Στοά Αρσακείου: Ανακτά παλμό και μεταμορφώνεται σε κόμβο γαστρονομίας, πολιτισμού και εμπορίου

EUROKINISSI/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Η Στοά Αρσακείου, ένα κτίριο με παράδοση σχεδόν 200 ετών, στη συμβολή των οδών Πεσμαζόγλου και Σταδίου και πρόσοψη επί τεσσάρων οδών – Σταδίου, Πεσμαζόγλου, Αρσάκη και Πανεπιστημίου – που εδώ και χρόνια παρέμενε κλειστή, μεταμορφώνεται σε έναν δυναμικό κόμβο ενδιαφέροντος.

Το τρίπτυχο του εγχειρήματος βασίζεται στην γαστρονομία, τον πολιτισμό και την λιανική αγορά ένδυσης.

Το έργο της «αναγέννησης» επιμελείται η Legendary Food

Η Legendary Food μετά τη διενέργεια διαγωνισμού έχει αναλάβει την ανάπλαση χώρων της Στοάς Αρσακείου και τη χρήση για 35 χρόνια, υλοποιώντας μια πολύ σημαντική και απαιτητική επένδυση, με δεδομένη τη φυσιογνωμία και ιστορικότητα του εμβληματικού κτιρίου. Συγκεκριμένα, η εταιρεία εκμίσθωσε 12.000 τετραγωνικά μέτρα από τα συνολικά 25.000 τετραγωνικά μέτρα όλου του κτιρίου. Στο ιστορικό κτίριο στεγάζονται ανεξάρτητα από τους χώρους που μίσθωσε η εταιρία, στο β’ όροφο το Συμβούλιο της Επικρατείας και στο υπόγειο το Θέατρο Τέχνης.

Σκοπός της επένδυσης της Legendary Food είναι η υλοποίηση ενός νέου και δραστήριου «τοπόσημου» στο κέντρο της Αθήνας στα πρότυπα αντίστοιχων εγχειρημάτων σε μητροπόλεις του κόσμου, με γνωρίσματα εμπορικού αλλά και ταυτόχρονα πολιτιστικού, επιμορφωτικού και γευσιγνωστικού χαρακτήρα, που θα αναδεικνύει διαχρονικά την ελληνική και μεσογειακή διατροφή και τον γαστρονομικό πολιτισμό της Ελλάδας.

Τι θα περιλαμβάνει η «νέα» Στοά Αρσακείου

Βασικό χαρακτηριστικό της νέας φιλοσοφίας για τα ελληνικά δεδομένα θα είναι η δημιουργική και ατμοσφαιρική «συνεστίαση» των επισκεπτών, στο πνεύμα του μοντέλου των «food halls» του εξωτερικού. Μέσα από μια ειδικά σχεδιασμένη ροή δράσεων και οργάνωσης των κοινόχρηστων χώρων οι επισκέπτες θα μπορούν για πρώτη φορά να επιλέγουν από διαφορετικά σημεία εστίασης και να τα απολαμβάνουν στο ίδιο τραπέζι, πάντα με την σφραγίδα της μεσογειακής διατροφής.

  «Europa Experience»

«Europa Experience»

Τον πολυσυλλεκτικό χαρακτήρα της αναβίωσης της Στοάς Αρσακείου, η οποία έρχεται να προστεθεί στο γενικότερο κύμα ανάπλασης του κέντρου της Αθήνας, επιβεβαιώνει και η λειτουργία του «Europa Experience» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά τα καταστήματα με πρόσοψη στη Σταδίου, θα λειτουργήσουν 4 καταστήματα ένδυσης με επιλεγμένα brands, ενισχύοντας περεταίρω τη ροή επισκεψιμότητας σε ένα καίριο τμήμα μεταξύ της πλατείας Συντάγματος και πλατείας Ομονοίας.

Όσον αφορά στο Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν», θα συνεχίσει τη λειτουργία του, ενώ έχει προβλεφθεί επένδυση της Legendary Food για την αναμόρφωση της εισόδου.

Η συνολική επένδυση θα φτάσει τα 15 εκατ. ευρώ, εκτός των επενδύσεων που θα πραγματοποιηθούν από τους μισθωτές. Μετά την αποπεράτωση των εργασιών, η επισκεψιμότητα στη Στοά θα φτάνει τα 7.000 έως 8.000 άτομα την ημέρα. Κατά τη διάρκεια λειτουργίας του έργου αναμένεται να δημιουργηθούν 500 θέσεις εργασίας.

Η ομάδα πίσω από το εγχείρημα

Συνιδρυτής και CEO της Legendary Food είναι ο Πάνος Τριαντάφυλλόπουλος, με σημαντική προϋπηρεσία στον τραπεζικό κλάδο, πάνω στην αρχική ιδέα του οποίου δημιουργήθηκε το project.

Μέλη της διοικητικής ομάδας ο Ντίνος Παπαδημητρίου, στέλεχος με μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση σύνθετων έργων με πολλαπλές χρήσεις σε εταιρίες όπως η Cushman & Wakefield και η CBRE, και ο Δημήτρης Ράμφος με πολυετή προϋπηρεσία στον Σκλαβενίτη και μεγάλη γνώση στον τομέα των τροφίμων.

Επιπρόσθετα, στο όραμα πίστεψαν και στηρίζουν από την πρώτη στιγμή ως βασικός μέτοχος, η οικογένεια Οικονόμουκαθώς επίσης και ο Πίτερ Οικονομίδης, με μεγάλη εμπειρία στο χώρο του marketing και του branding, αλλά και ο Βαγγέλης Κοτζιάς, με αξιοσημείωτη επαγγελματική εμπειρία στον τραπεζικό κλάδο.

Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Legendary Food, Πάνο Τριανταφυλλόπουλο: «Όλα ξεκινούν από τη βαθιά και ακράδαντη πίστη μας στο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των ελληνικών προϊόντων τροφίμων και της ελληνικής γαστρονομίας. Πιστεύουμε ότι τα προϊόντα των Ελλήνων παραγωγών χαρακτηρίζονται από ασυναγώνιστη ποικιλία και ποιότητα, ενώ απαντούν “εκ φύσεως” στις σημερινές ανάγκες των καταναλωτών σε όλο τον κόσμο. Θέλουμε από τη μία να δημιουργήσουμε έναν ιδανικό τόπο για την ανάδειξη του πλούτου της ελληνικής παραγωγής και να προσφέρουμε στους Έλληνες παραγωγούς μια πρωτοποριακή πλατφόρμα επικοινωνίας με τους καταναλωτές, και από την άλλη να ενισχύσουμε περαιτέρω τις προσπάθειες που γίνονται για την ανάδειξη της μοναδικής ελληνικής γαστρονομίας.

Με τη μίσθωση του συγκεκριμένου κτιρίου, θέλουμε να συνδράμουμε αποφασιστικά στην ευρύτερη ανάπτυξη του κέντρου της Αθήνας, μέσα από τη δημιουργία αυτού του πρωτοποριακού πολυχώρου, που θα αποτελεί κόμβο γαστρονομίας, πολιτισμού και εμπορίου. Είμαστε βέβαιοι ότι η αναγέννηση της εμβληματικής Στοάς Αρσακείου θα τονώσει την καταναλωτική κίνηση στην ευρύτερη περιοχή, και θα δημιουργήσει μια συνεχή ροή επισκεπτών μεταξύ πλατείας Συντάγματος και πλατείας Ομονοίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ