Πώς ο Μαδούρο έχει καταστρέψει την οικονομία και την κοινωνία της Βενεζουέλας

AP Images

Ο πρώην νταλικέρης, πρώην κολλητός του Τσάβες και νυν δικτάτορας της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο διεκδίκησε το βράδυ της Κυριακής ακόμα μία εκλογική νίκη – που δεν του ανήκει.

Παρά το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις, αλλά και τα exit poll, έδιναν σαρωτική νίκη της αντιπολίτευσης, ο Μαδούρο – με τη βοήθεια μπράβων που έκλεβαν κάλπες, αλλά και αμέτρητων παρατυπιών – υποστηρίζει ότι κέρδισε το 51% των ψήφων για μία νέα θητεία στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Η κακή διοίκηση, η καταπίεση και η διαφθορά του παράνομου καθεστώτος, του οποίου ηγείται ο Νικολάς Μαδούρο έχει οδηγήσει τη χώρα σε δραματική οικονομική κατάσταση και την κοινωνία της Βενεζουέλας σε κατάρρευση.

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, η επιδείνωση στον τομέα της αγοράς εργασίας και της εκπαίδευσης είναι δραματική από το 2014.

Το 2020, ο ΟΗΕ εκτιμούσε ότι 7 εκατομμύρια Βενεζουελάνοι – το 25% του πληθυσμού – χρειάζονται άμεση ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ ένα εντυπωσιακό ποσοστό που αγγίζει το 96% ζει μέσα στη φτώχεια.

Το τρεχούμενο νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα σπανίζουν όλο και περισσότερο στη χώρα. Μόνο το 77% του πληθυσμού έχει πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό και τα τρία τέταρτα εξ αυτών βιώνουν συνεχείς διακοπές.

Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση όσον αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα. Το καθεστώς έχει επιβάλει συνεχή μπλακ άουτ, ενώ έχει υποβαθμιστεί σημαντικά το δίκτυο υπηρεσιών. Εννιά στους δέκα Βενεζουελάνους δεν έχουν αξιόπιστη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας. Πέραν του Καράκας, σε άλλες περιοχές τα φώτα παραμένουν σβηστά για ολόκληρες μέρες.

Η καταπίεση του καθεστώτος Μαδούρο, η διαφθορά και η κακοδιαχείριση έχουν οδηγήσει το 44% των ενηλίκων στην ανεργία. Ωστόσο, τα ποιοτικά στοιχεία είναι ακόμα χειρότερα. Το ποσοστό των ανθρώπων που εργάζονται σε νόμιμες δουλειές υποχώρησε από το 64% το 2015 στο 46% το 2020.

Οι περισσότεροι Βενεζουελάνοι δουλεύουν μαύρα και, φυσικά, δεν κερδίζουν αρκετά για να συντηρήσουν τις οικογένειές τους.

Επίσης, η μαύρη εργασία σημαίνει ότι οι πολίτες δεν έχουν στη συνέχεια πρόσβαση σε ασφάλιση και σε άλλες παροχές. Αυτό, φυσικά, επιβαρύνει και τα παιδιά.

Στα σχολεία της χώρας έχουν μειωθεί τα παιδιά που γράφονται κάθε χρόνο στο σχολείο μειώθηκαν μέσα σε μερικά χρόνια από τα 12,7 εκατομμύρια στα μόλις 11 εκατομμύρια.

Το 2020, στη Βενεζουέλα, μόνο το 60% των παιδιών πηγαίνουν στο σχολείο.

Όταν ρωτιούνται σχετικά, τα περισσότερα παιδιά απαντούν ότι δεν πηγαίνουν σχολείο, επειδή δεν έχουν φαγητό, νερό, ηλεκτρική ενέργεια ή μεταφορικό μέσο.

ΣΧΕΤΙΚΑ