Γιατί το αφεντικό της Nvidia θεωρείται η «Taylor Swift της τεχνολογίας»

Ο CEO της Nvidia / Φωτογραφία shutterstock

Πλέον, η περιουσία του κ. Χουάνγκ αγγίζει τα 106 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Γιένσεν Χουάνγκ, επικεφαλής της Nvidia, είναι ίσως ο πιο περιζήτητος άνθρωπος στον πλανήτη – είτε για σέλφι και αυτόγραφα, είτε από τους ηγέτες ανά τον κόσμο.

Ο 61 ετών μηχανικός πλέον ηγείται μίας εταιρείας, η αξία της οποίας ξεπέρασε την περασμένη εβδομάδα τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια, περνώντας σε χρηματιστηριακή αξία ακόμα και την Apple.

Αναλυτές λένε ότι «όλοι του συμπεριφέρονται σα να είναι ροκ σταρ» που κυκλοφορεί με ένα χαρακτηριστικό δερμάτινο μπουφάν – στην περίπτωση του πρόκειται για ένα Τομ Φορντ μπουφάν μηχανής που κοστίζει 9.000 δολάρια.

Ο κ. Χουάνγκ γεννήθηκε στην Ταϊβάν, όμως έφυγε όταν ήταν πέντε ετών. Το τελευταίο διάστημα τον αντιμετωπίζουν ως το σημαντικότερο άνθρωπο της τεχνολογίας, ακόμα και οι συνάδελφοί του. Ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, Μαρκ Ζούκεμπεργκ, απαντώντας σε έναν ακόλουθό του στα κοινωνικά δίκτυα που δεν ήξερε ποιος είναι ο Χουάνγκ, τον περιέγραψε ως την «Taylor Swift της τεχνολογίας».

Η αλήθεια είναι ότι ο Γιένσεν Χουάνγκ βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο επίκεντρο της έκρηξης της τεχνολογίας και η ανοδική του πορεία προέρχεται από την επιτυχία της Nvidia, που έχει εξελιχθεί ως η σημαντικότερη εταιρεία σχεδίασης και παραγωγής ημιαγωγών τεχνητής νοημοσύνης.

Μαζί με την TSMC, τον κολοσσό της Ταϊβάν στον τομέα των ημιαγωγών, η Nvidia βρίσκεται στο επίκεντρο της σημαντικής αυτής αγοράς. Η επιτυχία της μάλιστα έχει οδηγήσει και τις μετοχές της TSMC σε επίπεδα – ρεκόρ.

Την εβδομάδα που μας πέρασε ο διευθύνων σύμβουλος της Nvidia, Γιένσεν Χουάνγκ, ανακοίνωσε ότι η εταιρεία σκοπεύει να φτιάξει γραφεία και στην Ταϊβάν, μία είδηση που ενθουσίασε τη νησιωτική χώρα σε μία στιγμή που άλλες εταιρείες αποχωρούν υπό το φόβο μίας Κινεζικής εισβολής.

Τι ξέρουμε για τον Γιένσεν Χουάνγκ

Κατ’ αρχάς, λατρεύει τα δερμάτινα μπουφάν. Μάλιστα, ο ίδιος πιστώνει στη σύζυγο και την κόρη του το χαρακτηριστικό του στυλ.

Όταν ερωτήθηκε σχετικά, ένας εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι έχει αυτό το στυλ πάνω από δύο δεκαετίες. Η τελευταία του επιλογή – το δερμάτινο του Τομ Φορντ – είναι από την κολεξιόν του 2023 και το φοράει από τότε που επισκέφτηκε τη Σιγκαπούρη με την υψηλή της υγρασία.

Το χαρακτηριστικό στυλ, βέβαια, είναι αρκετά συνηθισμένο μεταξύ των τιτάνων της τεχνολογίας. Ο ιδρυτής της Apple, Στηβ Τζομπς, φορούσε το μαύρο ζιβάγκο με τζιν, ενώ ο Ζούκεμπεργκ της Meta εμφανίζεται συνήθως με γκρι μπλουζάκια.

Όταν ήταν εννιά χρονών, η οικογένεια του Χουάνγκ μετακ΄μισε στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ. Αποφοίτησε από το Πολυτεχνείο του Όρεγκον και έκανε μεταπτυχιακό στο Στάνφορντ.

Παντρεύτηκε την καλή του από τα φοιτητικά του χρόνια – εργάζονταν μαζί στο εργαστήριο – Λόρι Μίλις, η οποία είναι επίσης μηχανικός και έχουν δύο παιδιά.

Εργάστηκε στην εταιρεία ημιαγωγών, AMD, πριν ιδρύσει τη Nvidia το 1993. Αρχικά, η εταιρεία έγινε γνωστή για τα τσιπάκια για γραφικά, που χρησιμοποιούνταν κυρίως στα παιχνίδια. Όμως μετά επικεντρώθηκε στην τεχνητή νοημοσύνη και έγινε ο κολοσσός που είναι σήμερα.

Πλέον, η περιουσία του κ. Χουάνγκ αγγίζει τα 106 δισεκατομμύρια δολάρια, όμως αυξάνεται διαρκώς, λόγω της εκρηκτικής ανόδου της τιμής της μετοχής της Nvidia

ΣΧΕΤΙΚΑ