Το Fox λανσάρει δωρεάν στη Βρετανία ανταγωνιστική πλατφόρμα του Netflix

Tubi / Φωτογραφία shutterstock

Η Fox Corporation του μεγιστάνα των ΜΜΕ, Ρούμπερτ Μέρντοχ, ετοιμάζεται να κάνει την είσοδό της στην εξαιρετικά ανταγωνιστική βρετανική αγορά των δωρεάν πλατφορμών streaming, που υποστηρίζονται οικονομικά από διαφημίσεις.

Το Tubi πάει στη Βρετανία για να ανταγωνιστεί το Netflix, το Disney+, το ITVX, την πλατφόρμα streaming του Channel 4, αλλά και το iPlayer του BBC.

Η πλατφόρμα κερδίζει όλο και μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου, σύμφωνα με το δίκτυο Fox, που ανήκει στην ίδια εταιρεία, διαθέτει ήδη 80 εκατομμύρια συνδρομητές.

Στη Μεγάλη Βρετανία, το Tubi ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει στο κοινό περισσότερες από 20.000 ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, συμπεριλαμβανομένου περιεχομένου από τους κολοσσούς της ψυχαγωγίας, Disney, Lionsgate, NBCUniversal και Sony Pictures Entertainment.

Στην πλατφόρμα θα περιλαμβάνεται επίσης μία επιλογή Βρετανικού, Ινδικού και Νιγηριανού περιεχομένου.

Επίσης, οι Βρετανοί συνδρομητές θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν το περιεχόμενό του, μέσω της ιστοσελίδας της Tubi, μέσω εφαρμογής για έξυπνα κινητά, αλλά και σε έξυπνες τηλεοράσεις.

Η Fox Corporation αγόρασε το Tubi το 2020 για 440 εκατομμύρια δολάρια, καθώς ο αμερικανικός κολοσσός των μέσων ενημέρωσης αναζητούσε τρόπους να προσεγγίσει το νεανικό κοινό.

Τα τελευταία χρόνια, οι μεγάλες εταιρείες streaming, όπως το Netflix, το Amazon Prime Video και το Disney+ λεχουν βγάλει στην αγορά υπηρεσίες με διαφημίσεις, ενώ έχουν προχωρήσει και σε αυξήσεις της συνδρομής για να βλετιώσουν τα αποτελέσματά τους.

Οι κινήσεις αυτές έγιναν, καθώς οι εταιρείες αντιμετώπισαν έντονες πιέσεις να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα ώστε να βελτιώσουν και να ενισχύσουν το περιεχόμενό τους για να προσελκύσουν περισσότερους συνδρομητές σε μία εξαιρετικά ανταγωνιστική αγορά.

Ειδικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν παράτολμη την κίνηση της Fox να λανσάρει το Tubi στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς, όπως λένε, το περιβάλλον των media εκεί είναι εντελώς διαφορετικό από της Αμερικής.

Όπως τονίζουν, μία υπηρεσία με «ελάχιστο ή καθόλου πρωτότυπο περιεχόμενο» θα δυσκολευτεί να προσελκύσει συνδρομητές στη Βρετανία κια να εισέλθει στην αγορά των δωρεάν βίντεο.

Τον περασμένο Μάρτιο, το τηλεοπτικό δίκτυο, Talk TV, του Ρούμπερτ Μέρντοχ σταμάτησε να μεταδίδεται στις τηλεοράσεις της Βρετανία και μπορεί κανείς να το παρακολουθήσει μόνο διαδικτυακά.

Το κανάλι είχε βγει το 2022, ωστόσο δεν κατάφερε να αποκτήσει μεγάλο κοινό, παρά τις φιλοδοξίες του ιδιοκτήτη του και μεγιστάνα των ΜΜΕ να σπάσει το καθεστώς των ενημερωτικών καναλιών με ένα δίκτυο με άποψη...

Βέβαια, ο Μέρντοχ είναι αυτός που άλλαξε τη βρετανική τηλεόραση το 1984 όταν έβγαλε στον αέρα το εξαιρετικά επιτυχημένο, Sky. Πολλοί θεώρησαν το Talk TV μία προσπάθεια να επαναλάβει εκείνη την επιτυχία, κάτι που δε συνέβη.

ΣΧΕΤΙΚΑ