Αγορές: Ανησυχίες για την άνοδο της ακροδεξιάς στη Γαλλία

AP Images

Οι οίκοι αξιολόγησης παρακολουθούν εδώ και καιρό πολύ στενά τη Γαλλία, λόγω του υψηλού της χρέους.

Οι επενδυτές ανησυχούν ότι η Γαλλία μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με οικονομική κρίση, αν το πολιτικό κέντρο καταρρεύσει στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα η ακροδεξιά να αναλάβει τα ηνία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομικής δύναμης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η φημολογία και οι ανησυχίες είναι έντονες από τότε που η Εθνική Συσπείρωση, το κόμμα της Μαρίν Λεπέν, φάνηκε ότι θα γίνει η σημαντικότερη δύναμη στην Εθνοσυνέλευση, ξεπερνώντας την εύθραυστη συμμαχία κεντρώων κομμάτων, αλλά και του Μακρόν, που είχε ούτως ή άλλως χάσει την πλειοψηφία στη Βουλή από τις προηγούμενες εκλογές.

Ενδεχόμενη είσοδο της ακροδεξιάς στην κυβέρνηση Μακρόν θα δυσχεράνει τις προσπάθειες μείωση του μεγάλου χρέους της Γαλλίας, που αυτή τη στιγμή αγγίζει το 110,6% του ΑΕΠ.

Επίσης, το διχασμένο Κοινοβούλιο θα δυσκολευτεί να περάσει μέτρα μείωσης του ελλείμματος, το οποίο πέρυσι άγγιξε το 5,5$ του ΑΕΠ.

Μιλώντας στο CNN, αναλυτής του Ινστιτούτου, Berenberg, τόνισε ότι αν το κόμμα της Λεπέν παίρνει τις κυβερνητικές αποφάσεις επιβάλλοντας την «προστατευτική» του ατζέντα, το αποτέλεσμα θα είναι «μία οικονομική κρίση τύπου Λιζ Τρας», της πρώην Βρετανίδας πρωθυπουργού που αναγκάστηκε να παραιτηθεί μέσα σε λίγες ημέρες, μετά την ανακοίνωση των οικονομικών μέτρων της νέας της κυβέρνησης.

Τον ίδιο κίνδυνο επεσήμανε και ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ, ο οποίος σε ερώτηση δημοσιογράφου του franceinfo αν η απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν για πρόωρες εκλογές θα μπορούσε να οδηγήσει σε οικονομική κρίση, απάντησε καταφατικά.

Σημείωσε δε ότι η Γαλλία πληρώνει πλέον υψηλότερα επιτόκια για τα ομόλογά της από την Πορτογαλία – μία από τις χώρες, όπως και η Ελλάδα, που χρειάστηκαν διάσωση κατά την οικονομική κρίση.

Οι οίκοι αξιολόγησης παρακολουθούν εδώ και καιρό πολύ στενά τη Γαλλία, λόγω του υψηλού της χρέους. Ήδη τον περασμένο Μάιο, η S&P υποβάθμισε τα ομόλογά της στην κατηγορία, ΑΑ-, εκτιμώντας μάλιστα ότι το έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 3,5% του ΑΕΠ το 2027, πολύ υψηλότερα από το στόχο της κυβέρνησης για 2,9%.

Πάντως, εν όψει του πολιτικού χάους στη Γαλλία, υπήρξε μεγάλη αναταραχή στις αγορές. Πέραν των ομολόγων, σημαντική πτώση κατέγραψαν και μετοχές.

Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν έχει δεσμευτεί να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες και να μειώσει δραστικά τον ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια και τα καύσιμα. Ο Λεμέρ απάντησε σχετικά: «Λυπάμαι που (η κυβέρνηση) δεν έχει τα μέσα για να πληρώσει αυτές τις δαπάνες».

Σε ενημερωτικό της σημείωμα και η Moody’s προειδοποίησε ότι οι πρόωρες εκλογές αυξάνουν τους κινδύνους για την οικονομία της Γαλλίας και για πιθανή της υποβάθμιση.

ΣΧΕΤΙΚΑ