Οι τρεις μεγάλοι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία και τις προοπτικές ανάπτυξης

Παγκόσμια Τράπεζα/ Φωτογραφία shutterstock

Ταυτόχρονα, αυξάνονται οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομικών δυνάμεων του κόσμου.

Η παγκόσμια οικονομία φαίνεται πλέον να βρίσκεται σε τροχιά σταθεροποίησης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προκλήσεις. Την περασμένη Τρίτη, μάλιστα, η Παγκόσμια Τράπεζα αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για την παγκόσμια ανάπτυξη στο 2,6% από την προηγούμενη πρόβλεψη του 2,4%. Ωστόσο προειδοποίησε ότι η βελτίωση αυτή δε θα γίνει αισθητή με τον ίδιο τρόπο σε κάθε χώρα ούτε θα έχει την ένταση που είχε η ανάπτυξη πριν την πανδημία του Covid.

Η Παγκόσμια Τράπεζα επεσήμανε επίσης ότι υπάρχουν και τρεις σημαντικές προκλήσεις.

Η πρώτη είναι τα υψηλά επιτόκια. Όπως εκτιμά, ο παγκόσμιος πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί φέτος στο 3,5% πριν υποχωρήσει στο 2,9% το 2025, όμως η υποχώρησή του θα έχει χαμηλότερο ρυθμό από τον αναμενόμενο πριν από έξι μήνες.

Τα παγκόσμια επιτόκια θα αγγίξουν κατά μέσο όρο το 4% το 2025 και 2026, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με τα επίπεδα που είχαν δύο δεκαετίες πριν από την πανδημία.

Ήδη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα του Καναδά προχώρησαν σε μείωση επιτοκίων τις προηγούμενες εβδομάδες. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν έχει προχωρήσει σε αντίστοιχη κίνηση, διατηρώντας σταθερά τα επιτόκια για έβδομη συνεχόμενη φορά κατά την τελευταία συνεδρίασή της.

Επίσης, η FED μείωσε τις προβλέψεις της για περικοπές επιτοκίων φέτος το καλοκαίρι από τρεις σε μία. Ο πρόεδρος τη αναγνώρισε την πρόοδο που έχει γίνει στη μείωση του πληθωρισμού, όμως είπε ότι η Κεντρική Τράπεζα πρέπει να δει τον δείκτη κάτω από το όριο του 2% για να χαλαρώσει τη νομισματική της πολιτική.

Η δεύτερη πρόκληση είναι οι γεωπολιτικές εντάσεις. Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι οι κίνδυνοι από τον πόλεμο στην Ουκρανία και στη Γάζα μπορεί να περιορίσουν την παγκόσμια ανάπτυξη εκτοξεύοντας τις τιμές του πετρελαίου και των κόστος αποστολής προϊόντων.

Η τρίτη πρόκληση είναι οι πολιτικές εξελίξεις, δηλαδή από τους κινδύνους που απορρέουν από τις αλλαγές κυβερνήσεων φέτος. Σημαντικές εκλογικές αναμετρήσεις είναι η Ινδία, το Μεξικό, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ εκλογές γίνονται και σε δεκάδες άλλες χώρες.

Ταυτόχρονα, αυξάνονται οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομικών δυνάμεων του κόσμου. Η Κίνα εξέφρασε τον περασμένο μήνα την αντίθεσή της στους νέους αμερικανικούς δασμούς σε προϊόντα αξίας 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων αυξάνοντας και την πολιτική ένταση μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων.

Στη συνέχεια, όμως, ήρθε να προστεθεί και η ένταση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η Κομισιόν ανακοίνωσε δασμούς έως 35% στις εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων από την Κίνα, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Πεκίνου.

ΣΧΕΤΙΚΑ