Ανάλυση: Πώς ο Μασκ θα μπορούσε να επωφεληθεί από μια δεύτερη θητεία Τραμπ

NEWSROOM
Ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Έλον Μασκ
Ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Έλον Μασκ / φωτογραφία AP

Με μερικές κινήσεις του, ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να εξαφανίσει πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Έλον Μασκ.

Λίγο μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά του πρώην προέδρου, ο CEO της Tesla έκανε γνωστή την προτίμησή του για τις προεδρικές εκλογές του 2024.

Δεν ήταν μυστικό ότι ο Έλον Μασκ δεν είχε καλή σχέση με τον Τζό Μπάιντεν, οπότε κανείς δεν έπεσε από τα σύννεφα όταν ο εκκεντρικός επιχειρηματίας στήριξε δημόσια τον Τραμπ. Μάλιστα, η επιλογή του πρώην προέδρου να τοποθετήσει δίπλα του τον Τζέι Ντι Έβανς, έναν άνθρωπο με ισχυρές διασυνδέσεις στους μεγάλους της Silicon Valley, ισχυροποίησε τη στήριξη του Μασκ.

Αυτή την εβδομάδα, ο Μασκ δήλωσε στο X ότι έχει δημιουργήσει μια επιτροπή πολιτικής δράσης «που στηρίζει την αξιοκρατία και την ατομική ελευθερία», την οποία, όπως είπε, συνδέει πλέον με τους Ρεπουμπλικάνους. Αν ο Τραμπ γινόταν ξανά πρόεδρος θα μπορούσε να του ανταποδώσει τη χάρη και ο Μασκ έχει σίγουρα πολλά να κερδίσει.

Τα σχέδια του Τραμπ για μείωση των εταιρικών και προσωπικών φόρων είναι σίγουρα κάτι που βλέπει θετικά ο Μασκ. Ο CEO της Tesla θα είναι επίσης κερδισμένος με μια νέα διοίκηση που θα ελέγχει τους ομοσπονδιακούς κανονισμούς.

«Μπορείτε να θεωρήσετε τη στήριξη του Μασκ σαν μια επένδυση», δήλωσε στο Business Insider ο Μίχαελ Γκέρχαρντ, ειδικός σε θέματα διοικητικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας. «Ελπίζει ότι θα εξαλείψει κάθε κυβερνητική παρέμβαση στις επιχειρήσεις του». Ο Μασκ είναι ιδιοκτήτης έξι εταιρειών, όλες τους υπόκεινται σε κανονισμούς από διαφορετικές υπηρεσίες που ελέγχονται από την εκτελεστική εξουσία.

Ο Τραμπ μπορεί να απαλλάξει τις εταιρείες του Μασκ

Η Tesla, η SpaceX και η X βρίσκονται όλες υπό εξέταση από ομοσπονδιακές έρευνες και αγωγές, ενώ η Neuralink, υπόκειται σε αυστηρές ρυθμίσεις. Ένας πρόεδρος έχει τη δύναμη να αλλάξει τους κανονισμούς, να τερματίσει αυτές τις έρευνες και να απαλλάξει τις εταιρείες από ρυθμιστικούς ελέγχους.

Ο Τραμπ θα μπορούσε να διατάξει τις υπηρεσίες να σταματήσουν τις έρευνες ή να αποσύρουν αγωγές, όπως αυτή του υπουργείου Δικαιοσύνης κατά της SpaceX που κατηγορείται ότι αρνείται να προσλάβει πρόσφυγες για ορισμένες θέσεις εργασίας. Πολλοί αναλυτές αναφέρουν ότι ως πρόεδρος ο Τραμπ θα μπορούσε να απαλλάξει τόσο τις δικές του εταιρείες όσο και αυτές των υποστηρικτών του.

Που δεν μπορεί να επέμβει ο Τραμπ

Ορισμένοι ανεξάρτητοι οργανισμοί δεν επηρεάζονται από την εκτελεστική εξουσία. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς , η οποία έχει βάλει πολλές φορές στο στόχαστρο τον Μασκ και τις εταιρείες του, είναι μια από αυτές.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν μπορεί να απολύσει κανέναν από τους πέντε επίτροπους που εποπτεύουν την Ομοσπονδιακή Εκλογική Επιτροπή και όχι περισσότεροι από τρεις εξ αυτών δεν μπορούν να ανήκουν στο ίδιο πολιτικό κόμμα. Ωστόσο, το συντηρητικό νομικό κίνημα έχει μακροχρόνιο πόλεμο κατά των νόμων που παρέχουν ανεξαρτησία σε αυτές τις υπηρεσίες.

Αν ο Τραμπ είναι πρόεδρος και οι Ρεπουμπλικανοί ελέγχουν το Κογκρέσο, θα μπορούσαν να περάσουν νόμους που θα αυξήσουν την επιρροή του προέδρου σε αυτές τις υπηρεσίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ