Τι είναι η μέθοδος του εκκρεμούς και πώς θα σας βοηθήσει να επιτύχετε προσωπική και επαγγελματική ισορροπία

Φωτογραφία: Shutterstock

Η συνεχής επιδίωξη της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής είναι αξιοθαύμαστη, αλλά μπορεί να είναι αποθαρρυντική.

Ευτυχώς, υπάρχει μια νέα προοπτική που προσφέρει έναν πιο ρεαλιστικό και εφικτό τρόπο ζωής.

Ο Jeff Karp, καθηγητής βιοϊατρικής μηχανικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και στο MIT, χρησιμοποιεί το επιστημονικό του υπόβαθρο για να παρομοιάσει τις κινήσεις του εκκρεμούς προς τα εμπρός και προς τα πίσω με τις άμπωτες της καθημερινής ζωής.

Στο βιβλίο του, LIT, που σημαίνει Life Ignition Tools, ο Karp ενθαρρύνει τους αναγνώστες να χρησιμοποιήσουν τη φύση ως βιβλίο παιχνιδιού για τη δημιουργία ιδεών και την ανάδυση σε δράση. Ένα εργαλείο που προτείνει είναι να ακολουθείτε τον «τρόπο ζωής του εκκρεμούς».

«Ακούμε αυτά τα πράγματα από άλλους, [όπως] η εμπιστοσύνη στη διαδικασία [και] η ισορροπία είναι τόσο σημαντική, χρειαζόμαστε περισσότερη ισορροπία, είναι ο απώτερος στόχος», λέει ο Karp στο CNBC Make It.

«Καταλήγει να είναι πολύ απογοητευτικό και μπορεί να οδηγήσει σε άγχος, επειδή νιώθουμε συνεχώς ότι δεν είμαστε σε ισορροπία. Υπάρχει μια κατάσταση στην οποία πρέπει να είμαστε [και] δεν είμαστε ποτέ σε αυτήν την κατάσταση».

Ο Karp παρατήρησε στη ζωή του ότι ακόμα και όταν προσπαθούσε για το καλύτερο, το να έχει πάντα ισορροπία, αυτό απλώς δεν ήταν βιώσιμο.

«Συνειδητοποίησα ότι αν αρχίσουμε να βλέπουμε τα πάντα στη ζωή, όπως τα επίπεδα ενέργειάς μας, τα κίνητρά μας, την πείνα μας, τον ύπνο μας... μοιάζουν όλα με ένα εκκρεμές», λέει. «Όπως το εκκρεμές, [υπάρχουν] αυτοί οι φυσικοί ρυθμοί στη ζωή».

Αυτοί είναι μερικοί πρακτικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την θεωρία του εκκρεμούς στην ζωή σας.

5 τρόποι με τους οποίους μπορείτε να εξασκήσετε τον τρόπο ζωής του εκκρεμούς

Είτε είναι η ποιότητα του ύπνου σας που αλλάζει είτε το επίπεδο ενέργειάς σας που υποχωρεί, όταν το εκκρεμές ταλαντεύεται προς μια κατεύθυνση που δεν σας αρέσει, να είστε υπομονετικοί με τον εαυτό σας, προτείνει ο Karp.

«Αρχίστε να μετατοπίζετε την εστίασή σας μακριά από αυτή την προσδοκία επίτευξης ενός στόχου και στρέψτε την περισσότερο προς αυτό που είναι ένα πραγματικά απλό, ενιαίο βήμα που μπορείτε να κάνετε για να μετακινήσετε τα πράγματα προς την άλλη κατεύθυνση, επισημαίνει.

Σε αυτές τις στιγμές, ο Κarp σας ενθαρρύνει να το σκεφτείτε ως μια διασκεδαστική πρόκληση και να δοκιμάσετε μερικά από αυτά τα βήματα:

Παρατηρήστε προσεκτικά τι συμβαίνει: Ρίξτε μια πιο προσεκτική ματιά στο πώς οι πρακτικές σας κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να επηρεάζουν την κατάσταση. Στη συνέχεια, κάντε θετικές προσαρμογές που μπορούν να σας στηρίξουν καλύτερα.

Λάβετε υπόψη τα φυσικά ενεργειακά σας πρότυπα: Προσδιορίστε τις ώρες της ημέρας, τις ημέρες της εβδομάδας ή τις εποχές του έτους που έχετε τα υψηλότερα και τα χαμηλότερα επίπεδα ενέργειας. Προσαρμόστε το πρόγραμμά σας για να λάβετε υπόψη αυτές τις ώρες για αυξημένη παραγωγικότητα και περιόδους ανάπαυσης.

Να είστε περίεργοι: Αναπτύξτε ενδιαφέρον για δύσκολες περιόδους και δείτε τι μπορείτε να μάθετε από αυτές. Να είστε ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες που μπορεί να αυξήσουν την ανθεκτικότητά σας.

Κατανοήστε ότι όταν το εκκρεμές ταλαντεύεται προς μία κατεύθυνση, πρέπει να γυρίζει προς τα πίσω: Να θυμάστε ότι η αλλαγή είναι η μόνη σταθερά.

Κάνετε τακτικό αυτοέλεγχο: Σκεφτείτε τι συμβαίνει στη ζωή σας σε μεγαλύτερη κλίμακα που μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε ανισορροπία. Αποφασίστε ποια μικρά βήματα θα κάνετε για να βελτιώσετε τα πράγματα με την πάροδο του χρόνου. Ας υποθέσουμε ότι το πρόβλημα είναι ότι κοιμάστε λιγότερο. Η εξάσκηση του τρόπου ζωής του εκκρεμούς μπορεί να μοιάζει σαν να πηγαίνετε για ύπνο λίγο νωρίτερα ή να κάνετε τέντωμα λίγα λεπτά πριν προσπαθήσετε να κοιμηθείτε για να χαλαρώσετε το σώμα σας, λέει ο Karp.

«Κάντε απολογισμό του τι λειτουργεί και τι σας εμποδίζει», επισημαίνει. «Στη συνέχεια, εξετάστε άλλες δυνατότητες, άλλους τρόπους σκέψης, [όπως] «Ποιο είναι το πρώτο, μοναδικό βήμα που θα μπορούσα να κάνω;»», καταλήγει.

ΣΧΕΤΙΚΑ