Έρευνες δείχνουν ότι ο ναρκισσισμός δύσκολα αντιμετωπίζεται -Τι υποστηρίζει κλινική ψυχολόγος

NEWSROOM
Ναρκισσιμός
Ναρκισσισμός

Οι ναρκισιστές δύσκολα αλλάζουν, υποστηρίζει κλινική ψυχολόγος.
Το ίδιο δείχνουν και πάνω από 50 μελέτες που πραγματοποιήθηκαν για να εξετάσουν τον ναρκισσισμό.

Ο δρόμος προς την αλλαγή για κάποιον με ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας είναι πιο στενός από ό,τι θεωρούνταν παλαιότερα, σύμφωνα με μια νέα έκθεση που δημοσιεύτηκε στο Psychological Bulletin.

Οι ερευνητές ανέλυσαν 51 μελέτες με περισσότερους από 37.000 συμμετέχοντες για να δουν πώς μετατοπίστηκαν οι ναρκισσιστικές τάσεις κατά τη διάρκεια μιας ζωής. Διαπίστωσαν ότι σε μια πορεία δεκαετιών, ο ναρκισσισμός μειώθηκε, αλλά μόνο λίγο. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, οι ερευνητές είδαν μια μέτρια πτώση, σύμφωνα με το CNBC.

Η Δρ Ramani Durvasula, κλινική ψυχολόγος στο Λος Άντζελες που εστιάζει σε ναρκισσιστικούς και ανταγωνιστικούς τύπους προσωπικότητας, έχει αντιμετωπίσει περίπου 50 ναρκισσιστές και λέει ότι αυτά τα ευρήματα αντικατοπτρίζουν τις δικές της εμπειρίες.

Για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αισθάνθηκα  ηττοπαθής με το να κρατάω τη θέση ότι τα άτομα με ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας δεν αλλάζουν», λέει. «Αλλά ξέρω ότι αυτό δεν αλλάζει. Δεν πρόκειται να αλλάξει».

Συχνά, λέει, οι άνθρωποι παρηγορούνται στην ιδέα ότι ο καθένας θα μπορούσε να βελτιωθεί ανά πάσα στιγμή. Αλλά, στην πραγματικότητα, αυτή είναι μια ιδεαλιστική και δυνητικά επιβλαβής προοπτική.

 «Πρέπει να ξεφύγουμε από τις κινηματογραφικές μας συνήθειες», λέει. «Δεν είναι δίκαιο και είναι δύσκολο, αλλά είναι μια θεμελιώδης αλήθεια ότι δεν αλλάζουν», καταλήγει.

ΣΧΕΤΙΚΑ