Τι θα κάνει η Ιρλανδία με τα 14 δισεκατομμύρια ευρώ της Apple

Apple Store στη Γερμανία / Φωτογραφία shutterstock

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έδωσε πριν από μερικές ημέρες εντολή στην Ιρλανδική κυβέρνηση να συλλέξει φόρους 14 δισεκατομμυρίων ευρώ από την Apple, καθώς έκρινε ότι η αμερικανική τεχνολογική εταιρεία επωφελήθηκε από την ευνοϊκή φορολογία στη χώρα.

Το θέμα πλέον είναι πώς θα χρησιμοποιήσει αυτά τα χρήματα.

Το πιο συντηρητικό πράγμα που θα μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση της Ιρλανδίας είναι να χρησιμοποιήσει το ποσό για να μειώσει το εθνικό χρέος της χώρας. Στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς, το χρέος της Ιρλανδίας ήταν 181 δισεκατομμύρια ευρώ.

Με τα 13 δισεκατομμύρια δολάρια, το χρέος θα μειωνόταν κατά περίπου 8%, μειώνοντας τα ποσά που η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να πληρώνει για αποπληρωμή τόκων και δίνοντας στη χώρα τη δυνατότητα κινήσεων σε περίπτωση που παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα στην οικονομία.

Από την άλλη, όμως, δε φαίνεται να υπάρχει επείγουσα ανάγκη μείωσης του χρέους, το οποίο δεν είναι ιδιαιτέρως υψηλό με βάση τα διεθνή πρότυπα.

Συγκεκριμένα, το χρέος της Ιρλανδίας ανέρχεται στο 60% του ΑΕΠ σε σύγκριση, για παράδειγμα, με της Βρετανίας που αγγίζει το 100%.

Μία άλλη δυνατότητα, θα ήταν να δοθούν τα χρήματα για την κατασκευή υποδομών. Η Ιρλανδία ανέκαμψε δυναμικά από την τραπεζική κρίση και τη λιτότητα στα τέλη της δεκαετίας του 2000.

Όμως, οι υποδομές της χώρας δε συμβαδίζουν με την ισχυρή της πλέον ανάπτυξη, με τους ειδικούς να τονίζουν ότι έχει ανάγκη σημαντικών επενδύσεων στην ενέργεια, στο νερό και στην κατασκευή κατοικιών.

Οπότε, τα 14 δισεκατομμύρια δολάρια θα ήταν ιδιαιτέρως χρήσιμα για να δώσουν ώθηση σε ένα νέο πρόγραμμα δημοσίων έργων.

Γι’ αυτό το σχέδιο υπάρχουν δύο μεγάλα προβλήματα: η έλλειψη ειδικευμένων εργατών στις κατασκευές, αλλά και το ενδεχόμενο δραματικής αύξησης του πληθωρισμού από ένα ευρύ πρόγραμμα δημοσίων έργων.

Η τρίτη επιλογή για την Ιρλανδική κυβέρνηση θα ήταν να επενδύσει τα χρήματα. Όπως αναφέρει το BBC, θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα κρατικό ταμείο 100 δισεκατομμυρίων ευρώ και ένα δεύτερο αξίας 14 δισεκατομμυρίων ευρώ για την προστασία των δαπανών για υποδομές από μελλοντικά προβλήματα στην οικονομία.

Ο τρόπος για τη δημιουργία ενός τέτοιου ταμείου είναι να συγκεντρώνονται τα χρήματα από την επιβολή ενός φόρου σε επιχειρήσεις. Από το 2024 έως το 2035, ένα ποσό που θα ισοδυναμεί με το 0,8% του ΑΕΠ θα παραχωρείται κάθε χρόνο στο ταμείο.

Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να φτάσει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2035 και στη συνέχεια η κυβέρνηση να αρχίσει να επιστρέφει χρήματα από αυτό το ταμείο χάρη στις επενδύσεις που θα έχουν γίνει.

ΣΧΕΤΙΚΑ