Ποια είναι η καλύτερη ερώτηση για να κερδίσετε την εμπιστοσύνη των άλλων

NEWSROOM
Φωτο: Shutterstock
Φωτογραφία: Shutterstock

Το να κάνεις αυτή την ερώτηση μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να σε εμπιστευτούν, λέει ο συγγραφέας του μπεστ σέλερ «Είναι μια τέτοια κοινή παρεξήγηση».

Ο συγγραφέας μπεστ σέλερ και ειδικός σε θέματα ηγεσίας Simon Sinek συνιστά να κάνετε μια απλή ερώτηση για να βοηθήσετε τους ανθρώπους να σας εμπιστευτούν: «Μπορείτε να με βοηθήσετε»;

 Είναι «τόσο συνηθισμένη παρεξήγηση» που το να ζητάς βοήθεια σε κάνει να φαίνεσαι αδύναμος, αλλά οι άνθρωποι είναι στην πραγματικότητα πιο διατεθειμένοι να σε εμπιστεύονται όταν τους ζητάς βοήθεια παρά το αντίστροφο, είπε ο Sinek κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας με τον κωμικό Trevor Noah στο Brilliant Minds.

Σκεφτείτε την τελευταία φορά που ένας φίλος σας χρειάστηκε συμβουλές ή καθοδήγηση, αλλά ποτέ δεν σας τη ζήτησε. Αν ένιωσες απογοητευμένος από την κατάσταση, δεν είσαι μόνος, επισημαίνει ο Sinek. «Ένας φίλος μου πέρασε κάτι... Λέω: «Δεν έχω μιλήσει μαζί σου εδώ και δύο εβδομάδες.» Και άρχισε να λέει αργά, «Δυσκολεύομαι»», θυμάται. «Είπα, «Γιατί δεν με πήρες τηλέφωνο;» Και απάντησε, «Δεν ήθελα να σε ενοχλήσω».

«Η άμεση αντίδρασή μου ήταν : Πώς τολμάς να είσαι τόσο εγωιστής να μου αρνηθείς την τιμή να είμαι εκεί για σένα την ώρα της ανάγκης σου», συνέχισε ο Sinek.

Φωτογραφία: Shutterstock
Φωτογραφία: Shutterstock

Πώς χτίζεται η εμπιστοσύνη

Η εμπιστοσύνη χτίζεται όταν ένα άτομο εξακολουθεί να προσπαθεί να ζητήσει βοήθεια, ακόμη και όταν δεν το θέλει. Το ίδιο μπορεί να ισχύει και για τις σχέσεις με το αφεντικό ή τους συναδέλφους σας. Το να κάνετε γνήσιες ερωτήσεις σε επαγγελματικά περιβάλλοντα και να είστε ειλικρινείς μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ισχυρές σχέσεις εμπιστοσύνης, σύμφωνα με την ερευνήτρια συναισθηματικής νοημοσύνης Jenny Woo.

«Τα άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη μοιράζονται ανοιχτά τις αποτυχίες τους. Δεν φοβούνται να αποκαλύψουν τους φόβους και τις αποτυχίες τους. Βλέπουν την ευπάθεια ως δύναμη και ένα μέσο για τη δημιουργία βαθύτερων συνδέσεων», έγραψε η Woo για το CNBC Make It τον Ιούλιο.

Ερωτήσεις του τύπου «Ποιες είναι οι σκέψεις σας για...;» ή το «πώς νιώθεις για...» μπορεί να βοηθήσουν στην ενθάρρυνση του ανοιχτού διαλόγου με τους ανθρώπους γύρω σας, είτε στη δουλειά είτε στην προσωπική σας  ζωή. «Οι πιο συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι έχουν μια εξαιρετική ικανότητα να υφαίνουν ερωτήσεις σε οποιαδήποτε συζήτηση για να πυροδοτήσουν και να διατηρήσουν το ενδιαφέρον», έγραψε η Woo.

Το να είσαι ευάλωτος και να ζητάς βοήθεια μπορεί να είναι δύσκολο. Οι άνθρωποι έχουν την ικανότητα να είναι ανεξάρτητοι και θέλουν να λύνουν τις καταστάσεις μόνοι τους, είπε η προπονήτρια ηγεσίας M. Nora Bouchard στο Make It το 2020.

Οι άνθρωποι μπορεί να φοβούνται ότι θα αποτελέσουν βάρος για τους άλλους και μερικές φορές δυσκολεύονται να εμπιστευτούν τις προθέσεις των άλλων ανθρώπων.

Προσπαθήστε πρώτα να ζητήσετε βοήθεια σε λιγότερο δύσκολες καταστάσεις, όπως προτάσεις για το τι να φτιάξετε για δείπνο, συμβούλεψε η Bouchard. Μετά από λίγο, θα χτίσετε μια σχέση με τους ανθρώπους γύρω σας και θα νιώσετε άνετα στηρίζοντάς τους κι εσείς με την σειρά σας σε πιο δύσκολες καταστάσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ