ότι το παιδί τους δεν έχει καθόλου ή δεν έχει αρκετούς φίλους, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που συνέλεξε το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Και περισσότεροι από τους μισούς, το 52%, αναφέρουν ότι τουλάχιστον ένας παράγοντας, συμπεριλαμβανομένου του ότι είναι ντροπαλό ή κοινωνικά αδέξιο, εμποδίζει το παιδί τους να δημιουργήσει σχέσεις.

Το να βλέπετε το παιδί σας να μην εντάσσεται κοινωνικά είναι δύσκολο, λέει η Δρ Σάρα Κλαρκ, ερευνήτρια στο Τμήμα Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

Το ένστικτό σας να το βοηθήσετε να κάνει φίλους είναι λογικό. Ωστόσο, πρέπει να είστε προσεκτικοί με το πόσο εμπλέκεστε.

«Θέλετε να διευκολύνετε αλλά όχι να αναλαμβάνετε», λέει η Clark. «Νομίζω ότι πολλοί γονείς έχουν καλές προθέσεις, αλλά πολλοί γονείς το παρακάνουν».
Πώς θα βοηθήσετε το παιδί σας να κάνει φίλους

Ακολουθούν δύο συμβουλές για να βοηθήσετε το παιδί σας να κάνει περισσότερους φίλους χωρίς να το παρακάνετε, σύμφωνα με το CNBC.

Βάλτε τα κοντά σε άλλα παιδιά

Πάρτε τα να παίξουν σε ένα πολυσύχναστο πάρκο ή γίνετε φίλοι με έναν γονέα που έχει παιδί στην ίδια ηλικία με το δικό σας και προγραμματίστε ένα παιχνίδι. Όσο περισσότερη πρόσβαση έχει το παιδί σας σε παιδιά της ηλικίας του τόσο πιο άνετα θα συναναστρέφεται μαζί τους.

Βεβαιωθείτε ότι το περιβάλλον ταιριάζει με την προσωπικότητα του παιδιού σας. Αν είναι  ντροπαλό, ίσως ένα γεμάτο γυμναστήρι να μην είναι το καλύτερο μέρος για αυτό. Αντ' αυτού, υποστηριίζει η Clark, μπορείτε να τα γράψετε σε μια τάξη ή σε μια άλλη δραστηριότητα μικρής ομάδας.

Μόλις τα βάλετε κοντά σε άλλα παιδιά, θα πρέπει να τα αφήσετε.

«Ο γονιός πρέπει να κάνει ένα βήμα πίσω και να αφήσει τα παιδιά να αποφασίσουν σε ποιο βαθμό θέλουν να παίξουν μεταξύ τους», τονίζει.

Δείξτε του  πώς είναι να είσαι καλός φίλος

Τα παιδιά μιμούνται τις συμπεριφορές. Αν σας δουν, για παράδειγμα, να λέτε «συγγνώμη» αφού χτυπήσετε κάποιον, θα αντιγράψουν αυτή την αντίδραση.

Το ίδιο ισχύει και για το δούναι και λαβείν που συχνά απαιτείται στις φιλίες. Αν το παιδί σας σας δει να βοηθάτε έναν γείτονα να βάλει μπροστά το αυτοκίνητό του ή σας δει να συμφωνείτε να προσέχετε τον σκύλο ενός φίλου, θα αρχίσει να καταλαβαίνει τι σημαίνει να είσαι φίλος.

«Οι φίλοι σκέφτονται τα συναισθήματα του άλλου και κάνουν μικρά πράγματα για να εμψυχώνουν τους άλλους», επισημαίνει η Clark. «Δείχνοντας στα παιδιά σας πώς βοηθάτε κάποιον στο μπακάλικο του οποίου η τσάντα χύθηκε ... αυτά είναι μικρά πράγματα που μπορούν να κάνουν οι γονείς. Και στη συνέχεια προφορικά, «Αυτό είναι μέρος του να είσαι καλός φίλος», προσθέτει.

Το να κατονομάζετε πότε νιώθετε ότι κάποιος υπήρξε καλός φίλος για εσάς μπορεί επίσης να βοηθήσει το παιδί σας να δει τι χρειάζεται για να αναπτυχθεί μια φιλική σχέση.

Το δύσκολο κομμάτι, λέει η Clark, είναι να μην παρεμβαίνετε όταν το παιδί σας δεν το καταλαβαίνει σωστά.

«Μερικές φορές αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι γονείς εμπλέκονται υπερβολικά σε σημείο που δεν δημιουργούν χώρο για τα παιδιά τους να μάθουν πώς να κάνουν φίλους  και να αναπτύξουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες», λέει.

Το να βλέπετε το παιδί σας να προσπαθεί και να αποτυγχάνει να παίξει ή να συνομιλήσει με κάποιον είναι οδυνηρό, αλλά η εμπειρία αυτή μπορεί να ενθαρρύνει την ανάπτυξη φιλιών.

«Οι καλοπροαίρετοι γονείς ντρέπονται όταν το δικό τους παιδί φέρεται κακότροπα, αλλά αυτό είναι μέρος της μάθησης», αναφέρει η Clark. «Αν επέμβετε και το διορθώσετε, είναι δύσκολο για τα παιδιά να δουν την αλληλουχία των γεγονότων που συμβαίνουν. Και μερικές φορές αυτό περιλαμβάνει κάποιες ατυχείς συνέπειες, όπως όταν ένας φίλος θυμώνει ή δεν θέλει να παίξει άλλο, αλλά πρέπει να επιτρέψουμε στα παιδιά να το μάθουν αυτό», προσθέτει.

ΣΧΕΤΙΚΑ