Πέντε τρόποι για να είστε πραγματικά ευτυχισμένοι

Φωτογραφία/Unsplash

Το πώς να είσαι πιο ευτυχισμένος ήταν πάντα ένα δύσκολο πράγμα για να καταλάβεις, αλλά τα τελευταία χρόνια, οι ειδικοί έχουν ερευνήσει εκτενώς πώς να επιτύχουν το επιθυμητό συναίσθημα.

Ο Αύγουστος είναι ο Εθνικός Μήνας Ευτυχίας στις ΗΠΑ, ο οποίος χρησιμεύει ως ετήσια υπενθύμιση για να γιορτάσετε αυτό που σας κάνει ευτυχισμένους, σημειώνει το CNBC.

5 τρόποι για να βελτιώσετε την ευτυχία σας


Αντιμετωπίστε την ευτυχία σας σαν ένα χαρτοφυλάκιο επενδύσεων

Υπάρχουν τομείς της ζωής σας που βρίσκονται υπό τον έλεγχό σας και μπορούν να συμβάλουν πολύ στην ευτυχία σας, είπε ο Άρθουρ Brooks, ένας ειδικός στην ευτυχία που διδάσκει ένα μάθημα για αυτήν στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.
Ο Μπρουκς προτείνει να δείτε την ευτυχία σας ως επενδυτικό χαρτοφυλάκιο και να επενδύσετε σε αυτούς τους τέσσερις τομείς:

  • Πίστη και φιλοσοφία ζωής: Βασιστείτε σε μια πίστη σε κάτι που σας επιτρέπει να κατανοήσετε τον κόσμο.
  • Οικογένεια: Στοχεύστε στο να δημιουργήσετε ισχυρούς δεσμούς με μέλη της οικογένειάς σας
  • Φίλοι και κοινότητα: Δημιουργήστε δυνατές φιλίες με άτομα με τα οποία επιλέγετε να περάσετε χρόνο.
  • Εργασία με νόημα: Βρείτε έναν σκοπό στη δουλειά που κάνετε καθημερινά, ακόμα κι αν δεν αποφέρει τα περισσότερα χρήματα

Επικεντρωθείτε στο Νο 1 πράγμα για την ευτυχία

Αν ο Laurie Santos, ένας καθηγητής που διδάσκει το πιο δημοφιλές μάθημα στο Yale σχετικά με την επιστήμη της ευτυχίας, έπρεπε να επιλέξει μόνο ένα πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να νιώσετε πιο ευτυχισμένοι σήμερα, «θα ήταν η ενασχόληση με την κοινωνική σύνδεση».

«Κάθε διαθέσιμη μελέτη για χαρούμενους ανθρώπους υποδηλώνει ότι οι ευτυχισμένοι άνθρωποι είναι πιο κοινωνικοί, περνούν περισσότερο χρόνο με άλλους ανθρώπους και επενδύουν χρόνο στους φίλους και τα μέλη της οικογένειάς τους», είπε ο Santos στο CNBC Make It τον Φεβρουάριο.

Mπορείτε να διατηρήσετε κοινωνικές συνδέσεις στη ζωή σας αφιερώνοντας σκόπιμα χρόνο για να αναπτύξετε σχέσεις, να είστε ανοιχτοί στο να δημιουργήσετε σχέσεις με αγνώστους και να κάνετε βαθύτερες ερωτήσεις κατά τη διάρκεια συνομιλιών με άλλους.

Xρειάζεστε αυτούς τους 3 τύπους φιλιών για να νιώσετε πραγματικά ευτυχισμένοι

Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων ευτυχίας του Μπρουκς στο Χάρβαρντ, συμμεριζόταν την πεποίθηση του Έλληνα φιλόσοφου Αριστοτέλη: Ο καθένας πρέπει να προσπαθεί να έχει τρεις διαφορετικούς τύπους φιλιών στη ζωή του.

Αυτές οι τρεις φιλίες μπορούν να οδηγήσουν σε αληθινή ευτυχία, είπε ο Μπρουκς:

Χρήσιμες φιλίες: «Αυτές οι σχέσεις τείνουν να έχουν συναλλακτικό χαρακτήρα», έγραψε ο Μπρουκς σε ένα άρθρο για το «The Atlantic». Σκεφτείτε τους συναδέλφους ή τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζεστε, πρόσθεσε.

Φιλίες που βασίζονται στην ευχαρίστηση: Αυτές οι σχέσεις «βασίζονται στον αμοιβαίο θαυμασμό», έγραψε ο Μπρουκς. Πιθανότατα έχετε κοινά ενδιαφέροντα ή απολαμβάνετε να κάνετε παρόμοια πράγματα.

«Τέλειες» φιλίες: «Σύμφωνα με τα πρότυπα του Αριστοτέλη, τέλειες φιλίες είναι εκείνες μεταξύ ανθρώπων που έχουν αμοιβαία αγάπη για κάτι που όχι μόνο τους φέρνει κοντά, αλλά εξυψώνει τη συμπεριφορά τους σε αρετή. Μια σχέση είναι τέλεια όχι όταν βασίζεται στη χρησιμότητα ή την ευχαρίστηση, αλλά όταν επικεντρώνεται στη βελτίωση της κατάστασης του άλλου ατόμου.

Δοκιμάστε αυτούς τους 3 τρόπους για να «αγοράσετε την ευτυχία»

Ενώ είναι γενικά κατανοητό ότι τα χρήματα δεν μπορούν να αγοράσουν την ευτυχία, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα χρήματα προς όφελός σας για να βελτιώσετε την ευημερία σας, σημειώνει ο Brooks.

Στο μάθημα ευτυχίας του Χάρβαρντ, ο Brooks μοιράζεται ότι «ανεξάρτητα από το πού καθόμαστε στην κλίμακα εισοδήματος, με λίγη γνώση και εξάσκηση οποιοσδήποτε από εμάς μπορεί να χρησιμοποιήσει χρήματα για να φέρει περισσότερη ευτυχία».

Εδώ είναι μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα χρήματα για να αυξήσετε την ευτυχία σας:

  • Ξοδέψτε χρήματα σε εμπειρίες: Χρησιμοποιήστε τα χρήματά σας σε εμπειρίες που γνωρίζετε ότι θα σας φέρουν ευτυχία, όπως να πάτε διακοπές σε ένα μέρος που πάντα θέλατε να επισκεφτείτε ή να δείτε τον αγαπημένο σας καλλιτέχνη σε συναυλία.
  • Αγοράστε επιπλέον χρόνο: Το να πληρώσετε κάποιον για να χειριστεί κουραστικές εργασίες που απαιτούν πολύ χρόνο, όπως η εργασία στην αυλή ή άλλες δουλειές, σας επιτρέπει να αφιερώνετε περισσότερο χρόνο σε πράγματα που σας αρέσουν.
  • Δώστε χρήματα για να υποστηρίξετε άλλους: Η δωρεά σε σκοπούς που πιστεύετε μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα χαρούμενων χημικών ουσιών στον εγκέφαλό σας, όπως η ντοπαμίνη ή η ωκυτοκίνη.

Θυμηθείτε αυτόν τον θεμελιώδη κανόνα για την ευτυχία

Αν και τα χρήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αυξήσετε την ευημερία σας, είπε ο Brooks, τα χρήματα από μόνα τους δεν μπορούν να σας αγοράσουν διαρκή ευτυχία.

Η Tami Μuller, εκπαιδευτής ευτυχίας και προπονητής θετικής ψυχολογίας, απηχεί τα συναισθήματα του Brooks, σημειώνοντας ότι το να κυνηγάς την ευτυχία προσπαθώντας να πετύχεις τη μεγαλύτερη επιτυχία δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχεις.

Η Miller ενθαρρύνει τους ανθρώπους να θυμούνται αυτόν τον χρυσό κανόνα: «Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι βγάζουν περισσότερα χρήματα, έχουν καλύτερες σχέσεις [και] είναι πιο επιτυχημένοι στη ζωή, όχι το αντίστροφο». Είναι στην πραγματικότητα η ευτυχία που κάνει τους ανθρώπους να πετύχουν, τονίζει.

 «Πρέπει πραγματικά να επικεντρωθούμε όχι στο πώς να είμαστε πιο επιτυχημένοι, αλλά στο πώς μπορούμε να είμαστε πιο ευτυχισμένοι», επισημαίνει η Muller, «Τότε θα ακολουθήσει η επιτυχία», συμπληρώνει.

ΣΧΕΤΙΚΑ