John Cena: Από τα δαχτυλίδια του WWE μέχρι τα μπλοκμπάστερ του Χόλιγουντ

Φωτογραφία: Shutterstock

Ο John Cena έχει κάνει όνομα ως ένας πολύπλευρος σούπερ σταρ και ταυτόχρονα ένα παγκόσμιο εμπορικό σήμα.

Ο Cena αρχικά ακολούθησε καριέρα στο bodybuilding πριν μεταβεί στην επαγγελματική πάλη. Ο πέντε φορές πρωταθλητής των Ηνωμένων Πολιτειών του WWE έγινε για πρώτη φορά γνωστός το 2001, όταν υπέγραψε το πρώτο επαγγελματικό του συμβόλαιο.

Το ντεμπούτο του δεν ήταν και τόσο ευοίωνο, αναλαμβάνοντας έναν χαρακτήρα ρομπότ-ανθρώπου, γνωστό ως The Prototype. Ωστόσο, διέψευσε τις προσδοκίες, εξελισσόμενος σε έναν από τους πιο επιτυχημένους σούπερ σταρ του WWE όλων των εποχών. Κατά τη διάρκεια της σχεδόν δύο δεκαετιών καριέρας του στον οργανισμό, ο John Cena έχει κερδίσει 16 παγκόσμιων πρωταθλήματα- θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους επαγγελματίες παλαιστές όλων των εποχών, σημειώνει το The Richest.

Άλλες διακρίσεις του περιλαμβάνουν πέντε Πρωταθλήματα Ηνωμένων Πολιτειών και τέσσερα Πρωταθλήματα Ομάδων Ταγκ, καθιστώντας τον έναν από τους πιο παρασημοφορημένους παλαιστές στην ιστορία του WWE. Την τελευταία δεκαετία, ο Cena έχει μετατραπεί από ένα είδωλο της πάλης σε περιζήτητο ηθοποιό στον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο στην ταινία δράσης του WWE The Marine, όπου πρωταγωνίστησε.

Ακολούθησαν επαινετικές ερμηνείες στις ταινίες Trainwreck, Ferdinand, Blockers και Bumblebee. Εκτός από τη διασκέδαση, ο Cena είναι γνωστός για τις φιλανθρωπικές του προσπάθειες, ιδίως για την πραγματοποίηση περισσότερων από 650 ευχών για το ίδρυμα Make-A-Wish. Από το 2024, ο John Cena έχει εκτιμώμενη καθαρή περιουσία 80 εκατομμυρίων δολαρίων, καθιστώντας τον έναν από τους πλουσιότερους παλαιστές όλων των εποχών.

Shutterstock
Shutterstock

Το WWE

Από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 έως τα τέλη της δεκαετίας του 2010, ο Cena έγινε η ναυαρχίδα του WWE, οδηγώντας την εταιρεία σε μια σημαντική εποχή. Κατέχει το ρεκόρ των 16 παγκόσμιων πρωταθλημάτων, συμπεριλαμβανομένων 13 πρωταθλημάτων WWE και τριών παγκόσμιων πρωταθλημάτων βαρέων βαρών. Επιπλέον, ο Cena είναι πέντε φορές πρωταθλητής του WWE στις Ηνωμένες Πολιτείες και έχει κατακτήσει πολλούς τίτλους ομάδων tag.

Τα σημαντικότερα σημεία της καριέρας του Cena στο WWE περιλαμβάνουν επίσης δύο νίκες στο Royal Rumble και μια νίκη στο Money in the Bank. Έχει ηγηθεί πέντε φορές της WrestleMania, της κορυφαίας εκδήλωσης του WWE, καθιερώνοντας την ιδιότητά του ως είδωλο της πάλης.

Η καριέρα του Cena έχει λάβει ανάμεικτες αντιδράσεις τόσο από τους κριτικούς όσο και από τους οπαδούς. Ενώ η δουλειά του με τους χαρακτήρες και οι ικανότητές του στην προώθηση έχουν επαινεθεί ευρέως, έχει επίσης αντιμετωπίσει κριτική για την αντιληπτή υπερέκθεσή του και την κυριαρχία του στο προσκήνιο σε σύγκριση με άλλους παλαιστές.

Τον Ιούλιο του 2024, ο Cena ανακοίνωσε τα σχέδια απόσυρσής του, δηλώνοντας ότι η WrestleMania 41 θα ήταν η τελευταία του εμφάνιση στη διοργάνωση. Ο John Cena ήταν ένας από τους πιο ακριβοπληρωμένους παλαιστές στο απόγειο της καριέρας του στο WWE, κερδίζοντας 8,5 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, συν επιπλέον 500.000 δολάρια για κάθε εμφάνιση σε main event.

Το Χόλιγουντ

Η μετάβαση του John Cena από το WWE στο Χόλιγουντ ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη. Το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο έγινε το 2006 με την ταινία The Marine, η οποία απέφερε 22 εκατομμύρια δολάρια με προϋπολογισμό 15 εκατομμύρια δολάρια. Η παρουσία του Cena στη μεγάλη οθόνη συνέχισε να αυξάνεται με αξιοσημείωτους ρόλους στις ταινίες 12 Rounds και Legendary.

Το πέρασμά του στην κωμωδία ήρθε με την ταινία Trainwreck, η οποία απέφερε 141 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, ενώ ακολούθησαν τα Sisters και Daddy's Home. Το 2017, ο Cena έδωσε τη φωνή του ομώνυμου χαρακτήρα στην ταινία κινουμένων σχεδίων Ferdinand, η οποία απέφερε 307 εκατομμύρια δολάρια και πρωταγωνίστησε στο πολεμικό δράμα The Wall. Εμφανίστηκε στο πλευρό της Hailee Steinfeld στην ταινία Bumblebee, η οποία απέφερε 464 εκατομμύρια δολάρια σε εισπράξεις.


Συνέχισε την επιτυχία του με ρόλους στο F9: The Fast Saga, το οποίο απέφερε πάνω από 719 εκατομμύρια δολάρια, και στο The Suicide Squad, όπου έπαιξε τον Peacemaker. Το 2023, ο Cena εμφανίστηκε στις ταινίες Fast X και Barbie της Greta Gerwig- η τελευταία απέφερε πάνω από 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας την ταινία με τα υψηλότερα έσοδα.

Shutterstock
Shutterstock

Ο Τζον Σίνα έχει εμφανιστεί σε περισσότερες από 30 ταινίες μέχρι σήμερα. Εκτός από την υποκριτική, ο Σένα ασχολήθηκε και με τη μουσική. Ερμήνευσε το πέμπτο του τραγούδι για το θέμα του WWE, το Basic Thuganomics, το οποίο συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ WWE Soundtrack WWE Originals.

Το 2005, ο Cena κυκλοφόρησε το ντεμπούτο άλμπουμ του, You Can't See Me, το οποίο σημείωσε σημαντική εμπορική επιτυχία. Το άλμπουμ έφτασε στο νούμερο 15 του Billboard 200 chart, πουλώντας πάνω από 143.000 αντίτυπα την πρώτη εβδομάδα και συγκεντρώνοντας πάνω από 385.000 πωλήσεις μέχρι τον Οκτώβριο του 2014. Ο Cena συνεργάστηκε επίσης με τον Wiz Khalifa στο All Day and Breaks για το soundtrack του WWE 2K15.

Η μετάβαση του John Cena στο Χόλιγουντ ήταν οικονομικά αποδοτική, με σημαντικές απολαβές από τους κινηματογραφικούς του ρόλους. Ο ρόλος του Cena στην ταινία δράσης «The Marine» του 2006 φέρεται να του απέφερε 280.000 δολάρια. Φημολογείται ότι ο Cena κέρδισε 5 εκατομμύρια δολάρια για το ρόλο του στην ταινία Fast and Furious Fast X.

Το 2021, ο Cena πρωταγωνίστησε ως Peacemaker στην ταινία The Suicide Squad του James Gunn και φέρεται να κέρδισε περίπου 7 εκατομμύρια δολάρια. Η απεικόνιση του σύνθετου, πατριωτικού ήρωα έτυχε καλής υποδοχής, οδηγώντας σε μια spin-off σειρά στο HBO Max. Για τη σειρά Peacemaker, ο Cena έλαβε πάνω από 500.000 δολάρια ανά επεισόδιο σε οκτώ επεισόδια, ποσό που ανήλθε σε 4 εκατομμύρια δολάρια για την πρώτη σεζόν.

Φιλανθρωπικό έργο

Ο John Cena είναι επίσης γνωστός για το εκτεταμένο φιλανθρωπικό του έργο. Έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 650 ευχές για παιδιά με απειλητικές για τη ζωή τους ασθένειες μέσω του Ιδρύματος Make-A-Wish, γεγονός που τον καθιστά την πιο παραγωγική διασημότητα στην ιστορία του ιδρύματος, με την πρώτη του ευχή να χρονολογείται από το 2002. Το 2012, ο Cena είχε την τιμή να εκπληρώσει την 1000ή ευχή του ιδρύματος.

Ο 16 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής του WWE υπήρξε εξέχων υποστηρικτής της ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού, συνεργαζόμενος με την Susan G. Komen for the Cure και φορώντας ροζ εξοπλισμό κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων του WWE για την ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο του μαστού. Τον Ιούνιο του 2020, ο Cena έκανε δωρεά 1 εκατομμυρίου δολαρίων στο Black Lives Matter στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας #MatchAMillion.

Τον Οκτώβριο του 2019, δώρισε πάνω από 500.000 δολάρια για την καταπολέμηση των πυρκαγιών στην Καλιφόρνια.

Προφίλ ακινήτων

Ο John Cena διαμένει σε μια ιδιωτική, περιφραγμένη κοινότητα στο Nature's Reserve, Land O' Lakes, Φλόριντα, περίπου 20 μίλια βόρεια της Τάμπα. Ο Cena αγόρασε αυτό το σπίτι 3.704 τετραγωνικών μέτρων τον Ιανουάριο του 2005 για 525.000 δολάρια. Με την πάροδο των ετών, το ακίνητο έχει υποστεί αρκετές ανακαινίσεις, αυξάνοντας σημαντικά την αξία του. Σήμερα, η αξία της έπαυλης εκτιμάται σε περίπου 4 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Cena διαθέτει επίσης ένα σπίτι αποικιακού τύπου στην περιοχή Mission Hills του Σαν Ντιέγκο. Αυτή η πολυτελής ιδιοκτησία διαθέτει πισίνα με άπειρη πισίνα, υδρομασάζ, πλήρη εξωτερική κουζίνα και τζάκι μέσα σε ένα κιόσκι με άνετα υπαίθρια καθίσματα στην πίσω αυλή.

Συλλογή αυτοκινήτων

Το γκαράζ του John Cena διαθέτει πάνω από 20 σπάνια και ειδικά κατασκευασμένα οχήματα. Η συλλογή του περιλαμβάνει ένα μείγμα από muscle cars, σπορ αυτοκίνητα και πολυτελή οχήματα. Ανάμεσα στα πολύτιμα υπάρχοντά του είναι ένα vintage Oldsmobile Cutlass Rallye 350 του 1970 και μια Rolls-Royce Phantom του 2006, τα οποία εκτιμώνται πολύ στην αγορά κλασικών αυτοκινήτων. Το γκαράζ του Cena περιλαμβάνει επίσης ένα βρετανικό MG MGC του 1969 ανακατασκευασμένο με αμερικανικό κινητήρα V8, αναδεικνύοντας την αγάπη του για τις μοναδικές μετατροπές.

Η συλλογή του περιλαμβάνει επίσης muscle cars, όπως ένα Dodge Hemi Charger του 1966, ένα COPO Chevrolet Camaro του 1969 και ένα Plymouth Superbird του 1970, αξίας εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων το καθένα. Ο Cena διαθέτει επίσης σύγχρονα σπορ αυτοκίνητα, όπως μια Dodge Viper του 2006 και μια Chevrolet Corvette ZR1 του 2009, μαζί με ιταλικά πολυτελή οχήματα, όπως μια Ferrari 360 Spider του 2004 και μια Lamborghini Murcielago Coupe του 2006. Συλλογικά, η συλλογή αυτοκινήτων του εκτιμάται ότι αξίζει αρκετά εκατομμύρια δολάρια.

ΣΧΕΤΙΚΑ