Γουόρεν Μπάφετ: Το μερίδιο του στην Apple έχει μεγαλύτερη αξία από τις περισσότερες εταιρείες του S&P 500

NEWSROOM
Ο θρυλικός επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ
Ο θρυλικός επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ / Φωτογραφία shutterstock

Η άνοδος της μετοχής της Apple έχει αυξήσει την αξία του μεριδίου που κατέχει η Berkshire.

Το μερίδιο του Γουόρεν Μπάφετ στην Apple αξίζει περισσότερο από 450 εταιρείες του S&P 500 μετά την άνοδο της μετοχής της κατασκευάστριας του iPhone τις τελευταίες έξι εβδομάδες.

Ο όμιλος του Μπάφετ, Berkshire Hataway, κατέχει περίπου 790 εκατομμύρια μετοχές της Apple αξίας 135 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα τέλη Μαρτίου, όπως προκύπτει από τα αρχεία της εταιρείας.

Η μετοχή της Apple έχει εκτοξευθεί κατά 25% από τότε και έφτασε στο ρεκόρ των 214 δολαρίων στο κλείσιμο της Πέμπτης με την αποτίμησή της να φτάνει τα 3,29 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό σημαίνει ότι το μερίδιο 5,1% της Berkshire αξίζει τώρα 169 δισεκατομμύρια δολάρια.

Με λίγα λόγια το μερίδιο που έχει ο Μπάφετ στην Apple αξίζει περισσότερο από όλες τις εταιρείες, εκτός από τις 45 κορυφαίες, του S&P 500, σύμφωνα με τα στοιχεία του MarketBeat.

Αν το κομμάτι που κατέχει η Berkshire στην Apple ήταν δημόσια εταιρεία θα είχε μεγαλύτερη αξία από τη Verizon (167 δισ. δολάρια), την American Express (160 δισ. δολάρια), την IBM (155 δισ. δολάρια), την Uber (148 δισ. δολάρια), τη Nike (142 δισ. δολάρια) και πολλές άλλες blue-chip επιχειρήσεις.

Η αξία του μεριδίου που κατέχει η Berkshire στην Apple έχει αυξηθεί κατά περίπου 34 δισεκατομμύρια δολάρια αυτό το τρίμηνο. Αυτό αντανακλά την ευρύτερη αισιοδοξία των επενδυτών για τη χρηματιστηριακή αγορά και την οικονομία καθώς και τον νέο αέρα που έχει η Apple μετά την υιοθέτηση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT.

Θα μπορούσε να αξίζει και περισσότερα

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μπάφετ και η ομάδα του μείωσαν το μερίδιό τους το περασμένο τρίμηνο κατά 13%. Αν είχαν μείνει στον αριθμό των 905 εκατομμυρίων μετοχών σήμερα θα είχαν αξία 194 δισεκατομμύρια δολάρια, ένα ποσό μεγαλύτερο από την κεφαλαιοποίηση εταιριών όπως η Accenture, η Cisco, η Disney και η McDonald’s.

Ο Μπάφετ εξήγε γιατί περιόρισε το μερίδιο του στην Apple κατά τη διάρκεια της ετήσια συνάντησης των μετοχών της Berkshire τον Μάιο. Ήθελε να ρευστοποιήσει μέρος των κερδών του εν αναμονή της αύξησης των φόρων από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Πρόσθεσε ότι η διατήρηση μετρητών δεν ήταν κακή ιδέα σε μια δύσκολη περίοδο για την παγκόσμια οικονομία.

Σύμφωνα με το businessinsider, ο γνωστός επενδυτής μπορεί να ήταν επιφυλακτικός ως προς το να βασιστεί υπερβολικά στην Apple. Η συμμετοχή του στην κατασκευάστρια του iPhone αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 40% του χαρτοφυλακίου μετοχών της Berkshire ύψους 336 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα τέλη Μαρτίου και αποτελεί σχεδόν το ένα πέμπτο της κεφαλαιοποίησης της Berkshire ύψους 876 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ