Ο πρώην βοηθός του Μπιλ Γκέιτς ετοιμάζεται να γίνει πλουσιότερος από το παλιό αφεντικό του

Ο Στιβ Μπάλμερ/ Φωτογραφία AP

Ο Μπάλμερ πήγε στην Microsoft το 1980 ως βοηθός του Προέδρου, παρότι ήταν κυρίως στέλεχος της εταιρείας και όχι βοηθός του Προέδρου.

Ο πρώην βοηθός του Μπιλ Γκέιτς βρίσκεται εδώ και χρόνια στις σχετικές λίστες με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, ενώ σύντομα ο πλούτος του ενδέχεται να ξεπεράσει και του πρώην αφεντικού του, αφού η περιουσία του Στιβ Μπάλμερ αγγίζει τα 154 δισεκατομμύρια δολάρια – στην έβδομη θέση του Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη – ενώ του Μπιλ Γκέιτς φτάνει τα 157 δισεκατομμύρια δολάρια και βρίσκεται στην έκτη θέση του Forbes.

Ο Μπάλμερ είναι πλουσιότερους από πολλούς διάσημους δισεκατομμυριούχους, όπως ο Λάρι Έλισον της Oracle – με περιουσία 153 δισεκατομμυρίων δολαρίων – ο Σεργκέι Μπριν της Alphabet – με 148 δισεκατομμύρια δολάρια – ο Γουόρεν Μπάφετ – με 135 δισεκατομμύρια δολάρια – ο Μάικλ Μπελ – με 120 δισεκατομμύρια δολάρια και πολλοί άλλοι.

Ο Μπάλμερ πήγε στην Microsoft το 1980 ως βοηθός του Προέδρου, παρότι ήταν κυρίως στέλεχος της εταιρείας και όχι βοηθός του Προέδρου.

Ο Μπάλμερ ξεκίνησε στη Microsoft με μισθό 50.000 δολαρίων συν 10% επί των κερδών που θα κατάφερναν να φέρουν οι υπηρεσίες του, όμως όταν τα κέρδη του εκτοξεύθηκαν, ο Μπέλμερ συμφώνησε να τα ανταλλάξει με σημαντικά πακέτα μετοχών, όπως υποστηρίζει το Forbes.

Το 2000 είχε γίνει έμπιστος σύμβουλος του Προέδρου, ενώ αποσύρθηκε από τη θέση του το 2014 με 333 εκατομμύρια μετοχές, που αντιστοιχούν στο 4% του τεχνολογικού κολοσσού.

Για την κατάρτιση της λίστας με την περιουσία του, το  Bloomberg εκτιμά ότι ο Μπάλμερ έχει διατηρήσει τις περισσότερες μετοχές του στην Microsoft, των οποίων η αξία ξεπερνά τα 150 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ έχει λάβει όλα αυτά τα χρόνια και αρκετά δισεκατομμύρια από μερίσματα.

Ωστόσο, η αξία της περιουσίας του εκτοξεύτηκε φέτος χάρη στην έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία έδωσε σημαντική ώθηση στην τιμή της μετοχής της Microsoft.

Η επένδυση του τεχνολογικού κολοσσού στην ChatGPT – μητρική της OpenAI την περασμένη Άνοιξη – πυροδότησε τις ελπίδες ότι μπορεί να ανακόψει τη δεσπόζουσα θέση που είχε η ιδιοκτήτρια της Google, η Alphabet, στις μηχανές αναζήτησης στο διαδίκτυο, με αποτέλεσμα η τιμή της μετοχής της Microsoft να έχει καταγράψει τεράστια άνοδο τον τελευταίο χρόνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μπάλμερ είναι μία «ανωμαλία» στη λίστα του Bloomberg με τους 10 πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Ο Έλον Μασκ, ο Μπερνάρ Αρνώ, ο Τζεφ Μπέζος και οι άλλοι που βρίσκονται σε αυτή οφείλουν τον πλούτο τους σε επιχειρήσεις που ίδρυσαν οι ίδιοι ή που τις διοικούν ακόμα και σήμερα. Ενώ ο Μπάλμερ δεν είναι ούτε ιδρυτής, ούτε διευθύνων σύμβουλος της Microsoft.

Αν ξεπεράσει τον Γκέιτς, ο οποίος διαφοροποίησε το χαρτοφυλάκιό του από την Microsoft και έχει δωρίσει δισεκατομμύρια στο φιλανθρωπικό του ίδρυμα, Bill & Melinda Gates Foundation, και αλλού, τότε πραγματικά θα αποτελέσει ένα «οικονομικό θαύμα» ανθρώπου που κατάφερε να γίνει πλουσιότερος από τον ιδρυτή της εταιρείας στην οποία απασχολήθηκε...

ΣΧΕΤΙΚΑ