Το νούμερο ένα τρικ για να επηρεάσετε τους ανθρώπους γύρω σας

NEWSROOM
Φωτο: Shutterstock
Φωτογραφία: Shutterstock

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το να κάνoυν ερωτήσεις - σε φίλους, συνομηλίκους ή αφεντικά - μπορεί να τους κάνει να φαίνονται αδύναμοι ή ανασφαλείς.

Αλλά αυτή η απλή πράξη μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει να αποκτήσετε επιρροή και ακόμη και να κάνετε τους ανθρώπους γύρω σας να αλλάξουν γνώμη, λέει ο ειδικός επικοινωνίας Matt Abrahams — εάν γνωρίζετε να κάνετε τις σωστές ερωτήσεις.

Σε θέση ισχύος

«Το να κάνεις μια ερώτηση σε φέρνει σε θέση ισχύος», λέει στο CNBC Make It ο Abrahams, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. «Μπορώ πραγματικά να αυξήσω την επιρροή μου και να μειώσω την δική σου όταν κάνω μια προκλητική ερώτηση».

Το να κάνεις καλές ερωτήσεις «δείχνει ότι ενδιαφέρεσαι, δείχνει ενσυναίσθηση, δείχνει ότι είσαι πρόθυμος να μάθεις και, σε ορισμένες περιπτώσεις, παραδέχεσαι ότι δεν τα ξέρεις όλα», προσθέτει. «Όλα αυτά είναι πολύτιμα εργαλεία και περιουσιακά στοιχεία που πρέπει να έχετε όταν προσπαθείτε να αναπτύξετε την καριέρα σας ή να εμβαθύνετε τις σχέσεις σας», τονίζει.

Οι αποτελεσματικοί ηγέτες συχνά εξισορροπούν την αξιοπιστία τους με την ταπεινοφροσύνη, την προθυμία να μάθουν και να συνδεθούν καλά με τους συναδέλφους τους, λένε οι ειδικοί. Αλλά δεν θα σας βοηθήσει κάθε ερώτηση να προχωρήσετε. Πρέπει να ξέρετε πώς, πότε και γιατί κάνετε την ερώτηση για να σας βοηθήσει να έχετε μεγαλύτερη επιρροή, λέει ο Abrahams.

Η συνταγή για μια καλή ερώτηση

Οι καλές ερωτήσεις περιέχουν τρία στοιχεία, υποστηρίζει ο Abrahams:

Είναι συνοπτικές, ώστε  να μην αποσπάται η προσοχή του ακροατή, βασίζονται σε αυτό που έχει πει το άλλο άτομο — προάγοντας τη συζήτηση, αντί να παραφράζουν και περιστρέφονται γύρω από μια εστιασμένη ιδέα.

«Μπορεί να έχει πολλούς σκοπούς, αλλά θα πρέπει να είναι γρήγορη, σαφής και αρκετά εστιασμένη, ώστε οι άνθρωποι να καταλαβαίνουν το νόημα », επισημαίνει ο Abrahams.

Θα πρέπει να εξετάσετε την πρόθεση ή τον στόχο σας πριν κάνετε οποιαδήποτε ερώτηση, προσθέτει. Θέλετε να δείξετε ότι ακούτε και καταλαβαίνετε ή ότι ενδιαφέρεστε πολύ για το συγκεκριμένο θέμα; Ίσως θέλετε να βοηθήσετε διακριτικά το άλλο άτομο να καταλάβει μια άλλη οπτική γωνία ή απλά να προχωρήσετε τη συζήτηση.

Πώς να εξασκηθείτε στο να κάνετε ερωτήσεις

Το να κάνεις καλές ερωτήσεις, ειδικά για να πείσεις, να επηρεάσεις ή να αλλάξεις τη  γνώμη κάποιου, χρειάζεται εξάσκηση. Ξεκινήστε από μικρές ερωτήσεις και προσπαθήστε να δείτε τις αλληλεπιδράσεις, συνιστά ο Abrahams.

Εάν οι ερωτήσεις σας συχνά μπερδεύονται και θέλετε να γίνουν πιο συνοπτικές, προτείνει να στραφείτε στην τεχνητή νοημοσύνη: Ρωτήστε ένα chatbot όπως το ChatGPT για συντομότερους τρόπους διατύπωσης συγκεκριμένων ερωτήσεων και, στη συνέχεια, αναλύστε τα αποτελέσματα.

Μπορείτε επίσης να ζητήσετε την γνώμη από αληθινούς ανθρώπους — μετά από μια μεγάλη συνάντηση ή μια σοβαρή συζήτηση εργασίας, βρείτε έναν έμπιστο συνάδελφο και ρωτήστε τον τη γνώμη του για τις ερωτήσεις που θέσατε.

Πάνω απ' όλα, ακούτε πάντα τους άλλους ανθρώπους πριν τους ρωτήσετε οτιδήποτε, λέει ο Abrahams.

Κάθε φορά που ακούτε, δείχνετε στο άλλο άτομο ότι είστε εκεί», καταλήγει ο Abrahams.

ΣΧΕΤΙΚΑ