Δίπλωμα οδήγησης: Aναλυτικά η διαδικασία ανανέωσης

NEWSROOM
Αυτοκίνητα στους δρόμους
Αυτοκίνητα στους δρόμους/ Φωτογραφία AP

Αν το δίπλωμα οδήγησής σας λήγει, έχει λήξει ή έχετε το παλιό δίπλωμα (γιατί είστε άνω των 65), τότε θα πρέπει να το ανανεώσετε το συντομότερο.

Το Pricefox.gr, η πλατφόρμα σύγκρισης κι αγοράς ασφάλειας αυτοκινήτου, περιγράφει με απλά λόγια τη διαδικασία ανανέωσης της άδεια οδήγησης και σας δίνει αναλυτικά όλα τα έγγραφα που θα χρειαστείτε.

Πώς κάνω ανανέωση διπλώματος οδήγησης;

Υπάρχουν 2 τρόποι για να ανανεώσετε την άδεια οδήγησής σας.

1ος τρόπος

Μπορείτε να επιλέξετε να επισκεφθείτε αυτοπροσώπως ένα Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) ή ένα Περιφερειακό Τμήμα Διαβατηρίων της Ελληνικής Αστυνομίας.

2ος τρόπος

Μπορείτε να αξιοποιήσετε τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας gov.gr του Ελληνικού Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για να ανανεώσετε την άδειά σας από την άνεση του σπιτιού σας!

Πόσο συχνά χρειάζεται να ανανεώσετε το δίπλωμα;

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε την ημερομηνία λήξης της τρέχουσας άδειάς σας και να την ανανεώσετε πριν από τη λήξη της (το νωρίτερο 2 μήνες), για να αποφύγετε τυχόν νομικές επιπλοκές.

Φυσικά, μπορείτε να κάνετε αίτηση και μετά τη λήξη. Όμως από τη στιγμή που θα λήξει η άδεια, δεν μπορείτε να οδηγείτε μέχρι να εκδοθεί η καινούρια.

  • Οι ερασιτεχνικές άδειες οδήγησης (κατηγορίες ΑΜ, Α1, Α2, Α, Β, Β1, ΒΕ) ισχύουν γενικά για 15 χρόνια, αλλά αυτό μπορεί να διαφέρει ανάλογα με ορισμένους παράγοντες, όπως η ηλικία και οι ιατρικές συνθήκες.
  • Τα επαγγελματικά διπλώματα (κατηγορίες C, CΕ, C1, C1Ε, D, DΕ, D1, D1) ισχύουν για 5 χρόνια.
  • Τα διπλώματα όσων είναι άνω των 65 ετών ισχύουν για 3 χρόνια ανεξαρτήτως τύπου διπλώματος και απαιτούν επιτυχή εξέταση προσόντων και συμπεριφοράς.

Αν το δίπλωμα σας λήγει στα 15 χρόνια ή ανήκετε στην κατηγορία των άνω των  65 ετών, τότε θα πρέπει να κάνετε εκ νέου ιατρικές εξετάσεις σε παθολόγο και οφθαλμίατρο.

Τι έγγραφα χρειάζεστε

Για να ανανεώσετε την άδεια οδήγησης, θα πάτε στη διεύθυνση μεταφορών και επικοινωνιών που μένετε έχοντας μαζί σας τα παρακάτω έγγραφα.

  • 1 αντίγραφο της ταυτότητάς σας ή του διαβατηρίου
  • 1 αντίγραφο από το ενοικιαστήριο συμβόλαιό σας ή ένα λογαριασμό κοινής ωφέλειας ή κάποια άλλη απόδειξη διαμονής στην Ελλάδα
  • Αντίγραφο του τρέχοντος διπλώματός σας
  • 3 πρόσφατες φωτογραφίες σε μέγεθος διαβατηρίου
  • 1 ιατρικό πιστοποιητικό από παθολόγο με αποδεικτικό πληρωμής
  • 1 ιατρικό πιστοποιητικό από οφθαλμίατρο με αποδεικτικό πληρωμής
  • 1 αίτηση εκτύπωσης της άδειας οδήγησης

Βεβαιωθείτε ότι όλα τα έγγραφά σας είναι ενημερωμένα και έγκυρα πριν προχωρήσετε στη διαδικασία.

Μπορείτε να κάνετε τη διαδικασία ανανέωσης του διπλώματος και ηλεκτρονικά.

Κάντε έγκαιρη ανανέωση για να αποφύγετε κυρώσεις

Είναι πολύ σημαντικό να ανανεώσετε την άδεια οδήγησής σας πριν από τη λήξη της για να αποφύγετε τυχόν κυρώσεις και «τσουχτερά» πρόστιμα.

Εάν δεν ανανεώσετε την άδεια σας εγκαίρως, για παράδειγμα, εντός 30 ημερών από τη λήξη της, ενδέχεται να σας επιβληθεί πρόστιμο από 100 έως και 600 ευρώ ανάλογα με την κάθε περίπτωση.

Η οδήγηση με άδεια που έχει λήξει, θεωρείται πλέον σοβαρό αδίκημα και μπορεί να επιφέρει αυστηρότερες κυρώσεις, όπως αναστολή των δικαιωμάτων οδήγησης ή ακόμη και δικαστικές ενέργειες.

Πρόσθετες απαιτήσεις για ορισμένες κατηγορίες

Οι οδηγοί που ανήκουν σε συγκεκριμένες κατηγορίες ενδέχεται να έχουν πρόσθετες απαιτήσεις για την ανανέωση της άδειας οδήγησης.

Οι επαγγελματίες οδηγοί, όπως οι οδηγοί ταξί ή φορτηγών, ενδέχεται να χρειαστεί να προσκομίσουν πρόσθετα έγγραφα, όπως πιστοποιητικό επαγγελματικής επάρκειας.

Οι οδηγοί με ορισμένες ιατρικές παθήσεις ενδέχεται να χρειαστεί να υποβάλουν επικαιροποιημένα ιατρικά πιστοποιητικά που να επιβεβαιώνουν την ικανότητά τους να οδηγούν.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τυχόν πρόσθετες απαιτήσεις που ενδέχεται να ισχύουν για τη συγκεκριμένη κατηγορία σας.

Πόσο κοστίζει η ανανέωση του διπλώματος οδήγησης;

Το συνολικό κόστος για την ανανέωση του διπλώματος οδήγησης είναι στα 128 ευρώ:

  • 108€ θα χρειαστείτε για το ηλεκτρονικό παράβολο.
  • 20€ για τους γιατρούς (δηλαδή, 10 ευρώ για τον παθολόγο και 10 για τον οφθαλμίατρο).

Μπορείτε να βρείτε το ηλεκτρονικό παράβολο μέσα από τη σελίδα του gov.gr που αναφέραμε παραπάνω. Είναι ένα απαραίτητο βήμα για την ολοκλήρωση της ανανέωσης της άδειας.

Πλέον, πολλοί γιατροί ζητούν 20 ευρώ ο καθένας, οπότε το κόστος μπορεί να ανέβει και στα 148€ συνολικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ