Πώς γιόρτασε τα 70α γενέθλιά της η Άγκελα Μέρκελ -Με τι ασχολείται μετά την απόσυρση από την πολιτική

AP Images

Στο αποκορύφωμα της καριέρας της, η Άγκελα Μέρκελ θεωρούνταν η ισχυρότερη γυναίκα του πλανήτη και ο ξεκάθαρος ηγέτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όμως, χθες η Άγκελα Μέρκελ έγινε 70 ετών και δεν υπήρχαν αξιωματούχοι να της ευχηθούν για τα γενέθλιά της και για να αποτίσουν φόρο τιμής στην παρακαταθήκη της. Αντιθέτως, η πανίσχυρη πρώην Καγκελάριος αποφάσισε να γιορτάσει «ιδιωτικά», σύμφωνα με εκπρόσωπο Τύπου του γραφείου της.

Ένας πιο επίσημος εορτασμός θα γίνει στις 25 Σεπτεμβρίου, όχι όμως στα κεντρικά του κόμματός της, των Χριστιανοδημοκρατών, αλλά στον περιβάλλοντα χώρο της Ακαδημίας Επιστημών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Βερολίνου, με ομιλίες πολιτικών συμμάχων, αλλά και διάλεξη ιστορικού για την «Αναγέννηση».

Το θέμα της ομιλίας ίσως δίνει έμφαση και στην πορεία της πρώην Καγκελάριου, μίας πολιτικού που διέρρηξε απότομα τις σχέσεις της με την πολιτική, με τρόπο που ελάχιστοι έχουν καταφέρει.

Όταν η Μέρκελ ανακοίνωσε τον Οκτώβριο του 2018 ότι θα αποσυρθεί από την πολιτική στο τέλος της τέταρτης θητείας της, το Φθινόπωρο του 2021, η φημολογία για το επόμενο βήμα της έδινε και έπαιρνε, με πολλούς να πιστεύουν ότι θα είναι η επόμενη Γενική Γραμματέας του ΟΗΕ. Κάποιοι άλλοι πίστευαν ότι θα ακολουθήσει τα βήματα του προκατόχου της, Γκέρχαρντ Σρέντερ, και θα κάνει καριέρα στον ιδιωτικό τομέα και, συγκεκριμένα, στο lobbying.

Tην κέρδισε η τέχνη

Όμως, η Άγκελα Μέρκελ διέψευσε τους πάντες και αποσύρθηκε στο χώρο των τεχνών. Άλλωστε, η μόνη συνέντευξη που έχει δώσει από τότε που αποχώρησε από την πολιτική ήταν τον Ιούνιο του 2022 και δεν είχε καμία σχέση με την πολιτική. Δόθηκε σε συγγραφέα, που έχει στείλει στο Spiegel, σχετικά με τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Στη συνέντευξη, η Μέρκελ αποκάλυψε ότι πέρασε τους πρώτους μήνες της συνταξιοδότησής της βυθισμένη σε έργα του Σαίξπηρ και άλλων συγγραφέων και δήλωσε απογοητευμένη θέλοντας να στοχαστεί περισσότερο τις αποφάσεις της για το ρόλο της Γερμανίας στη ρωσική εισβολή, την ενεργειακή κρίση και τη μετανάστευση.

Τον περασμένο Μάιο έκανε μία ομιλία στο ίδρυμα Αντενάουερ – όχι προς τιμήν κάποιου πολιτικού, αλλά του ηθοποιού, Ulrich Matthes, που είναι παλιός της φίλος.

Η μόνη πολιτική της ομιλία ήταν τον ίδιο μήνα και αφορούσε στην απόσυρση από την πολιτική ενός πρώην συμμάχου της από το κόμμα των Πρασίνων, Γιούργκεν Τρίττιν.

Όπως όλα δείχνουν, οι διαφορετικές απόψεις και τα ερωτήματα σχετικά με κάποιες αποφάσεις της θα έρθουν στον προσκήνιο πιθανότατα τον επόμενο Νοέμβριο όταν θα παρουσιαστεί η πολιτική της βιογραφία από το 195 έως το 2021 που έγραψε σε συνεργασία με πρώην σύμβουλό της για πολλά χρόνια και προσωπάρχη της, τον Μπίτε Μπάουμαν.

ΣΧΕΤΙΚΑ