Βρετανία: Πώς η Taylor Swift μπορεί να σταθεί εμπόδιο στη μείωση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα

NEWSROOM
Taylor Swift, Eras Tour
Αφίσα της περιοδείας Eras Tour της Taylor Swift / Φωτογραφία: Shutterstock

Η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) ετοιμάζεται να μειώσει τα επιτόκιά της και να ανοίξει τον δικό της κύκλο χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής. Ωστόσο ένας παράγοντας θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο σε μια τέτοια ενδεχόμενη απόφαση, όπως εκτιμούν οι στρατηγικοί αναλυτές της TD Securities: Η Taylor Swift.

Υπολογίζεται ότι 1,2 εκατομμύρια θαυμαστές της Swift, ή αλλιώς Swifties, από όλο τον κόσμο θα συγκεντρωθούν στη Βρετανία αυτό το καλοκαίρι για να παρακολουθήσουν την τραγουδίστρια να δίνει 15 συναυλίες στο πλαίσιο της περιοδείας Eras Tour. Οι συναυλίες της Swift έχουν δώσει και στο παρελθόν ώθηση στις οικονομίες ανά τον κόσμο. Και επίσης θα μπορούσαν να ενισχύσουν τον πληθωρισμό και στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς οι θαυμαστές της δίνουν πραγματική μάχη για να εξασφαλίσουν ένα δωμάτιο στα ξενοδοχεία στις πόλεις που εμφανίζεται.

Ανοδική ώθηση στις τιμές των ξενοδοχείων

Ο Lucas Krishan και ο James Rossiter, οι οποίοι είναι και οι δύο στρατηγικοί αναλυτές της TD Securities, έγραψαν την περασμένη Παρασκευή ότι παρακολουθούν τις τιμές των ξενοδοχείων στις πόλεις όπου η Swift δίνει συναυλίες. Διαπίστωσαν ότι οι τιμές παρουσιάζουν «ασυνήθιστη άνοδο» κοντά στις ημερομηνίες των συναυλιών.

Οι αναλυτές εξέτασαν τις ημερομηνίες των επερχόμενων συναυλιών και τις συνέκριναν με τις ημερομηνίες στις οποίες οι Βρετανοί παρακολουθούν τον πληθωρισμό. Τον Ιούνιο, οι ημερομηνίες παρακολούθησης του πληθωρισμού συμπίπτουν με μία συναυλία της Swift, αλλά είναι στη μικρή πόλη Κάρντιφ της Ουαλίας και ο αντίκτυπος στον πληθωρισμό θα πρέπει να είναι «ελάχιστος», έγραψαν.

Τα δεδομένα αυτό το καλοκαίρι θα πρέπει να είναι αρκετά ήπια ώστε να επιτρέψουν στην Τράπεζα της Αγγλίας να μειώσει το βασικό της επιτόκιο από το τρέχον επίπεδο του 5,25% τον Αύγουστο, προβλέπουν οι αναλυτές. Όμως οι ημερομηνίες της περιοδείας της Swift στο Λονδίνο τον Αύγουστο θα μπορούσαν να αποτελέσουν μεγαλύτερο ζήτημα για τον πληθωρισμό -και ενδεχομένως να επηρεάσουν την απόφαση της τράπεζας για μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.

Η αύξηση των τιμών των ξενοδοχείων «θα μπορούσε να είναι σημαντική», προσθέτοντας έως και 30 μονάδες βάσης στον πληθωρισμό των υπηρεσιών, σύμφωνα με τους αναλυτές. Ένα τέτοιο άλμα ενδεχομένως να αναγκάσει την Τράπεζα της Αγγλίας να επανεξετάσει το ενδεχόμενο για μια νέα μείωση των επιτοκίων.

Ώρα για αναδίπλωση

Ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε σε όλο τον κόσμο το 2022, καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες κατά τη διάρκεια της πανδημίας ξεπέρασαν την ικανότητα των εταιρειών να ανταποκριθούν στην εξυπηρέτηση του όγκου των παραγγελιών. Οι κεντρικές τράπεζες αύξησαν τα επιτόκια προκειμένου να περιορίσουν την αθρόα κατανάλωση. Όμως φέτος, οι κεντρικές τράπεζες έχουν αρχίσει να μειώνουν τα επιτόκιά τους. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε τα επιτόκια αυτό το μήνα. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένει να προβεί σε μία μείωση των επιτοκίων αργότερα φέτος. Η Τράπεζα της Αγγλίας θα συνεδριάσει την Πέμπτη για να εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων, αν και οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν ότι η τράπεζα θα διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά προς το παρόν.

«Υπολογίζουμε ότι θα δούμε δύο από τα εννέα μέλη της επιτροπής να ψηφίζουν υπέρ της μείωσης των επιτοκίων την ερχόμενη Πέμπτη, κάτι που θα είναι ο καθρέφτης της απόφασης του Μαΐου», έγραψε η ING σε πρόσφατο σημείωμά της.

Ξοδεύουν οι θαυμαστές της Swift

Ανεξάρτητα από το αν επηρεάζουν ή όχι την κατεύθυνση του πληθωρισμού, οι συναυλίες θα δώσουν σίγουρα ώθηση στη βρετανική οικονομία. Οι θαυμαστές της Swift είναι πιθανό να ξοδέψουν 997 εκατομμύρια στερλίνες για τις συναυλίες, δηλαδή 1,26 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με έκθεση της Barclays που συνδυάζει στοιχεία συναλλαγών με άλλες έρευνες καταναλωτών. Κάθε θαυμαστής είναι πιθανό να ξοδέψει περίπου 848 λίρες, για τα πάντα, από εισιτήρια μέχρι καταλύματα και ρούχα.

Μόνο οι πωλήσεις εισιτηρίων αύξησαν τις βρετανικές δαπάνες για ψυχαγωγία κατά 16% όταν ανακοινώθηκαν οι πωλήσεις πέρυσι, ανέφερε η έκθεση της Barclays.

«Όταν πρόκειται για είδωλα όπως η Taylor Swift -όπως είδαμε με τον Elvis Presley και την Beatlemania στις δεκαετίες του '50 και του '60 -οι θαυμαστές έχουν τόσο ισχυρό δεσμό με τον καλλιτέχνη και με την υπόλοιπη κοινότητα που η επιθυμία να ξοδέψουν γίνεται ακόμη πιο ισχυρή», δήλωσε ο δρ Πίτερ Μπρουκς, επικεφαλής επιστήμονας συμπεριφοράς της Barclays.

«Για τους μη φανατικούς, οι 848 λίρες μπορεί να φαίνονται τεράστιο ποσό να το ξοδέψουν για μια συναυλία, όμως για τους κατόχους εισιτηρίων της Eras Tour, κάθε λίρα που ξοδεύουν είναι μια επένδυση στις αναμνήσεις που θα δημιουργήσουν».

ΣΧΕΤΙΚΑ