Αμερικανικές εκλογές: «Δειλά», αλλά αποφασιστικά, η Κάμαλα Χάρις βρίσκεται απέναντι στον Τραμπ

Η ομιλία της Καμάλα Χάρις στο συνέδριο των Δημοκρατικών / AP Images

Η Καμάλα Χάρις αυτή τη στιγμή καταγράφει καλύτερη απόδοση έναντι του Τραμπ σε σχέση με τον Τζο Μπάιντεν.

Στους κινδύνους από ενδεχόμενη επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο επικεντρώθηκε η Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, αποφεύγοντας να αναφερθεί στις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τη νέα υποψηφιότητά του Τζο Μπάιντεν, σε μία προσπάθεια να πείσει τους μαύρους ψηφοφόρους να στηρίξουν ξανά τους Δημοκρατικούς.

«Βρισκόμαστε εν όψει των κρισιμότερων εκλογών της γενιάς μας», είπε η Χάρις μιλώντας σε φεστιβάλ στη Νέα Ορλεάνη, ισχυριζόμενη ότι ο ίδιος ο Τραμπ είχε δηλώσει «ανοιχτά» την πρόθεσή του να γίνει δικτάτορας από την 1η μέρα”.

Η Κάμαλα Χάρις έκανε μία στάση στο πολιτιστικό φεστιβάλ μαύρης μουσικής σε μία στιγμή που η εκστρατεία του Μπάιντεν προσπαθεί να ξαναφέρει στις κάλπες τους ψηφοφόρους, που της χάρισαν τη νίκη το 2020.

Η Κάμαλα Χάρις προσπαθεί να επεναφέρει στο στρατόπεδο του Μπάιντεν τους μαύρους ψηφοφόρους

Σύμφωνα με το exit poll του CNN, o Μπάιντεν κέρδισε σε ποσοστό 87% την ψήφο τν μαύρων το 2020 σε αντίθεση με τον Τραμπ που κατάφερε να πάρει μόλις το 12%. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών φαίνεται να αυξάνει την απήχησή στους μαύρους ψηφοφόρους, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι πλέον αγγίζει το 20%, ποσοστό που αν συνεχιστεί θα μπορούσε να τον βοηθήσει σημαντικά να κατακτήσει τη νίκη τον επόμενο Νοέμβριο.

Η Κάμαλα Χάρις, λοπόν, προσπαθεί να επεναφέρει στο στρατόπεδο του Μπάιντεν τους μαύρους ψηφοφόρους, καθώς υπάρχουν έντονες ανησυχίες για υψηλή αποχή.

Όμως, αυτό που κάνει αίσθηση τις τελευταίες ημέρες είναι η πολύ προσεκτική της προσπάθεια να επιτίθεται στον αντίπαλο του Μπάιντεν, χωρίς ωστόσο να παρουσιάζεται η ίδια ότι αμφισβητεί έστω και στο ελάχιστο την υποψηφιότητά του Αμερικανού Προέδρου.

Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος παλεύει να αποκρούσει τις ανησυχίες σχετικά με τη νοητική κατάσταση του Τζο Μπάιντεν και τη βιωσιμότητα της υποψηφιότητάς του, μετά την πολύ κακή του επίδοση στο debate του CNN πριν από μερικές ημέρες.

Ήδη κάποιοι Δημοκρατικοί καλούν ανοιχτά τον Τζο Μπάιντεν να σκεφτεί σοβαρά το πολιτικό μέλλον, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που του ζητούν να παραιτηθεί από την προεκλογική εκστρατεία ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μίας καταστροφικής δεύτερης θητείας του Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο.

Φυσικά, οι περισσότεροι θεωρούν την Κάμαλα Χάρις ως τη φυσική αντικαταστάτρια του Μπάιντεν σε περίπτωση που αποσσυρθεί, καθώς διαθέτει ήδη την ψήφο των εκλεκτόρων, ενώ το όνομά της βρίσκεται στην προεκλογική εκστρατεία, η οποία θα μπορούσε να συνεχιστεί κανονικά, χωρίς για παράδειγμα να χρειαστεί να αναζητηθούν νέες δωρεές για την εκστρατεία.

Ενθαρρυντικές για την ίδια είναι και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις. Συγκεκριμένα, δημοσκόπηση του CNN έδειξε ότι βρίσκεται μόλις δύο μονάδες πίσω από τον Τραμπ έχοντασ καλύψει σημαντικό έδαφος σε σύγκριση με πριν από μερικούς μήνες.

Ταυτόχρονα, αυτή τη στιγμή καταγράφει καλύτερη απόδοση έναντι του Τραμπ σε σχέση με τον Τζο Μπάιντεν. Την άποψη αυτή δε συμμερίζονται οι Ρεπουμπλικανοί, που θεωρούν ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να την καρδίσει ευκολότερα.

Πάντως, η ίδια παρότι έχει σηκώσει τους τόνους της προεκλογικής εκστρατείας υπερασπίζεται διαρκώς τον Τζο Μπάιντεν και τη νοητική του κατάσταση, ενώ η Κάμαλα Χάρις και το προσωπικό της διαψεύδουν σε κάθε περίπτωση οποιαδήποτε αλλαγή στάσης, τονίζοντας ότι η Αντιπρόεδρος παραμένει πιστή στο πλευρό του Προέδρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ