Πώς να αποφύγετε τις απάτες ενώ αναζητάτε εργασία στο διαδίκτυο

Φωτογραφία αρχειου shutterstock

Η εύρεση εργασίας έχει γίνει πιο δύσκολη, ακόμη κι αν η αγορά μπορεί να φαίνεται εύρωστη - και είναι μια κατάσταση που οι απατεώνες είναι πρόθυμοι να εκμεταλλευτούν.

Είναι ένα αρκετά μεγάλο ζήτημα το γεγονός ότι ομοσπονδιακές υπηρεσίες όπως το FBI  έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις σχετικά με απάτες για εργασία.

Απατεώνες επικοινωνούν μαζί σας χωρίς προτροπή — μεταξύ άλλων σε πλατφόρμες εργασίας όπως το Indeed και το LinkedIn ή ακόμα και μέσω μηνυμάτων WhatsApp — για να σας δελεάσουν με μια ευκαιρία εργασίας για την οποία δεν έχετε κάνει αίτηση, σημειώνει το CNBC.
 

Στη συνέχεια, μπορεί να σας ζητήσουν να τους στείλετε χρήματα ή προσωπικές πληροφορίες, σύμφωνα με την Amanda Augustine, ειδικό σταδιοδρομίας στο TopResume. Ή μπορεί να ισχυριστούν ότι πρέπει πρώτα να ολοκληρώσετε το εκπαιδευτικό τους πρόγραμμα ή τις υπηρεσίες καθοδήγησης για να είστε επιλέξιμοι για το άνοιγμα της θέσης τους σε μια επιθετική προσπάθεια να σας πουλήσουν τα προϊόντα τους, λέει.

Ενώ οι πραγματικοί υπεύθυνοι προσλήψεων συχνά προσεγγίζουν ψυχρά τους πιθανούς υποψήφιους, υπάρχει μια βασική διαφορά μεταξύ αυτών και των εργαζομένων. «Είναι ειλικρινείς μαζί σας», δηλώνει η ειδικός καριέρας και ηγεσίας Phoebe Gavin.

Ακολουθούν τρόποι για να εντοπίσετε και να προστατεύσετε τον εαυτό σας από μια απάτη κατά την αναζήτηση εργασίας.

 Φώτο: Shutterstock

Φώτο: Shutterstock

Να είστε δύσπιστοι αν η δουλειά φαίνεται τέλεια

Εάν μια αγγελία εργασίας «φαίνεται πολύ καλή για να είναι αληθινή», μάλλον δεν είναι, λέει η Augustine.

Αυτό περιλαμβάνει δουλειές που υπόσχονται να σας βγάλουν πολλά χρήματα γρήγορα. Σε αυτές τις περιπτώσεις «γρήγορου πλουτισμού», τρέξτε μακριά, προειδοποιεί η Augustine.

Να είστε επιφυλακτικοί εάν μια εταιρεία σπεύδει να σας προσφέρει μια θέση χωρίς να περάσετε από την τυπική διαδικασία ελέγχου. Μια νόμιμη διαδικασία θα πρέπει να απαιτεί τουλάχιστον μία συνέντευξη, ακόμα κι αν είναι μόνο μέσω τηλεφώνου, επισημαίνει.

Ωστόσο, μια συνέντευξη δεν εγγυάται και την αλήθεια. Οι απατεώνες πραγματοποιούν μερικές φορές ψεύτικες συνεντεύξεις χρησιμοποιώντας συνομιλία κειμένου και μηνύματα βίντεο για να λάβουν τα προσωπικά σας στοιχεία, σύμφωνα με το ZipRecruiter.

Το LinkedIn απέκλεισε περισσότερους από 63 εκατομμύρια ψεύτικους λογαριασμούς κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Η πλατφόρμα αφαίρεσε επίσης περισσότερα από 108 εκατομμύρια κομμάτια ανεπιθύμητου περιεχομένου και απάτης κατά την ίδια περίοδο.

Ανύπαρκτες περιγραφές θέσεων εργασίας

Μερικές φορές ένας «μεταμφιεσμένος» απατεώνας θα επιμείνει ότι δεν μπορεί να δώσει λεπτομέρειες επειδή μια αγγελία εργασίας είναι εμπιστευτική. Αλλά γενικά, εάν μια εταιρεία δεν μπορεί να περιγράψει την θέση εργασίας, αυτό είναι μια μεγάλη «κόκκινη σημαία», τονίζει η Augustine.

 Για τις θέσεις εργασίας που δεν έχουν κανένα λόγο να μένουν κρυφές, μια επίσημη περιγραφή θέσης εργασίας θα πρέπει να παραδοθεί κατόπιν αιτήματος, εξηγεί η Augustine. Θα πρέπει επίσης να προσέχετε τις περιγραφές θέσεων εργασίας που είναι «πραγματικά ασαφείς» και αποτυγχάνουν να προσφέρουν αρκετές πληροφορίες σχετικά με τον τίτλο εργασίας, την τοποθεσία, τις βασικές ευθύνες και τα προσόντα.

Μια περιγραφή εργασίας γεμάτη τυπογραφικά λάθη μπορεί επίσης να υποδηλώνει απάτη. Ωστόσο, λόγω των νέων εργαλείων που υποστηρίζονται από τεχνητή νοημοσύνη, όπως το ChatGPT, που μπορούν να διορθώσουν γραμματικά ζητήματα στο κείμενο, η Augustine λέει ότι αυτή η ένδειξη γίνεται λιγότερο εμφανής.

Ελέγξτε το διαδικτυακό αποτύπωμα της εταιρείας

Θα πρέπει να μπορείτε να εντοπίσετε την ψηφιακή παρουσία μιας εταιρείας, σημειώνει η Augustine. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα προφίλ LinkedIn, ιστότοπος ή σελίδα μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

«Ακόμα και το παγωτατζίδικο της μαμάς σου έχει σελίδα στο Facebook αυτές τις μέρες», λέει. «Εάν δεν υπάρχει απολύτως κανένα ψηφιακό ίχνος για αυτήν την εταιρεία  θα πρέπει να  ανησυχήσετε».

Ζητήστε από έναν υποψήφιο εργοδότη να σας κατευθύνει στον ιστότοπό του - όπου μπορείτε επίσης να δείτε αν έχει αναρτηθεί η λίστα θέσεων εργασίας - και ελέγξτε ξανά τυχόν συνδέσμους που λαμβάνετε για να βεβαιωθείτε ότι δεν οδηγούν σε ιστότοπο ηλεκτρονικού ψαρέματος.

Επίσης, προσέξτε τις επικοινωνίες από διευθύνσεις email με ορθογραφικά λάθη ή «πλαστογραφημένα» ονόματα εταιρειών που είναι παρόμοια αλλά ελαφρώς διαφορετικά από το πραγματικό όνομα της επιχείρησης, σύμφωνα με τις οδηγίες του Indeed για μια ασφαλή αναζήτηση εργασίας.
 

Εάν εξακολουθείτε να μην είστε βέβαιοι εάν μια εταιρεία είναι νόμιμη, η Augustine προτείνει να αναζητήσετε το όνομα της εταιρείας μαζί με τη λέξη «απάτη» στο Google. Αυτή η αναζήτηση μπορεί να εμφανίσει ιστορικό ανέντιμων δραστηριοτήτων, εάν πρόκειται για παράνομη επιχείρηση που έχει «χτυπήσει» στο παρελθόν.

ΣΧΕΤΙΚΑ