Η Boeing διέπραξε το μεγαλύτερο «εταιρικό έγκλημα» στην αμερικανική ιστορία

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία του 2021 της Boeing με το υπουργείο Δικαιοσύνης έγινε αντικείμενο σφοδρής κριτικής από τους συγγενείς των θυμάτων, αλλά και από κάποια μέλη του Κογκρέσου.

Οι οικογένειες που έχασαν αγαπημένους τους στα δύο αεροπορικά δυστυχήματα με τα Boeing 737 Max δήλωναν χθες ότι ο αμερικανικός κολοσσός διέπραξε «το πιο θανατηφόρο έγκλημα στην ιστορία των ΗΠΑ» και κάλεσαν το υπουργείο Δικαιοσύνης να επιβάλει το μέγιστο δυνατό πρόστιμο ύψους 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε πιθανή ποινική δίωξη.

Οι οικογένειες των θυμάτων απεύθυναν επιστολή προς το υπουργείο Δικαιοσύνης ζητώντας την επιβολή του προστίμου σε μία στιγμή που η αμερικανική κυβέρνηση σκέφτεται το ενδεχόμενο να πάει την Boeing στα δικαστήρια με κατηγορίες για κακουργήματα.

Τον περασμένο μήνα, το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι οι πρόσφατες ελλείψεις με την ασφάλεια της Boeing αποτελούν παραβίαση των όρων της συμφωνία του 2021, που έδωσε τη δυνατότητα στον κολοσσό της αεροναυπηγικής να αποφύγει την απαγγελία κατηγοριών για τα δύο τραγικά δυστυχήματα με Boeing 737 Max στην Ινδονησία τον Οκτώβριο του 2018 και στην Αιθιοπία το Μάρτιο του 2019, από τα οποία έχασαν τη ζωή τους συνολικά 346 άνθρωποι.

Όμως, μετά τις νέες παραλείψεις, οι οικογένειες των θυμάτων ζητούν από την αμερικανική κυβέρνηση την απαγγελία ποινικών κατηγοριών για ανώτατα στελέχη της επιχείρησης, καθώς και του πρώην διευθύνοντος συμβούλου, Ντένις Μούλεμπεργκ.

Επίσης, καλούν το υπουργείο Δικαιοσύνης να ξεκινήσει μία ανεξάρτητη εταιρική επίβλεψη για την Boeing και τα μέτρα που λαμβάνει ώστε να αυξήσει τις προσπάθειές της, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας.

Τον περασμένο Μάρτιο, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ειδοποίησε την Boeing ότι είχε παραβιάσει του όρους της συμφωνίας που επετεύχθη το 2021, μετά από ένα συμβάν τον περασμένο Ιανουάριο όταν μία πόρτα αποκολλήθηκε από αεροσκάφος της Alaska Airlines λίγη ώρα μετά την απογείωση.

Την περασμένη Τρίτη, ο διευθύνων σύμβουλος της Boeing, Ντέιβ Καλχούν, κατέθεσε ενώπιον Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών Γερουσιαστών στο Κογκρέσο. Ζήτησε συγγνώμη από τα θύματα των δύο δυστυχημάτων που συνέβησαν πριν αναλάβει ο ίδιος τα ηνία του κολοσσού και παραδέχτηκε ότι η Boeing «δεν είναι τέλεια».

Ενώ παραδέχτηκε και ότι πρέπει να γίνουν πολλά για να ανακτήσει η εταιρεία την εμπιστοσύνη του κόσμου.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία του 2021 της Boeing με το υπουργείο Δικαιοσύνης έγινε αντικείμενο σφοδρής κριτικής από τους συγγενείς των θυμάτων, αλλά και από κάποια μέλη του Κογκρέσου.

Τότε, η Boeing συμφώνησε να πληρώσει 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά τα περισσότερα χρήματα – 1,77 δισεκατομμύρια δολάρια – δόθηκαν σε εταιρείες, στις οποίες ανήκαν τα αεροσκάφη τα οποία καθηλώθηκαν στο έδαφος.

Ο αμερικανικός κολοσσός συμφώνησε επίσης να στήσει ένα ταμείο 500 εκατομμυρίων δολαρίων για τις οικογένειες των θυμάτων – αυτό συμφωνήθηκε εν μέσω των απειλών για μηνύσεις, ενώ η εταιρεία θα έπρεπε να πληρώσει επίσης 244 εκατομμύρια δολάρια σε πρόστιμα στην Ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ