Shein: Ο σκιώδης CEO που δεν τον αναγνωρίζουν ούτε οι υπάλληλοι

NEWSROOM
Shein
Shein / Φωτογραφία shutterstock

H Shein ετοιμάζεται για το πολυανεμενόμενο ντεμπούτο της ως δημόσια εταιρεία. Μπορεί το όνομα της να είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο σε ανθρώπους όλων των ηλικιών, αλλά ο CEO Xu Yangtian, έχει καταφέρει να μείνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Ο… απομονωμένος 40χρονος CEO, αποφεύγει το είδος της προσοχής που συνήθως προσελκύουν τα στελέχη των εταιρειών. Δεν δίνει συνεντεύξεις, δεν μιλάει σε συνέδρια και δεν έχει δημόσιο «αποτύπωμα» στα Social Media, παρά το γεγονός ότι ηγείται μιας εταιρείας που έχει κερδίσει μεγάλο μέρος της φήμης της από το TikTok.

Ακόμα και οι ίδιοι οι υπάλληλοι του Xu δεν τον αναγνωρίζουν, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε δημοσίευμά της η South China Morning Post. Η ανώτερη σύμβουλος της Shein, Frances Townsend, δήλωσε στην Wall Street Journal ότι όταν επισκέφθηκε τα γραφεία της εταιρείας στην Guangzhou το περασμένο καλοκαίρι, κανείς από τους εργαζόμενους δεν αναγνώρισε τον CEO όταν βρέθηκε στο ίσιο ασανσέρ μαζί του.

Στο διαδίκτυο δεν υπάρχουν επίσημες φωτογραφίες του Xu. Σύμφωνα με την South China Morning Post η εταιρική φωτογραφία του CEO είναι μια εικόνα από ένα τοπίο που συνοδεύεται από την φράση «αν έχεις όνειρα, είσαι αξιοσημείωτος».

Ο «άγνωστος» 86ος πλουσιότερος άνθρωπος στον Κόσμο

Το Bloomberg κατατάσσει τον ιδρυτή της Shein ως τον 86ο πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο, με καθαρή αξία 21,5 δισεκατομμύρια δολάρια, με βάση τα λιγοστά στοιχεία της εταιρείας. Το Bloomberg αναφέρει ότι ένας εκπρόσωπος της Shein αμφισβήτησε αυτό το ποσό χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

H Shein αναμένεται να εισαχθεί φέτος στο χρηματιστήριο, αν και σημαντικές λεπτομέρειες όπως το πότε και για ποιο ποσό, παραμένουν ακόμα άγνωστες. Η Wall Street Journal ανέφερε στα τέλη Μάιου ότι η αίτηση για το το χρηματιστήριο του Λονδίνου μπορεί να έγινε αφού ήρθε αντιμέτωπη με μια σειρά από εμπόδια για την είσοδο στη Wall Street.

Εάν και όταν η εταιρεία αρχίσει να διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο, ίσως ο Xu αναγκαστεί να εμφανιστεί δημόσια. Ως CEO μιας δημόσιας εταιρείας θα πρέπει να συμμετέχει σε τακτικές ενημερώσεις και να αλληλεπιδρά με τους επενδυτές.

Η αμερικανική κουλτούρα εξυμνεί τους ιδρυτές που μετατρέπουν μια ιδέα σε εταιρείες πολλών δισεκατομμυρίων. Ωστόσο τα μεγάλα στελέχη στην Κίνα είναι ιδιαίτερα προσεκτικά καθώς δεν θέλουν να τραβήξουν υπερβολική προσοχή της κινεζικής κυβέρνησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο ιδρυτής της Alibaba, Τζακ Μα, ο οποίος «εξαφανίστηκε» για χρόνια μετά την κριτική που είχε ασκήσει στην κυβέρνηση της κίνας.

Υπό εξέταση η πίστη στην Κίνα

Μέχρι στιγμής, το «πρόσωπο» της Shein ήταν ο εκτελεστικός πρόεδρος Donald Tang. Ο γεννημένος στη Σαγκάη επιχειρηματίας, ο οποίος απέκτησε την αμερικανική υπηκοότητα ως ενήλικας, ανέβηκε στην ιεραρχία της επενδυτικής τράπεζας Bear Stearns και εντάχθηκε στην Shein το 2021.

Σε μια πρόσφατη ομιλία του, ο Tang μίλησε για το τεντωμένο σχοινί που περπατούν όλα τα στελέχη από την Κίνα. Πολλοί πιστεύουν ότι αυτός είναι ο λόγος που ο Xu αποφεύγει τα φώτα της δημοσιότητας. Ο Tang ανέφερε ότι οι ρίζες της Shein είναι κινέζικες, παρά το γεγονός ότι η έδρα της έχει μεταφερθεί στη Σιγκαπούρη, αλλά το ήθος της είναι αμερικάνικο.

Η προσπάθεια του Tang να κατευνάσει τους αξιωματούχους και στις δυο πλευρές του Ειρηνικού τράβηξε την προσοχή στο Πεκίνο. Η εταιρεία εξακολουθεί να χρειάζεται από τους Κινέζους αξιωματούχους να δώσουν την έγκρισή για να μπορέσει να «μπει» σε ξένο χρηματιστήριο.

«Θέτει ερωτήματα αφοσίωσης στην Κίνα, τα οποία κάποιοι στο Πεκίνο βρίσκουν άβολα», δήλωσε στους Financial Times την Παρασκευή ένας πρόσωπο που γνωρίζει το θέμα της εισαγωγής στο χρηματιστήριο.

Δυο Κινέζοι δημοσιογράφοι του επαγγελματικού ρεπορτάζ δήλωσαν στους FT ότι η Shein τους πίεσε να μην αναφέρουν αυτό που είπε το Tang , ζητώντας από το ινστιτούτο Milken όπου έγινε η ομιλία του, να αφαιρέσει το σχετικό βίντεο.

ΣΧΕΤΙΚΑ