Marvel: Πώς έχτισε μια αυτοκρατορία δισεκατομμυρίων δολαρίων -Από τον Iron Man στους Avengers

Πώς η Marvel έχτισε μια αυτοκρατορία δισεκατομμυρίων δολαρίων/Shutterstock

Τα στούντιο της Marvel άλλαξαν για πάντα το το είδος των ταινιών με υπερήρωες και στην πορεία έγιναν ένα franchise δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, δεν ήταν πάντα έτσι, δεδομένου ότι το 1996 βυθίστηκε στην οικονομική καταστροφή, υποβάλλοντας αίτηση για πτώχευση στο κεφάλαιο 11, σύμφωνα με το The Richest.

Την τελευταία μιάμιση δεκαετία, τα στούντιο της marvel μετατράπηκαν από έναν μαχόμενο εκδότη κόμικς σε μια δύναμη στο Χόλιγουντ – με το διασυνδεδεμένο σύμπαν των ταινιών που εκτείνεται τώρα σε 15 χρόνια και 32 ταινίες να έχουν κερδίσει πάνω από 29 δισεκατομμύρια δολάρια στο box office.

Από το ταπεινό ξεκίνημά του με τον Iron Man μέχρι το κολοσσιαίο κρεσέντο των Avengers: το Endgame και τη συνεχιζόμενη προσπάθειά τους να εξερευνήσουν νέα σύνορα, η Marvel Studios έχει δείξει στην κινηματογραφική βιομηχανία πώς να δημιουργεί επιτυχημένα franchise μέσω της προθυμίας τους να αναλάβουν επιχειρηματικά ρίσκα και τη δέσμευσή τους για ποιοτική παραγωγή ταινιών.

Oι Russo Brothers

Οι Russo Brothers βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε προκαταρκτικές συζητήσεις με τα Marvel Studios σχετικά με την πιθανή επιστροφή τους για να σκηνοθετήσουν τις επόμενες δύο ταινίες Avengers. Αυτή η πιθανή πρόσληψη έρχεται μετά την εκτεταμένη αναζήτηση του στούντιο για σκηνοθέτες που θα επιβλέπουν την πέμπτη και την έκτη ταινία Avengers.  Ενώ οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στα αρχικά τους στάδια, η προοπτική της επιστροφής των Russo's έχει ήδη πυροδοτήσει ένθερμη προσμονή μεταξύ των θαυμαστών.

Αυτή η εξέλιξη σηματοδοτεί επίσης μια επιστροφή στις ρίζες τους για τους αδερφούς Ρούσο, οι οποίοι μεταπήδησαν από τις τηλεοπτικές κωμωδίες  σε μεγάλες ταινίες υπερπαραγωγής πριν από μια δεκαετία με το Captain America: The Winter Soldier. Με τα χρόνια, σκηνοθέτησαν τέσσερις από τις πιο επιτυχημένες και αναγνωρισμένες ταινίες της Marvel, συμπεριλαμβανομένων των Captain America: Civil War, Avengers: Infinity War και Avengers: Endgame.

Αυτές οι ταινίες συγκέντρωσαν συνολικά έσοδα 6,681 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με το Endgame μόνο να κερδίζει 2,79 δισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας την τη δεύτερη ταινία με τις περισσότερες εισπράξεις όλων των εποχών.

Μετά την επιτυχημένη πορεία τους, οι Russo Brothers έχουν καθιερωθεί ως εκ των κορυφαίων στο Χόλιγουντ. Έχουν δημιουργήσει αξιοσημείωτα έργα, όπως το βραβευμένο με Όσκαρ Everything Everywhere All at Once και έργα υψηλού προϋπολογισμού όπως το Citadel της Amazon και οι ταινίες Extraction του Netflix.

Φωτογραφία/Shutterstock
Φωτογραφία/Shutterstock

 Επέκταση του Σύμπαντος

Από τον Σούπερμαν του Κρίστοπερ Ριβ το 1978, που απέφερε πάνω από 300 εκατομμύρια δολάρια, μέχρι τον Μπάτμαν του Τιμ Μπάρτον το 1989, που απέσπασε 411 εκατομμύρια δολάρια στο box office, οι ταινίες με υπερήρωες είχαν πάντα φανατικούς θαυμαστές.

Ωστόσο, η καινοτόμος προσέγγιση της Marvel άλλαξε το παιχνίδι και επανεφηύρε τον τρόπο με τον οποίο λέγονταν ιστορίες υπερήρωων στην μεγάλη οθόνη. Ένας από τους βασικούς τρόπους με τους οποίους η Marvel άλλαξε το παιχνίδι ήταν δημιουργώντας ένα κοινό κινηματογραφικό σύμπαν για τους χαρακτήρες τους, γνωστό ως Marvel Cinematic Universe.

Αυτός ο αλληλένδετος κόσμος επέτρεψε σε χαρακτήρες από διαφορετικές ταινίες να διασταυρωθούν και να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους. Το στούντιο είχε ένα απλό σχέδιο από την αρχή. Να κυκλοφορούν ταινίες σε φάσεις, καθεμία από τις οποίες σηματοδοτεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στην ιστορία. Οι τρεις πρώτες φάσεις ονομάστηκαν The Infinity Saga και αποκόμισαν τεράστια κέρδη.

Η Φάση Πρώτη περιλάμβανε έξι ταινίες και παρήχθη με προϋπολογισμό 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, αποφέροντας τεράστια κέρδη στο box office (υπολογίζονται στα 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια). Ακολούθησε η δεύτερη φάση, με την παρουσίαση των Guardians of the Galaxy και Antman του James Gunn. Οι ταινίες απέσπασαν 5,2 δισεκατομμύρια δολάρια στο box office με  προϋπολογισμό παραγωγής 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ωστόσο, ήταν στην τρίτη φάση που οι αριθμοί απογείωσαν την Marvel .Η Τρίτη Φάση υπερδιπλασίασε τους αριθμούς της Φάσης Δεύτερης, με έξι από τις έντεκα ταινίες της να βγάζουν πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια στο παγκόσμιο box office.

 Φωτογραφία/Shutterstock

Φωτογραφία/Shutterstock


Η τρίτη φάση κέρδισε 13 δισεκατομμύρια δολάρια με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το μέλλον των Marvel Studios

Το Marvel Studio δεν επαναπαύτηκε στις δάφνες του και δημιούργησε αμέσως μια νέα ιστορία για να δημιουργήσει τη βάση για ένα νέο έπος με τίτλο The Multiverse Saga.

Το νέο έπος έφερε σε πλήρη εξέλιξη τη Φάση Τέταρτη και μάλιστα διακλάδωσε ορισμένες από τις ιστορίες τους σε τηλεοπτικές εκπομπές. Το Multiverse Saga έχει προγραμματιστεί να έχει τρεις φάσεις, με την πρώτη φάση να βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Μόνο δύο ταινίες και δύο τηλεοπτικές εκπομπές έχουν ολοκληρωθεί στην πρώτη φάση του The Multiverse Saga, η οποία έχει εισπράξει 1,32 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα Marvel Studios βρίσκονται σε καλή θέση για να συνεχίσουν την κυριαρχία τους τα επόμενα χρόνια.

Το στούντιο έχει μια βαθιά δεξαμενή χαρακτήρων, μια ταλαντούχα ομάδα κινηματογραφιστών και μια ισχυρή σχέση με τη μητρική του εταιρεία, τη Disney.

ΣΧΕΤΙΚΑ