Universal Music Group: Πτώση 28% για την μετοχή της μεγαλύτερης δισκογραφικής εταιρείας στον κόσμο

NEWSROOM
Taylor Swift
H Taylor Swift

Οι μετοχές της Universal Music Group NV σημείωσαν πτώση έως και 30%, τη μεγαλύτερη πτώση από την αρχική δημόσια προσφορά της εταιρείας, αφού η αύξηση των εσόδων από συνδρομές και streaming απογοήτευσε τους επενδυτές.

Η μεγαλύτερη δισκογραφική εταιρεία στον κόσμο, η οποία εκπροσωπεί καλλιτέχνες όπως η Taylor Swift και ο Drake, ανέφερε σε ανακοίνωσή της αργά την Τετάρτη ότι τα έσοδα από συνδρομές στην ηχογραφημένη μουσική αυξήθηκαν κατά 6,9% σε όρους σταθερού νομίσματος το δεύτερο τρίμηνο. Αυτό δεν ικανοποίησε τις εκτιμήσεις για αύξηση 11% σε έρευνα του Bloomberg μεταξύ αναλυτών.

Η μετοχή υποχώρησε κατά 28% στα 20,36 ευρώ στις 9:47 π.μ. στη διαπραγμάτευση στο Άμστερνταμ την Πέμπτη, αφού νωρίτερα είχε υποχωρήσει στο χαμηλό των 20 ευρώ.

Mειώθηκαν τα έσοδα από streaming

Τα έσοδα από streaming, τα οποία εξαρτώνται από τη διαφημιστική αγορά, μειώθηκαν λόγω «επιβράδυνσης της ανάπτυξης σε βασικούς συνεργάτες πλατφόρμας που βασίζεται στη διαφήμιση, καθώς και ελλείψεων σε ορισμένες πλατφόρμες που σχετίζονται με το χρονοδιάγραμμα των ανανεώσεων των συμφωνιών», ανέφερε η εταιρεία μετά το κλείσιμο της αγοράς την Τετάρτη.

Η Universal Music πιέζει ώστε οι πλατφόρμες να αποζημιώνουν δίκαια τους καλλιτέχνες και έχει ταχθεί υπέρ ενός νέου μοντέλου δικαιωμάτων streaming. Η εταιρεία άρχισε να αποσύρει τη μουσική της από το TikTok που ανήκει στην ByteDance Ltd. τον Φεβρουάριο, μετά την αποτυχία των συνομιλιών για την παράταση μιας συμφωνίας αδειοδότησης.

Τον Μάιο, κατέληξε σε συμφωνία με το TikTok που περιελάμβανε καλύτερες αμοιβές για τους συνθέτες και τους καλλιτέχνες, νέες συμφωνίες προώθησης και προστασία από τη μουσική που δημιουργείται από τεχνητή νοημοσύνη.

Νωρίτερα φέτος, ξεκίνησε μια αναδιοργάνωση με στόχο την αποταμίευση 250 εκατ. ευρώ σε ετήσια εξοικονόμηση μέχρι το 2026, μεταξύ άλλων μέσω περικοπών θέσεων εργασίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ